UPDATE USR: "Guvernul pregăteşte retragerea dosarului Roşia Montană de pe Lista UNESCO"

Ziarul BURSA #Companii / 30 august 2017

Mihai Goţiu (Sursa foto: Facebook)

Mihai Goţiu (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 14:35 Reacţia asociaţiei Alburnus Maior

Campania Salvaţi Roşia Montană cere de urgenţă premierului Tudose să nu permită distrugerea Roşiei Montane prin încheierea arbitrajului cu "Gabriel Resources", potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei Alburnus Maior. Asociaţia susţine că un compromis între cele două părţi în litigiu va avea valoare de lege pentru România şi va putea duce la retragerea dosarului de nominalizare în lista UNESCO şi acordarea de avize pentru începerea minei.

Sursa citată precizează: "Totodată, membrii Alburnus Maior vor ieşi în stradă, vineri, 1 septembrie alături de prietenii Roşiei Montane din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi alte oraşe din ţară. La exact 4 ani de la debutul protestelor din 2013 ieşim din nou în stradă pentru a protesta ferm împotriva încercării guvernului Tudose de a ne lua tot ce am obţinut în toţi aceşti ani, pentru Roşia Montană şi în lupta împotriva corupţiei.

Planul pregătit pentru distrugerea Roşiei Montane se circumscrie măsurilor antijustiţie anunţate deja de Guvern. Practic, un compromis cu Gabriel Resources ar da undă verde unui proiect declarat ilegal de instanţe şi de legislaţia curentă. Declaraţia premierului Tudose, de marţi, 29 august confirmă faptul că se va încerca retragerea nominzalizării Roşiei Montane pentru lista UNESCO. Acesta ar fi un pas absolut necesar pentru stingerea litigiului cu Gabriel Resources.

Graba premierului Tudose de a încheia arbitrajul se datorează faptului că, în septembrie, arbitrajul Gabriel Resources vs. România intră într-o nouă etapă, aceea a marilor dezvăluiri. Tribunalul de la Washington va publica plângerea integrală a companiei miniere împotriva statului român. În acest memoriu, se vor regăsi toate motivele pentru care firma canadiană cere despăgubiri. Publicarea se va realiza doar dacă nu se ajunge la un compromis între statul român şi Gabriel Resources.

Teama că Memoriul companiei va deveni public se pare că îi îngrozeşte pe câţiva dintre politicienii care au susţinut de-a lungul timpului proiectul minier. Reacţiile din presă din ultimele zile arată cât de exploziv ar putea fi conţinutul Memoriului şi explică graba politicienilor de a încheia arbitrajul. Printre cei vizaţi de expunerea Gabriel Resources s-ar putea regăsi şi Călin Popescu-Tăriceanu sau Mihai Tudose, cei ce decid, în numele statului român, viitorul arbitrajului".

Roxana Pencea Brădăţan, din partea Campaniei Salvaţi Roşia Montană, a comentat: "Declaraţiile recente din presă au menirea de a distrage atenţia publică de la adevăraţii vinovaţi pentru situaţia Roşiei Montane, adevăraţii vinovaţi din cauza cărora RMGC pretinde azi miliarde de dolari de la români. Nu vom ceda Roşia Montană şi nu vom închide ochii la corupţia şi ilegalităţile care au caracterizat această afacere cu iz penal timp de 20 de ani".

La rândul său, Eugen David, preşedintele asociaţiei Alburnus Maior, a declarat: "Declaraţia lui Tudose este de-a dreptul halucinantă. Cum să compari galeriile romane şi vestigii arheologice unice în lume, cu o libelulă? Doar atât îl duce capul? Îi transmit şi lui Tudose ce i-am zis şi lui Ponta, Băsescu, Tăriceanu şi cine a mai vrut dinadins să ne distrugă comunitatea: noi nu vom pleca din casele şi de pe terenurile noastre pentru a face loc cianurii şi îmbogăţirii voastre!".

(S.A.)

-------------

Actualizare 07:48 Tudose: "Este posibil ca România să nu mai poată exploata zăcămintele de la Roşia Montană"

Premierul Mihai Tudose a declarat aseară că nu crede că statul român va pierde în procesul cu "Gabriel Resources", care cere despagubiri de 4,4 miliarde dolari pentru nedemararea proiectului exploatării aurifere de la Roşia Montană şi a acuzat Guvernul Cioloş că în ultimele zile de mandat a înaintat actele necesare către UNESCO pentru a declara toată zona arie protejată natural, motiv pentru care nu se vor mai putea face exploatări de zăcâminte acolo în cazul în care UNESCO va finaliza procedura.

Mihai Tudose a declarat la România TV, potrivit News.ro: "Eu nu cred că vom pierde (procesul cu Gariel Resources - n. red.). (...) Ei invocă foarte multe investiţii făcute, dar investiţiile le-au făcut în: salvăm patrimoniul de acolo, au mai făcut o biserică, au plătit nişte oameni. Ei au tras acum linie, au adunat toate acele cheltuieli şi au zis: uite cât am investit noi. Stai puţin că tu ai spus că investeşti în mining, în săpat după aur, nu în spoturi la TV, nu în drumuri, nu în muzee. (...) Una e să sapi şi alta e să-ţi dăm voie să faci orice. Ei, chiar orice nu merge".

Tudose a spus că fostul premier Dacian Cioloş ar trebui să dea explicaţii cu privire la decizia de a cere la UNESCO declararea zonei Roşia Montană ca arie protejată natural.

