URSACHE, "ASF": "Opt milioane de cuponari au deţineri care valorează peste 250 de milioane de euro"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 18 septembrie 2017

"Opt milioane de cuponari au deţineri care valorează peste 250 de milioane de euro"

Aproximativ opt milioane de deţinători de cupoane, dobândite în urma programului de privatizare în masă de la începutul anilor 90, au participaţii care valorează aproximativ 250 de milioane de euro, bani care nu circulă în economie, a declarat Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), vineri, în cadrul unei conferinţe organizate la Sinaia.

Oficialul ASF a spus: "Vrem să rezolvăm problema sistemului de privatizare în masă. În anii 90, oamenilor li s-au dat acele cupoane. Au fost date, dar nu li s-a spus ce să facă cu ele.

Astăzi, avem circa opt milioane de astfel de deţinători de aşa zise acţiuni (...) ele au fost atunci transformate din cupoane, prin efectul legii. Valoarea acţiunilor deţinute astăzi, după evaluările noastre, depăşeşte 250 de milioane de euro, bani care nu circulă în economie. Ele stau anchilozate în secţiunea I a Depozitarului Central".

Potrivit domnului Ursache, ASF are în vedere două soluţii pentru reintroducerea acestor bani în economie.

Vicepreşedintele ASF a spus: "Prima este o propunere pe care o negociem cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi care priveşte administrarea de către un fond privat pentru valorificarea acestor acţiuni. Discuţia este incipientă. (...) Fondul nu va putea tranzacţiona acţiunile fără acordul proprietarilor.

A doua variantă se referă la consolidarea valorii acţiunilor, ce are nevoie de un amendament la lege, care să prevadă suma pe care o vor primi cei ce nu participă la consolidarea acţiunilor".

De exemplu, dacă astăzi valoarea nominală e de 0,1 lei şi consolidarea se face la 2,5 lei, rămâne de văzut care va fi valoarea la care vor fi despăgubiţi cei ce nu pun diferenţa de 2,4 lei pe acţiune, a explicat domnul Ursache.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sa ne amintim ca in anii 90 oamenii isi vindeau actiunile la SIF-uri prin filialele locale desfiintate intre timp.Propun sa faceti o procedura simpla prin care oamenii simpli sa mearga la posta si/sau banci unde la simpla cerere sa li se elibereze un extras de cont (deci Depozitarul central sa fie accesat online pe loc) , sa completeze o cerere de vanzare la piata a actiunilor , iar plata sa se faca prin mandat postal , cu o taxa modica de , sa zicem 5 lei. VETI AVEA COZI ! Lucrurile simple sunt cele mai eficiente.

    Pai acel fond privat pentru valorificarea acestor acţiuni la care face referire domnul Mirciulica va devenii aproape majoritar in toate cele 5 sif-uri.

    Este corect asa ceva Mirciulica? 

    De ce nu consolidati valoarea nominala si pana la urma cine participa la consolidare inseamna ca ii pasa de activele pe care le detine ? 

    Se pare ca te-ai opus la consolidare la unul dintre sif-uri daca bine retin? 

    Esti precum bate vantul?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb