USR a depus un amendament pentru eliminarea obligaţiei prosumatorilor de a instala baterii de stocare

F.D.
Politică / 3 septembrie

USR a depus un amendament pentru eliminarea obligaţiei prosumatorilor de a instala baterii de stocare

"România are nevoie urgentă de o infrastructură puternică de stocare a energiei. Problema e ştiută de ani de zile, însă Guvernul României şi Ministerul Energiei au închis ochii până când situaţia a devenit critică. Acum, prosumatorii au fost puşi să plătească preţul incompetenţei şi delăsării guvernanţilor", spun reprezentanţii USR.

"Am depus azi un amendament prin care eliminăm inepţia prin care statul încerca pasarea responsabilităţii pentru stocare la prosumatori. Vorbim de o măsură care pe de-o parte nu are cum să rezolve problemele din sistem, pentru că deficitul de stocare este foarte mare. Pe de altă parte, este lovit şi descurajat sectorul prosumatorilor, singurul care a performat în creşterea capacităţii de producţie de energie a României în ultimii ani. Astfel, nu doar că nu ar fi rezolvată problema, ci ar fi creată una şi mai mare. Da, e nevoie de stocare. Însă prin stimulente pentru investiţiile din piaţă, inclusiv în rândul prosumatorilor", declară deputata Cristina Prună (USR), vicepreşedintă a Comisiei pentru industrii şi servicii.

Deputata Cristina Prună, precum şi alte asociaţii de profil i-au solicitat public în luna iulie preşedintelui Klaus Iohannis retrimiterea în Parlament a legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 32/2024, lucru care s-a şi întâmplat. În prezent legea se află în procedură de reexaminare în Senat, unde parlamentarii USR Cristina Prună şi Cristian Bordei au depus ieri amendamentul prin eliminarea obligaţiei prosumatorilor de a investi în capacităţi de stocare.

"Guvernarea PSD-PNL trebuie să renunţe la vechiul nărav de a rezolva problemele create de propria incompetenţă pe spinarea cetăţenilor. Creşterea capacităţii de stocare dispecerizabilă este crucială pentru funcţionarea sistemului energetic naţional, iar Ministerul Energiei trebuia să aibă de mult timp o strategie pentru aceasta, însă aruncarea acestei responsabilităţi în spinarea prosumatorilor este cea mai proastă şi mai absurdă soluţie posibilă. Abordarea corectă este ca statul să stimuleze marii producători să instaleze capacităţi de stocare care pot fi şi dispecerizate foarte uşor, iar pentru prosumatori se pot introduce programe Casa Verde care să includă şi stocare, precum şi un sistem opţional de stimulente adaptat acestora, dar în niciun caz nu li se poate impune această obligaţie la costuri exorbitante", subliniază senatorul Cristian Bordei.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Cine o sa plateasca pt. bateriile de stocare a prosumatorilor? Dupa ce au primit gratis, panouri solare, gata instalate pe acoperis?

    Suntem in comunism deja, si inca nu am fost anuntati ?! 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    din capul locului, este evident ca era necesar ca prosumatorii sa aiba si capacitati de stocare, dar cine sa le impuna si sa reglementeze asa ceva? ministrii energiei din rotativa PDSNL si sinecuristii de la ANRE...numiti tot de PDSNL?

    revenirea la normal, adica prosumatori sa-si instaleze capacitati de stocare, nu se poate face peste noapte printr-o OUG, trebuie o strategie ca toata lumea sa se conformeze intr-o perioada medie de timp 2-3 ani (+ ceva subventii guvernamentale)

    dar, noile licente ar trebui sa se elibere doar prosumatorilor care au si capacitate de stocare 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb