USR ŞI UDMR SOMEAZĂ GUVERNUL ORBAN: Bugetul de stat pe 2020, aprobat în Parlament şi nu prin asumarea răspunderii Executivului!

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 13 decembrie 2019

"Ideea aceasta de eventuală angajare a răspunderii ar deschide un precedent foarte periculos, nu neapărat referitor la prezentul Guvern, dar orice guvern din viitor va putea să evite dezbaterile din Parlament pe cele mai importante legi", a declarat Preşedintele USR, Dan Barna.

"Ideea aceasta de eventuală angajare a răspunderii ar deschide un precedent foarte periculos, nu neapărat referitor la prezentul Guvern, dar orice guvern din viitor va putea să evite dezbaterile din Parlament pe cele mai importante legi", a declarat Preşedintele USR, Dan Barna.

Partenerii din Parlament ai liberalilor nu sunt de acord ca guvernul Orban să îşi asume răs­pundere pe legea bugetului de stat şi pe legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2020.

Angajarea răspunderii pe bugetul pentru anul viitor deschide un precedent periculos, iar poziţia USR este că acesta trebuie dezbătut de Parlament, a declarat, ieri, preşedintele formaţiunii, Dan Barna.

Preşedintele USR a precizat: "I-am spus foarte clar premierului Orban că poziţia USR este că bugetul trebuie dezbătut în Parlament. Ideea aceasta de eventuală angajare a răspunderii ar deschide un precedent foarte periculos, nu neapărat referitor la prezentul Guvern, dar orice guvern din viitor va putea să evite dezbaterile din Parlament pe cele mai importante legi. Pentru că, dacă vorbim de dezvoltarea României şi de cum funcţionează această ţară, bugetul este de departe cea mai importantă lege. Ori ţinem foarte mult ca principiul dezbaterii din comisii, dezbaterii din Parlament să fie res­pectat. Acest subiect a fost foarte explicit".

Dan Barna a arătat că i-a cerut premierului Ludovic Orban ca bugetul de s­tat pentru anul 2020 să fie construit "în zona unui deficit de 3%". El a spus: "Necesitatea de a păstra deficitul de 3% nu este numai un principiu de contract şi de angajament ale României pe plan european, este o miză pentru a nu intra într-o logică de creştere a dobânzilor şi de inflaţie pe care BNR să nu le mai poată controla".

Referitor la o eventuală sesizare a Curţii Constituţionale, în cazul în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe buget, Dan Barna a arătat că "rămâne de văzut dacă premierul îşi va angaja răs­punderea pe cea mai importantă lege a statului" şi în funcţie de aceasta USR va vedea care sunt paşii de urmat.

"Pentru USR, miza dezbaterii bugetului în Parlament este una asumată clară, explicită; i-am spus-o fără niciun fel de echivoc premierului", a punctat Barna.

De altfel, USR a depus, ieri, un amendament la proiectul legii plafoanelor, prin care cere un deficit de 3% din PIB atât pentru 2020, cât şi pentru 2021. În schimb, ALDE a depus un amendament prin care cere mărirea deficitului bugetar la 3,95% din PIB pentru 2020 şi la 3,6% în 2021.

Guvernul Orban a respins, în şedinţa de ieri, amendamentele USR şi ALDE cu privire la deficitul bugetar, Proiectul de lege asumat de guvernul Orban prevede un deficit de 3,6% din PIB în 2020 şi de 3,34% în 2021.

Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului şi purtător de cuvânt al Guvernului, a declarat: "Pentru proiectul de lege privind plafoanele bugetare au fost depuse amendamente din partea grupurilor parlamentare USR, ALDE şi PNL. Amendamentul privitor la deficitul bugetar pentru anul 2020 în sensul stabilirii ţintei de deficit bugetar la 3% pentru anul 2020 nu a fost fundamentat şi s-a propus respingerea acestui amendament. De asemenea, propunerea de creştere a deficitului bugetar la 3,95% pentru anul 2020 nu corespunde cu viziunea actualului guvern, care intenţionează să acţioneze pentru consolidarea fiscală şi bugetară, în sensul ajustării deficitului bugetar de la 4,4% estimat pentru finalul acestui an la 3,6%, şi ca urmare a fost respins şi acest amendament".

În legătură cu proiecţia bugetară pentru anul viitor, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, consideră că o eventuală asumare a răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat pe 2020 ar reprezenta "un derapaj destul de serios" şi nu ar trebui creat un precedent în acest sens.

Cseke Attila a precizat, într-un interviu acordat către RFI: "Noi credem, în legătură cu eventualitatea asumării răs­punderii Guvernului pe legea bugetului de stat, că trebuie o reţinere mult mai mare faţă de cele trei pachete despre care deja discutăm. Nu a existat niciun Guvern, în ultimii 30 de ani de democraţie sau în ultimii 30 de ani după 1989, care şi-a asumat răspunderea pe legea bugetului de stat. Legea bugetului conţine anumite prioritizări, anumite priorităţi ale unui Guvern, dar legea bugetului este bugetul de stat, nu este a unui Guvern sau a altui Guvern, nu este a unei majorităţi sau unei Opoziţii, ci, până la urmă, legea bugetului de stat este a tuturor şi trebuie să asigure nişte finanţări pe domeniile cele mai importante într-o ţară".

Senatorul UDMR a adăugat că, în situaţia în care s-ar crea precedentul asumării răspunderii pe legea bugetului de stat, "în mod evident", şi alte Guverne, peste câţiva ani, vor spune că vor putea să folosească această procedură.

"Trebuie să avem o cultură politică şi un echilibru în ceea ce priveşte procedurile şi măsurile pe care sfera politică le foloseşte. Aici credem că ar fi un derapaj destul de serios de la acest echilibru şi aceas­tă cultură politică la care tindem, în ceea ce priveşte asumarea răspunderii pe legea bugetului de stat", a explicat Cseke Attila.

Amintim că, în urmă cu două zile, premierul Ludovic Orban afirma că este posibil ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe proiectul de buget de stat pentru anul viitor, dar că nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

Premierul a precizat: "Recunosc că evaluăm şi posibilitatea, în cazul în care timing-ul şi modul în care se derulează dezbaterile parlamentare, în cazul în care există un risc major să nu fie adoptat bugetul până la data de 31 decembrie, exis­tă şi această posibilitate (asumarea răs­punderii - n.r.). Dacă vom lua o decizie o vom face publică".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Guvern esuat" = Guvernul PNL Orban.

    1. Petrecaretule, la ce oră ai iesit din cârciumă ieri noapte?

      Este singura scuza. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb