În cadrul unui discurs în Parlamentul European, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre egalitatea de gen şi despre greutăţile cu care s-a confruntat în cariera sa, amintind şi de incidentul supranumit "Sofagate", conform Digi24.
Comentariile sale intervin la trei săptămâni după o întâlnire a liderilor UE cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, cu prilejul căreia s-a produs incidentul supranumit "Sofagate". Erdogan i-a găzduit pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi pe Ursula von der Leyen dar au fost asigurate numai două scaune, iar lidera executivului comunitar a fost nevoită să se aşeze pe o canapea din apropiere.
Von der Leyen a spus că din cauză că este femeie, ea nu a fost tratată în conformitate cu statutul său de preşedintă a Comisiei Europene. "M-am simţit rănită şi lăsată singură, ca femeie şi ca europeană. Asta arată cât de departe trebuie să mergem pentru ca femeile să fie tratate egal", a mărturisit Ursula von der Leyen, citată de Agerpres.
Ea a spus că s-a simţit privilegiată pentru că a fost capabilă să răspundă acestei situaţii, spre deosebire de milioane de femei care nu pot face acest lucru. Mii de incidente mult mai grave trec neobservate în fiecare zi, a spus von der Leyen.
Convenţia de la Istanbul pentru protecţie femeilor este un instrument important pentru a ne asigura că astfel de poveşti nu rămân nespuse, a spus ea, adăugând că retragerea Turciei este un "semnal teribil".
De asemenea, este inacceptabil că unele state UE nu au ratificat încă tratatul, a spus ea, în timp ce altele se gândesc să se retragă.
"Violenţa împotriva femeilor şi copiilor este o infracţiune şi trebuie să o tratăm ca pe o infracţiune", a mai spus ea.
Adresându-se Turciei, ea a spus că respectarea drepturilor femeilor este o precondiţie importantă pentru reluarea dialogului şi extinderea programelor comune.
Continuarea detensionării în Mediterana de Est şi respectarea verdictelor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) sunt alte condiţii, a precizat von der Leyen.
"Acestea sunt condiţiile noastre pentru aprofundarea cooperării economice cu Turcia", a afirmat preşedinta Comisiei Europene.
Clarles Michel între timp a vorbit public despre regretul său privind acest incident şi şi-a exprimat sprijinul său neclintit pentru drepturile femeilor, notează dpa.
1. E grea viata
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2021, 08:54)
Ajungi presedintele numit, nu votat, al Comisiei Europene si reprezinti 440 milioane de omeni si nu primesti un scaun ca celalalt presedinte numit si nu votat al Consilului European care este o pozitie superioara.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2021, 09:26)
vai , vai , dar ce a patit aceasta cucoana ofuscata de a ajuns sa evoce istoria luptei femeilor pentru libertate ? poate mai scapa de ifosele de care s-au saturat tot mai multi !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2021, 09:54)
Pai daca a fost proasta si nu s-a asezat in bratele lui Erdogan,ce vina avem noi?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2021, 20:04)
Ce femeie ciufuta este asta...Cine se crede ? Functia ce o acupa aceasta femeie este reprezentativa pentru un barbat puternic hotarat patriot european nu o femeie amarata cu cinci copii in Germania. UE trebuie sa aiba conducatori puternici care sa inspire respect ......