Şeful Executivului a precizat: "Poate îl întrebaţi şi pe domnul Cioloş de ce în ianuarie, înainte să plece, în ultimele zile, toată zona a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată, lucru care probabil că va conta la acel arbitraj. De ce a făcut-o nu ştiu, dar probabil că va trebui să răspundă dânsul. (...) El era şeful la tribul acela de tehnocraţi, ăla deştept care ne tot dă lecţii acum. Să spună că habar nu a avut, lucru pe care tind să îl cred, pentru că nu prea ştia ce se întâmplă pe acolo, dar întrebăm atunci pe celebrul ministru al Mediului. (...) Pe 4 ianuarie, în guvernarea îngrozitor de foarte tehnocrată s-a întâmplat acest lucru. Era încă guvernul Cioloş pe aici prin clădire".

El a mai susţinut că statul român nu va mai putea exploata resursele minerale de la Roşia Montană dacă această zonă va fi declarată arie protejată, precizând că anularea la UNESCO a procedurii iniţiate de către Guvernul Cioloş este greu de realizat.

Tudose a conchis: "E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi. Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam - puteam să spunem că acolo trăieşte ultima specie de libelulă şi apoi constatam că libelula nu mai e şi nu a lăsat moştenitori. Nu cred în coincidenţe".

(S.A.)

--------------

USR susţine că Guvernul pregăteşte retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO şi afirmă că actualii guvernanţi încearcă să ascundă adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România.

Adevarul.ro a scris ieri că statul român riscă să piardă procesul cu Gabriel Resources la Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii (ICSID) şi să plătească daune de 4,4 miliarde dolari, pentru că fostul ministrul al Culturii, Corina Şuteu, ar fi trimis la UNESCO solicitarea includerii Roşiei Montane în patrimoniul mondial fără acordul Guvernului.

Senatorul USR Mihai Goţiu a precizat ieri: "Punctul de vedere al reprezentanţilor Ministerului Culturii cu privire la dosarul Roşia Montană, prezentat astăzi (n.r. ieri) de presă, arată că cei care l-au redactat nu cunosc legile României şi ce reprezintă UNESCO. De asemenea, se confirmă că actualii guvernanţi se pregătesc să facă blat în litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România cu politicienii, experţii, jurnaliştii şi agenţiile de publicitate şi PR care au susţinut proiectul minier".

Conform senatorului USR, punctul de vedere redactat de reprezentanţii Ministerului Culturii şi "scurgerea" lui către presă fac parte dintr-o strategie de comunicare prin care, "prin manipulări grosolane, se încearcă inducerea ideii că România ar risca să plătească daune de miliarde de dolari din cauza celor care luptă pentru salvarea Roşiei Montane şi respectarea drepturilor localnicilor".

Potrivit aceleiaşi surse, înscrierea Roşiei Montane în Lista indicativă UNESCO a fost primul pas procedural în vederea includerii în Patrimoniul Mondial şi a constituit momentul iniţial al unui proces de cercetare aplicată, evaluare şi instituire a unor mecanisme eficiente de gestiune pe termen lung.

În urmă cu o săptămână, senatorul USR Mihai Goţiu i-a trimis o interpelare premierului Mihai Tudose în care i-a solicitat să confirme sau să infirme faptul că ar fi primit o scrisoare din partea uneia dintre firmele de avocatură care reprezintă România la Curtea de Arbitraj de la Washington, în care s-ar recomanda retragerea din litigiu şi avizarea proiectului minier de la Roşia Montană.

Săptămâna trecută, senatorul USR Mihai Goţiu susţinea, într-o interpelare adresată premierului Mihai Tudose, că România poate plăti 4 miliarde dolari despăgubiri dacă nu îşi apără corect şansele în dosarul Roşia Montană.

"Putem pierde litigiul în care Gabriel Resources solicită despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari pentru că n-am fost de acord să aruncăm în aer Roşia Montană doar dacă statul român nu îşi apără corect şansele, pentru a acoperi astfel uriaşa mizerie din cel mai mare caz de corupţie din România contemporană, dacă ne raportăm la durata lui în timp, sumele vehiculate şi numărul impresionant de politicieni, de la nivel local şi până la nivel central, implicaţi''.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ar trebui sa le dea licenta de exploatare cu niste conditii ferme (adica cu penalitati foarte mari sau chiar inchiderea daca nu le respecta):

    1. recircularea "apei" din iazul de decantare, care sa nu aiba un volum mai mare decat necesarul pe o saptamana; 

    2. pastrarea patrimoniului ce exista sau va fi descoperit cu ocazia exploatarii, plus o cota din cifra de afaceri donatie pt viitorul muzeu;

    3. samd 

    Daca un guvern PSD, facea asa ceva , in postura in care se afla guvernul Csalosh, adica dupa confirmarea noului Parlament, cind nu mai ai prerogative decit formale, dna colonel CIA, Kodrutza Kovesi, facea, nu unul, ci cite un dosar fiecarui membru al guvernului! Pt tradatorii astia, insa, nu sunt pixuri si hartie!

    Problema este ca astia nu mai au bani de salarii si de pensii, asa ca mai vand niste aur .Dar nu mai au cum, ca le-a facut bucata alalalt. Jos laba de pe aurul Dacilor smecherilor. Atrageti fonduri Europene,deschideti intreprinderi ,aiutati micii intreprinzatori gasiti solutii, ca d'aia sunteti pusi acolo si luati o gramada de bani . Faceti putina ordine in dezordinea si anarhia pe care au creat-o ante guvernatorii din partidele voastre .

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb