Uniunea Europeană va constitui ''rezerve strategice'' pentru a evita întreruperile de aprovizionare cu materii prime ''cruciale'' pentru industria sa, în special metale rare şi litiu a căror ofertă mondială este controlată în prezent de China, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său anual privind starea UE, susţinut astăzi la Strasbourg în plenul Parlamentului European, informează Agerpres.
Litiul (componentă esenţială a bateriilor electrice) şi metalele rare (metale strategice necesare fabricării de circuite electronice, ecrane LCD, echipamente militare sau eoliene) ''vor fi în curând mai importante chiar decât petrolul şi gazul'', a afirmat şefa executivului european în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg.
În condiţiile în care cererea de metale rare în UE se va multiplica de cinci ori până în 2030, va trebui să evităm ''să ajungem din nou într-o situaţie de dependenţă, ca în cazul petrolului şi al gazului'', a explicat Ursula von der Leyen.
''Problema este că în prezent o singură ţară controlează cvasitotalitatea pieţei; aproape 90% din metalele rare şi 60% din litiu sunt transformate în China'', a avertizat preşedinta CE. Ea a făcut apel la statele membre UE să îşi ''securizeze aprovizionările''.
''Vom defini proiecte strategice pe întregul lanţ de aprovizionare, de la extracţie la rafinare, de la transformare la reciclare, şi vom constitui rezerve strategice acolo unde aprovizionarea este periclitată'', a continuat înalta oficialitate europeană, care a promis un proiect legislativ în această privinţă.
''Această abordare poate fi eficace: după lansarea unei alianţe europene în domeniul bateriilor în urmă cu cinci ani, două treimi dintre bateriile de care avem nevoie vor fi în curând produse în Europa'' şi după o reglementare privind semiconductorii prezentată anul trecut, ''construcţia primei mega-uzine pentru producerea de circuite (în UE) va debuta în următoarele luni'', a mai spus Ursula von der Leyen.
Bruxellesul şi-a fixat ca obiectiv dublarea cotei de piaţă a UE în domeniul semiconductorilor, până la 20% din producţia mondială până la finalul acestui deceniu, în scopul reducerii dependenţei de Asia. Pentru atingerea acestui obiectiv, Comisia Europeană a prezentat în februarie un proiect ce autorizează 42 de miliarde de euro drept investiţii publice în favoarea acestui sector industrial.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2022, 14:27)
O prostie ca casa,
materiile prime amintite europa nu le are,
numai China detine aproape 65 % din rezervele
mondiale
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2022, 18:58)
ca sa acumulezi rezerve nu tre sa detii la inceput resurse... poti sa le cumperi dand la schimb etc...
asa face si dolarul american construieste rezerve exact din 71 de dupa dezlipirea de aur.... doar asa a reusit sa jongleze puterea dolarului in piata... adica dolar lipit de energie si nu de aur... adica cand ciclul economic creste cererea de energie e maxima si dolarul tare... cand ciclul de energie scade cererea de energie scade dar in schimb apare fenomenul "capcana lichiditatii - lipsa lichiditati valutare" si da soc tot in intarire rezerva prima valutara fata de cele secundare.
uniunea europeana face bine ce face... va reusi sa controleze moneda euro si sa nu o devalorizeze in raport cu altele secundare... oricum se vede din satelit ca se doreste imperializarea uniunii europene... dupa legi economice si monetare adoptate... se vede ca formam un imperiu si o moneda puternica... doar ca pana acolo mai avem de dus socrui economice si chiar militare pentru a se trara un alt tratat grobal de valuta rezerva prima!!! dar mai e pana acolo.. vad ca dolarul si lira engleza tine parte monedei euro in detrimentul rusiei si chinei sau uea... vedem ... oricum tot cu razboi se va aseza alta moneda prima...
cine detime cele mai mari rezerve de etc forme de energie poate stabiliza piata globala si valutara simultan... caci unu poate sa inunde piata cu energie ca sa atenueze criza / socul si simultan poate sa reduca cand.. lafel si cum moneda..
PS: rezervele e petro usa se incarca si descarca cicli la 5 ani paralel cu cicli scurt de inflatie si ciclul afacerilor... pe trend ca procent total usa a urcad dinn70 spre 80 can avea minim simultan cu criza petrolului si a atins platou prin 20001-2005 simultan cu socurile consecutive in financiar 2000 septembrie si 2005-2008 creditarea generatiei cu amprenta mare in economie.. de atunci trendul este descedent paralel cu ultima bula financiara de la ei in piata real si financiara... este ultima bula pe distrugerea acctualului dollar... un alt dolar va curata mizeria.. gen electronic /cripto dolar .. legat de banca centrala.. oricum deja in usa nominalele circulate sunt exagerat de multe... norocul face ca inca bula imobiliara absoarbe cantitati mari de nominal din piata reala si incao o tine blocata in financiar... fara a se da scorui violente de hiperinflatie... dar sa vedem ce va face banca centrala cand va lovii deflatia si va fi nevoita sa verse foc peste rana.. atunci barabolic pret nominal .. gen ca romania 90 spre 2005... sa nu uitati de milioanele lei circulati... caci acest fenomen se repeta..
s c cret