URSS 1984

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 20 septembrie 2011

Cătălin Avramescu

Ciudat lucru, memoria omului. Ne aducem aminte selectiv, ce ne convine. Iar dacă nu ne convine, nu ne mai amintim. Altfel nu îmi explic amnezia unora. Iată de ce vă propun săptă-mâna aceasta o întoarcere în timp.

Am în faţă un număr al revis-tei Soviet Life, din Octombrie 1984. Este o publicaţie distribuită de sovietici în Statele Unite, cu un preţ afişat de 1,25 do-lari. Cred că este, în esenţă, aceeaşi revistă care era distribuită în Româ-nia sub titlul Uniunea Sovietică. Desigur, o expresie a propagandei acelor timpuri. Dar chiar şi aşa, merită să o răsfoim.

Pe copertă, un cuplu pe o motocicletă modernă. Atracţia pentru sportul cu motor nu i-a aşteptat, din câte se vede, pe copiii "socialismului-caviar". Primele pagini sunt dedicate unui interviu cu primul-secretar al Partidului Comunist din Uzbekistan. "60 de ani de progres" etc. Nicio vorbă despre distrugerea mediului pentru a face loc culturilor de bumbac. Nimic care anunţă scandalul de corupţie în care a fost implicat ginerele lui Brejnev. "Astăzi noi suntem o republică sovietică suverană, cu o industrie modernă şi cu o agricultură puternic mecanizată". Dacă aşa spune tovarăşul secretar-general...

Unul dintre articolele din revistă este despre progresele "medicinei sovietice". În curând, boli precum cancerul sau afecţiunile cardiovas-culare ar putea fi "învinse". Un tabel tipărit cu litere mari prezintă şi costurile pentru pacienţii sovietici. Operaţia: gratuită. Analiza sângelului: gratuită. Radiografia: gratuită. Medicamentele: gratuite. Etc.

Mesajul, evident, este că doar în capitalismul cel putred oamenii îşi plătesc medicamentele, doctorii, operaţiile sau analizele. Şi tot evident este că lipseşte orice fel de analiză critică, lucidă, a schemei propuse. Cine plăteşte, în cele din urmă? Cât de eficient este un sistem în care facturile consumatorilor afişează, mereu, cifra zero? Cum se poate evita supra-consumul de servicii medicale? Nu în ultimul rând: cum se poate evita declinul calităţii actului medical într-un sistem în care medicii nu sunt răplătiţi direct de pacienţi, iar pacienţii nu îşi pot alege medicii?

Medicina sovietică devenise o imensă şarlatanie patronată de stat. O fotografie cu deosebire bizară prezintă un medic sau asistent care vorbeşte la telefon. Este îmbrăcat într-un halat alb şi are în cap un fel de coif de bucătar. Are ochelari de soare tip Nicu Ceauşescu, deşi scena se petrece în interior. În faţa lui este un gen de container cu un geam sferic. Dincolo de acest geam desluşim un om care stă în recipient ca într-un fel de costum de cosmonaut. Se disting nişte difuzoare şi o ţeavă, probabil de oxigen. Omul este într-un fel de halat ridicol, cu revere, ca într-o piesă de Cehov. Explicaţia este de-a dreptul psihedelică: "O cameră de presiune care înlătură oboseala de pe linia de montaj". Prin urmare iei muncitorul şi îl încarci sub presiune, la fel ca bateriile de sifon. Nu e de mirare că în câţiva ani URSS-ul ajunsese la fundul sacului economic.

Una dintre concluziile cu care am rămas după ce am întors paginile aceste reviste este că socialismul se sprijinea, printre altele, pe un sentiment al ipohondriei, pe care îl stimula din plin. O bună parte din acest număr este dedicată subiectelor medicale: băi termale, lentile artificiale, pacienţi duşi cu targa (unii mor, admite revista, chiar şi în socialism, pentru că medicina nu a avansat încă suficient). Şi un titlu stupefiant: "Cancerul nu mai este mortal". În Uniunea Sovietică, desigur.

Acest lucru mi-a amintit de un sondaj de opinie făcut prin 1991, în România. L-am întrebat pe sociologul argentinian care îl coordona dacă l-a frapat ceva în masa de date pe care o analiza. Mi-a spus că da. Neaşteptat de mulţi dintre subiecţii chestionarului se declarau preocu-paţi de starea lor de sănătate. Principala publicaţie pe care o citeau nu era una politică, aşa cum ne aşteptam noi, ci o revistă medicală.

Răsfoind paginile cu fotografii cu grupuri sovietice de rock, cultivatori din Tadjikistan sau dirijori de clasă mondială, am realizat şi dimensiunile minciunii pe care se sprijinea regimul sovietic. Nimic despre Saharov, nimic despre războiul din Afganis-tan, nimic despre armele biologice, nimic despre nepotism, nimic despre KGB.

