UPDATE/MINISTRUL JUSTIŢIEI, DUPĂ DECLARAŢIILE LUI KOVESI: "Legalitatea unei HG nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ"

A.C.
Politică / 26 septembrie 2017

Tudorel Toader (Sursa foto: Facebook)

Tudorel Toader (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 20:45 Iohannis: "Domnul Tudorel Toader a confundat poziţia de ministru cu cea de profesor universitar sau de rector"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în această seară, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a confundat poziţia de acum cu aceea de profesor universitar, afirmând că abordarea acestuia a fost una inadecvată. Şeful statului a susţinut că, în cazul în care ministrul a constatat că anumite lucruri nu sunt bine clarificate în Justiţie, trebuia să vină cu un act care să corecteze.

Iohannis a spus, la Palatul Cotroceni: "Domnul ministru Toader a confundat poziţia domniei sale de acum cu poziţia de profesor universitar sau rector pe care a avut-o înainte. Dacă vorbim pur teoretic, atunci sigur se poate purta o discuţie pe competenţa de contencios administrativ, contencios constituţional sau alte chestiuni legate de cine de ce se ocupă în România. Este adevărat că se poate purta această discuţie şi, dacă ar fi să rămânem în zona pur teoretică, sunt anumite aspecte care pentru mulţi sunt interesante şi importante, dar domnul Toader nu este profesor universitar în momentul acesta, ci ministru al Justiţiei. Or, din poziţia de ministru al Justiţiei, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiţia românească, nu trebuia să facă afirmaţii teoretice, ci trebuia să vină cu un act care corecta, spre exemplu, Codul de procedură civilă. Aşadar, abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată".

Cazurile de abuz al procurorilor ar trebui rezolvate prin intermediul COnsiliului Superior al Magistraturii (CSM), care judecă plângerile de acest tip, şi prin politica în domeniul Justiţiei, a punctat şeful statului, adăugând: "De aceea am spus că, dacă domnul ministru a constatat că ceva nu este bine reglementat, trebuia să vină cu un act care corectează această lipsă de reglementare, dacă ea în părerea domnului ministru există".

(S.A.)

------------

Actualizare 17:14 Tăriceanu: "Kovesi s-a supărat şi l-a reclamat pe ministrul Justiţiei, sunt siderat"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat astăzi, despre solicitarea trimisă la CSM de Laura Codruţa Kovesi pentru a analiza dacă afirmaţiile ministrului Tudorel Toader sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, că este "siderat" de astfel de acţiuni şi consideră că acestea arată doar lipsa de cunoaştere a justiţiei, potrivit News.ro.

Tăriceau a declarat: "Dânsa (Laura Codruţa Kovesi, n.r.) s-a supărat şi l-a reclamat pe ministru (ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, n.r.). Sunt absolut siderat când văd asemenea acţiuni care denotă şi o necunoaştere, până la urmă, a esenţei juridice. Cred că ministrul a fost extrem de clar în ceea ce a spus, subliniind că legile şi ordonanţele de urgenţă pot fi contestate la CCR, iar celelalte piese de legislaţie la care s-a referit, cum sunt şi hotărârile de guvern, fac obiectul sesizării la contenciosul administrativ. Nu cred că trebuie să se supere nimeni în această privinţă".

El a adăugat că nu există posibilitatea de a crea o superputere care să controleze instituţiile publice "aşa cum vrea doamna Kovesi".

"Dacă ea crede că ăsta este modelul de urmat, poate să meargă în Rusia şi să dea mâna cu domnul Putin", a mai spus Tăriceanu.

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:42 Şefa DNA sesizează CSM ca urmare a declaraţiilor ministrului Justiţiei

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) să analizeze dacă afirmaţiile ministrului Justiţiei Tudorel Toader conform cărora procurorii nu pot verifica legalitatea hotărârilor de guvern sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, considerând că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal, potrivit unei surse din presă.

Reprezentanţii DNA au consemnat, citaţi de News.ro: "În cursul zilei de 26 septembrie 2017, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a făcut o serie de consideraţii de natură juridică, în contextul unor întrebări ale reprezentanţilor mass media despre o cauză aflată în lucru la procurorii D.N.A., cunoscută drept "dosarul Belina". Astfel, ministrul Justiţiei a afirmat, între altele, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ. Declaraţiile domnului Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, cu privire la o anchetă penală a D.N.A. în curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor. Sub acest aspect, procurorul şef al D.N.A. a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) să analizeze dacă aceste afirmaţii sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, întrucât prin declaraţiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justiţiei a indus ideea în opinia publică că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal".

În susţinerea cererii adresate C.S.M. se mai arată: "Apreciem că exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilităţii, deontologia profesională şi buna credinţă. Acreditarea ideii că procurorii D.N.A. nu investighează fapte ce reprezintă încălcării ale legii penale sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de D.N.A. Preluarea afirmaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe, cu afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice".

Conform sursei, în ceea ce priveşte problema de drept invocată în declaraţiile ministrului Justiţiei, DNA menţionează că "aceasta a fost tranşată în mod definitiv de către Înalta Curte de Casaţie Şi Justiţie prin Decizia penală nr. 13 din 24 ianuarie 2014 a completului de 5 judecători, prin care s-a stabilit că fapta ministrului care promovează o hotărâre de guvern având ca obiect trecerea în mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului într-o altă formă de proprietate publică, producând un avantaj patrimonial unei societăţi comerciale, constituie infracţiunea de abuz în serviciu".

În ceea ce priveşte o altă decizie a Curţii Constituţionale, decizia nr. 68 din 27 februarie 2017, DNA susţine că "aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor şi ordonanţelor de urgenţă şi nu actelor administrative emise prin hotărâri de guvern", informează sursa.

(A.C.)

-----

Ministerul justiţiei, Tudorel Toader a afirmat în această dimineaţă că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii şi judecătorii de contencios administrativ, declaraţia venind în contextul anchetei DNA în dosarul Belina.

Ministrul a precizat: "Hotărârile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, verificarea legalităţii actelor narmative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. (...) Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei Hotărâri de Guven nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ".

Toader a explicat că actele normative infraconstituţionale - cele cu putere de lege - se veritică sub aspectul constituţionalităţii de către CCR, iar cele care sunt sub lege, se verific de către instanţa de contencios administrativ, de către judecătorul specializat.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Koveşi a declarat ieri, la Europa FM, referindu-se la dosarul "Belina", că nu este o noutate pentru DNA să ancheteze miniştri, precizând că dosarul nu este din 2014, ci din mai 2017, aflându-se într-o etapă intermediară.

Şefa DNA a menţionat: "DNA îşi face treaba. Dosarul e într-o etapă intermediară. Persoanele cercetate în dosar au dreptul să aducă probe în favoarea lor. În ultimii ani am tot anchetat miniştri. Pentru noi nu e o noutate. Am tot anchetat miniştri. Însă, s-a creat o confuzie: dosarul nu e din 2014. Ci în luna mai 2017. În 4-5 luni, am făcut primele acte şi cercetări".

Ea a spus că în presă au mai apărut informaţii pe acest subiect, "dar nu înseamnă neapărat că ce scrie în presă e şi adevărat".

"Dar noi putem să verificăm", a subliniat Laura Codruţa Kovesi.

În ceea ce priveşte hotărârea de Guvern din cazul Belina, procurorul-şef al DNA a declarat: "Noi nu urmărim Hotărârile de Guvern. Dar când apar informaţii că e ceva în neregulă cu o hotărâre de Guvern, noi ne sesizăm din oficiu".

DNA a anunţat vineri că vicepremierul Sevil Shhaideh este suspectă de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu când era secretar de stat la MDRAP, într-un dosar conform căruia, în 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private, susţin procurorii anticorupţie. DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a ministrului Rovana Plumb, în acelaşi dosar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb