USR: Guvernul pregăteşte retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO

Andrei Stan
Politică / 29 august 2017

Mihai Goţiu (Sursa foto: Facebook)

Mihai Goţiu (Sursa foto: Facebook)

Partidul Uniunea Salvaţi România susţine (USR) că Executivul condus de Mihai Tudose pregăteşte retragerea Dosarului Roşia Montană de la UNESCO.

Într-un comunicat de presă al formaţiunii, senatorul a declarat: "Punctul de vedere al reprezentanţilor Ministerului Culturii cu privire la dosarul Roşia Montană, prezentat astăzi de presă, arată că cei care l-au redactat nu cunosc legile României şi ce reprezintă UNESCO. De asemenea, se confirmă că actualii guvernanţi se pregătesc să facă blat în litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România cu politicienii, experţii, jurnaliştii şi agenţiile de publicitate şi PR care au susţinut proiectul minier".

Potrivit comunicatului, reacţia USR vine după ce într-un articol publicat în ediţia online a ziarului "Adevărul" se prezintă un punct de vedere semnat de o consilieră din minister, în care se pretinde că asumarea depunerii dosarului Roşia Montană la UNESCO de către fostul ministru al Culturii Corina Şuteu ar afecta şansele statului român în arbitrajul de la Washington, în care compania "Gabriel Resources" solicită despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari.

Mihai Goţiu a explicat: "E o minciună şi o dezinformare grosolană. Includerea în Lista Patrimoniului Universal ar reprezenta recunoaşterea internaţională, la cel mai înalt nivel posibil, a valorii excepţionale a patrimoniului cultural şi natural de la Roşia Montană. O asemenea recunoaştere ar fi o oportunitate uriaşă, o şansă fantastică pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor locale din toţi Munţii Apuseni şi oraşe din apropiere, ca Abrud, Câmpeni, Baia de Arieş, Zlatna, Brad, Alba Iulia, Teiuş ori Aiud. Ce nu se spune însă în acest punct de vedere e că Roşia Montană se bucură de protecţie, indiferent de includerea sau neincluderea ei în UNESCO. În timpul mandatului de ministru al Culturii al senatorului USR Vlad Alexandrescu situl de la Roşia Montană a fost inclus, în integralitate, pe Lista Monumentelor Istorice din România şi a fost înscris în Lista indicativă UNESCO. În acest sens, atât Legea privind protejarea monumentelor istorice nr. 422/2001 (art. 10 şi 11), cât şi Legea Minelor nr. 85/2003 (art. 11) arată cât se poate de clar că activităţile miniere distructive pe terenurile pe care se află asemenea monumente este interzisă".

Conform senatorului USR, punctul de vedere redactat de reprezentanţii Ministerului Culturii şi "scurgerea" lui către presă fac parte dintr-o strategie de comunicare prin care, "prin manipulări grosolane, se încearcă inducerea ideii că România ar risca să plătească daune de miliarde de dolari din cauza celor care luptă pentru salvarea Roşiei Montane şi respectarea drepturilor localnicilor".

Mihai Goţiu a mai spus: "Dacă se va plăti fie şi doar un cent despăgubire către Gabriel Resources, acest lucru se va datora în exclusivitate tuturor celor care, într-un fel sau altul, s-au înfruptat din sutele de milioane de dolari pe care compania i-a cheltuit în România. Teama că lista cu toţi aceşti profitori ar deveni publică este motivul pentru care actuala Putere face, în continuare, jocurile companiei. Nu cred că e vreo coincidenţă că un astfel punct de vedere e redactat cu puţine zile înaintea vizitei reprezentanţilor UNESCO în România, ori că un proiect de modificare a Legii Minelor, asemănător cu cel care a scos oamenii în stradă în toamna lui 2013, se află în lucru la Guvern şi e aşteptat la Parlament".

Potrivit USR, înscrierea Roşiei Montane în Lista indicativă UNESCO a fost primul pas procedural în vederea includerii în Patrimoniul Mondial şi a constituit momentul iniţial al unui proces de cercetare aplicată, evaluare şi instituire a unor mecanisme eficiente de gestiune pe termen lung.

De asemenea, senatorul Vlad Alexandrescu a declarat: "Prin procesul de evaluare şi activare a peisajului cultural minier Roşia Montană este firesc să se urmărească atât recunoaşterea largă şi protejarea valorii sale universale, cât şi iniţierea unui program integrat de dezvoltare a localităţii şi a zonei înconjurătoare, pe baza patrimoniului cultural şi natural, şi de susţinere a comunităţii locale. În acest sens, Guvernul României ar trebui să iniţieze un program de acţiuni, prin utilizarea diferitelor fonduri europene şi naţionale existente, pentru domeniile dezvoltare socio- economică, dezvoltare rurală, infrastructură, dar şi educaţie şi formare. Acest program ar trebui să fie fundamentat pe principiile dezvoltării durabile şi ale economiei verzi".

În urmă cu o săptămână, senatorul USR Mihai Goţiu i-a trimis o interpelare premierului Mihai Tudose în care i-a solicitat să confirme sau să infirme faptul că ar fi primit o scrisoare din partea uneia dintre firmele de avocatură care reprezintă România la Curtea de Arbitraj de la Washington, în care s-ar recomanda retragerea din litigiu şi avizarea proiectului minier de la Roşia Montană, se mai arată în comunicatul USR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb