UPSC va da în judecată Guvernul Tăriceanu

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 30 august 2007

Ioan Talpes

Ioan Talpes

Preşedintele Uniunii Populare Social Creştine (UPSC), Ioan Talpeş a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că formaţiunea sa politică, recent înfiinţată, va da în judecată Guvernul din pricina încălcării conştiente a unei hotărâri de guvern din anul 2004 referitoare la privatizarea "Petromidia" SA.

Deşi actul normativ datează din perioada guvernării PSD, actualul executiv este acuzat de UPSC că a preluat ştafeta unei tranzacţii la care statul este păgubit cu 600 de milioane de dolari. Conform prevederilor actului normativ, datoriile "Petromidiei" au fost trans­formate în obligaţiuni cu condiţia ca acestea să fie schimbate în acţiuni în maxim şase luni.

Ioan Talpeş a declarat: "Guvernul a luat o decizie ilegală în privinţa transformării datoriile Petromidia în obligaţiuni. Sumele respective reprezentau accize şi taxe pentru infrastructură, învăţământ şi persoane cu handicap. Obligaţiunile respective nu au fost nici până azi transformate în acţiuni, conform datelor contractuale".

Social-creştinii impută executivului liberal "neglijenţa în serviciu" în privinţa obligaţiunilor, deoarece termenul de transformare a acestora în titluri de proprietate a expirat în perioada guvernării liberale.

Ioan Vilău, secretarul general al UPSC ne-a explicat: "Accizele sunt aplicate pentru o gamă largă de produse. În cazul accizei pe produse petroliere interesul a fost ca aceasta să fie foarte mică. Companiile Petrom şi Lukoil au transferat taxele şi accizele către stat, companiile lui Patriciu nu. Accizele trebuiau destinate infrastructurii şi fondurilor de asigurări sociale. Astfel 600 de milioane de dolari nu au ajuns la destinaţie. La vremea res­pectivă bugetul Ministerului Transportului, avea mare nevoie de aceşti bani. În plus, statul putea să devină acţionar şi să conducă Petromidia SA până când se realiza plata datoriilor şi se efectua retransferul titlurilor de proprietate."

În plus, un alt motiv pentru care social-creştinii vor chema în instanţă Guvernul Tăriceanu este lipsa unui observator al executivului în consiliul de administraţie la momentul privatizării combinatului petrochimic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb