URMĂTORUL TERMEN - 30 OCTOMBRIE Dezbaterea modificărilor Legii dării în plată - amânată de CCR

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 octombrie 2019

Asociaţia CREDERE: "Ne doream să avem o pronunţare, întrucât toată lumea este obosită şi într-o continuă aşteptare, de cinci ani"

Dezbaterea pe marginea modificărilor aduse de Parlament Legii dării în plată, care ar fi urmat să aibă loc ieri, a fost amânată pentru data de 30 octombrie. Potrivit textului de lege, judecătorul este obligat să constate incidenţa impreviziunii şi, în consecinţă, să reechilibreze contractul dacă nivelul cursului de schimb a crescut cu cel puţin 20% faţă de momentul acordării împrumutului.

Debitorii împrumutaţi în franci elveţieni (CHF) consideră că pronunţarea Curţii Constituţionale este crucială, într-un climat anti-consumator în cadrul instanţelor de judecată.

Reprezentanţii Asociaţiei CREDERE ne-au transmis, ieri, după ce Curtea a anunţat că a amânat discuţiile pe subiect: "Ne doream să avem astăzi (n.r. ieri) o pronunţare, întrucât toată lumea este obosită şi, practic, într-o continuă aşteptare de aproape cinci ani de zile. Nu putem să nu facem o paralelă cu ce s-a întâmplat cu legea conversiei, pe care Curtea Constituţională a amânat-o de 2-3 ori, ca apoi să o declare neconstituţională.

Ne place să credem că domnii judecători şi-au alocat mai mult timp pentru a citi memoriile depuse de asociaţiile de consumatori.

Să nu uităm că legea este interpretată dezastruos în instanţe din cauza faptului că CCR nu a prevăzut norme clare de aplicare a impreviziunii, creând astfel un vid de aplicabilitate. Prin urmare, considerăm că CCR are obligaţia de a schimba această lege, acceptând modificările propuse de legiuitor, eventual ajustate cu propriile observaţii. Ar fi o eroare admiterea obiecţiei de neconstituţionalitate şi lăsarea Legii dării în plată în forma actuală".

Asociaţia CREDERE a depus, zilele trecute, la Curtea Constituţională, un memoriu amicus curiae, ce cuprinde "o statistică îngrijorătoare şi peste 200 de scrisori ale debitorilor afectaţi de hotărârile judecătoreşti". Setul de documente depus depăşeşte 320 de file, au anunţat consumatorii.

Şi Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a depus, marţi, la Curtea Constituţională, Raportul de susţinere a textului de modificare a Legii dării în plată.

Dorin Tănase, unul dintre membrii fondatori ai Asociaţiei CREDERE, a scris, marţi, pe Facebook: "Nu a existat un context mai nefavorabil consumatorilor. Auzim pe surse că ar exista un raport de respingere a legii. Sperăm să nu fie adevărat. Oricât de controversate ar fi modificările la Legea dării în plată, în lipsa acestora, Legea dării în plată va fi eliminată de la aplicare de către practica instanţelor de judecată. Adică din nou zero soluţii. Cu un curs în creştere. Şi cu o practică mult mai rea decât cea de acum trei ani".

În acest context, specificarea unor parametri clari în cadrul cărora trebuie analizată starea de impreviziune este mai mult decât necesară, consideră debitorii.

CREDERE apreciază că, în lipsa unei legiferări a situaţiilor de impreviziune, Legea dării în plată va fi eliminată de la aplicare pe cale jurisprudenţială.

Legea dării în plată a fost modificată de Parlament în 26 iunie, după ce Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz, a aprobat amendamentele depuse de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir.

Parlamentarul a scris, atunci, pe pagina sa de Facebook, că modificările votate de deputaţi stabilesc trei situaţii certe de impreviziune:

"1. Devalorizarea cu mai mult de 20% a monedei naţionale în raport cu moneda în care a fost contractat creditul;

2. Creşterea cu mai mult de 20% a gradului de îndatorare în raport cu cel luat în considerare la acordarea creditului;

3. Situaţia în care bunul ipotecat a fost executat".

Comunitatea bancară a subliniat, într-o scrisoare transmisă autorităţilor competente, că proiectul de lege instituie soluţii "fundamental greşite, care contravin deciziilor pronunţate deja de Curtea Constituţională a României cu privire la interpretarea şi aplicarea acestui act normativ, fiind susceptibile de a aduce atingere securităţii circuitului civil şi puterii de lucru judecat al hotărârilor deja pronunţate în contextul deciziilor CCR, dar şi încrederii investitorilor în Statul Român".

În opinia pieţei bancare, amendamentele aduse acestei legi încalcă puterea general obligatorie a deciziilor Curţii Constituţionale în materia impreviziunii şi a dării în plată, încalcă principiul neretroactivităţii şi previzibilităţii legii civile, nu fac distincţie între debitorii care nu pot şi cei care nu vor să plătească.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb