Blocarea unor investiţii imobiliare importante, atât publice cât şi private, anunţate pentru 2011, precum şi blocarea proiectelor dezvoltate pe Fonduri Europene, care necesită documentaţie de urbanism, sunt câteva din efectele imediate pe care le va produce aplicarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 7/2011, care modifică Legea Urbanismului, a precizat luni Daniel Cărămidă, arhitect-şef la Primăria sectorului IV din Capitală. "Conform reglementărilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 7/2011, primăriile sunt cele care să efectueze Planurile de Urbanism Zonal (PUZ), din banii tuturor contribuabililor, bani pe care oricum nu îi avem în buget, sau pe care oricum trebuie să îi folosim pentru lucrări de canalizare şi drumuri. Aplicarea acestei Ordonanţe face ca sute de dosare ale cetăţenilor care vor să-şi repare şi să-şi consolideze casele să rămână blocate o lungă perioadă, la fel ca şi investiţiile mici, în grădiniţe sau clinici particulare. Conform noilor reglementări, toate PUZ-urile trebuie aprobate de Comisia de Urbanism şi, ulterior, finanţate de primării", a spus Daniel Cărămidă.
În condiţiile în care Capitala are un Plan General de Urbanism depăşit de situaţia reală din teren, care trebuie reactualizat şi pentru care se vor cheltui circa 35 de milioane de lei, urbaniştii apreciază că majoritatea investiţiilor, cu excepţia celor foarte mari, vor fi blocate.
"România are nevoie de cât mai multe investiţii, sectorul construcţiilor, al dezvoltărilor imobiliare, de orice tip, de la rezidenţial la industrial, fiind vitale în această perioadă de criză. Pentru aceasta, avem nevoie de o legis-laţie coerentă, unitară la nivel naţional, care să sprijine atragerea de inves-tiţii", a spus Ioan Bejan, consultantul Institutului pentru Real Estate şi Construcţii din Viena, reprezentant al Asociaţiei Europene a Proprietarilor de Clădiri. Reprezentanţii urbaniştilor cred că Ordonanţa de Urgenţă nr. 7/2011 care modifică Legea Urbanismului încalcă multe din drepturile prevăzute în Constituţie şi au cerut Parlamentului amendarea ei.