Existau oameni care credeau într-o asemenea imagine, roz-roşcat? Se pare că da. Probabil că ei există şi acum. Oameni care îşi imaginează că un sistem de sănătate poate funcţiona fără bani, doar pe baza "voinţei politice". Oameni care cred că avem dreptul să distrugem la nesfârşit natura pentru a îndeplini nişte obiective economice pe termen scurt. Oameni care văd în relaţiile externe doar "lupta pentru pace". Oameni care cred că este datoria Guvernului să îi scape de paraziţi, mâncărimi şi neîmpliniri personale. Regimurile se schimbă, însă natura umană rămâne aceeaşi. Vor fi mereu destui pentru care o minciună organizată la nivelul Statului este de preferat adevărului pe care individul poate şi trebuie să îl descopere, prin puterile sale.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cand vi s-a recomandat sa va ocupati de agricultura dle editorialist ,n-am facut o gluma proasta ci am incercat sa va atrag atentia asupra capacitatii dvs de lansare in media a unor subiecte aparent in afara cotidianului. Acelasi operatie de manipulare o faceti si astazi. Utilizand un vehicul desuet : cazul Saharov. Constatam ,cu regret , ca v-au ramas amintiri din timpul cand incercati sa deveniti sculer matriter . In tinerete. Era mai bine sa luati scoala ,de atunci , in serios.Va ramanea ceva.O constiinta muncitoreasca,cum ar zice astazi unii dintre cei care au facut Romania antedecembrista o tara mediu dezvoltata. Nu o tara africana de rangul doi cum se prezinta astazi tara .Gratie spolierii banului public de catre cei care v-au trimis unde sunteti acum. Pentru a va da un bonus in final, va asiguram ca romanii incep sa se trezeasca. Si se vor trezi la iarna. Sau la primavara dupa inghetul din locuintele proprii. ! S-a gandit oare dl editorialist ca s-ar putea sa fie tras la raspundere ca in 1984 in fosta Uniune Sovietica? De catre cei cei care incep sa se trezeasca? Sau distanta dintre tara unde se afla acum si cea natala ii da un plus de siguranta? Este o iluzie. Din aceasta cauza era mai bine sa se ocupe cu agricultura. Era mai sigura.! Pentru cltura generala a D-sale ,il informam ca se incearca ungerea ca prim ministru al Romaniei a fostului sau sef: Sebi Lazaroiu. Si ca in joc au intrat si unele loji masonice externe carora,in mod sigur, nu le convine operatiunile cotroceniste ale jucatorului prezidential . Chiar daca plange la scolile de vara ale tinerilor pdl-isti. Si joaca la doua capete....

    1. Analiza este corecta dar romanii nu se vor trezi ! Idiotii cumparati de clica de imbecili nativ, banda comunisto-securista, romani care stau toata ziua in circiumi, la posturile de televiziune manelizate, care isi satisfac unele necesitati cumparind unele produse de contrabanda de ale lui basinescu, acesti indivizi, scursuri ale umanitatii, nu se vor trezi niciodata!

      Se mai aude ceva in legatura cu contrabanda? Spurcaciunile i-si vind marfurile de contrabanda prin interpusi tarabagii din bazare, piete si chioscuri. 

      Cumparati, relativ ieftin, marfuri din piata principala a orasului Piatra Neamt, sectorul organizat anume pentru negotul cu marfuri de contrabanda. 

      Marfurile sunt ale politiei. Tarabagiii, romini si alogeni, pastreaza o mica parte din cistiguri!

    Prin anii 70-75 o operatie pe creier la actualul spital Bagdazar costa 15.000 lei. Salariul mediu era cca 1500-2000 lei.,daca nu ma insel. Tot atunci am avut ocazia sa stau de vorba cu un tinar medic din anturajul dr. Arsene (faimos pe vremea aia), care spunea ca este absolut normal ca un medic sa fie platit cu suma asta uriasa. Si chiar am platit suma asta pentru unchiul meu care a trait dupa operatie fix un an.

    de asemenea precizez ca desi concediul de maternitate era de vreo 110 zile, multe mamici descurcarete stateau acasa cu copilul pina la un an, mergind o data la 2 saptamini la medicul copilului cu o ATENTIE, care putea fi bani, cafea buna, tigari Kent. 

    Prin anii 70-75 o operatie pe creier la actualul spital Bagdazar costa 15.000 lei. Salariul mediu era cca 1500-2000 lei.,daca nu ma insel. Tot atunci am avut ocazia sa stau de vorba cu un tinar medic din anturajul dr. Arsene (faimos pe vremea aia), care spunea ca este absolut normal ca un medic sa fie platit cu suma asta uriasa. Si chiar am platit suma asta pentru unchiul meu care a trait dupa operatie fix un an.

    de asemenea precizez ca desi concediul de maternitate era de vreo 110 zile, multe mamici descurcarete stateau acasa cu copilul pina la un an, mergind o data la 2 saptamini la medicul copilului cu o ATENTIE, care putea fi bani, cafea buna, tigari Kent. 

    Imi cer scuze ca vomit, dar citind aceasta cretinitate de editorial nu pot avea alta reactie. Cataline, esti un mare prost, asta stiu de mult , dar sint curios pina cind vei mai aborda idiotenii din acestea, din istoria indepartata, doar pentru a mai abate atentia de la oribilitatea zilelor actuale? Idiotule, pe vremea aceea era minunat totul, nu aveam grija serviciului, casei, scolii, pacii, etc., etc......

    Dar tu esti prea handicapat mintal, du-te si ingropa-te mai repede! 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb