USR vrea reexaminarea legii de desfiinţare a SIIJ

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 11 martie 2022

USR vrea reexaminarea legii de desfiinţare a SIIJ

Uniunea Salvaţi România i-a solicitat, ieri, prin intermediul unei scrisori deschise, preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea adoptată Parlament privind desfiinţarea Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), act normativ care a trecut de controlul Curţii Constituţionale. Reprezentanţii USR consideră că legea respectivă nu respectă cerinţele Comisiei de la Veneţia şi de aceea cer preşedintelui ţării să retrimită actul normativ spre reexaminare Parlamentului.

USR cere restabilirea competenţelor DNA şi DIICOT în anchetarea infracţiunilor comise de magistraţi. Legea aprobată de parlament prevede ca judecătorii şi procurorii să fie anchetaţi de procurori anume desemnţai de CSM, la propunerea Procurorului General, pentru un mandat de patru ani. Conform celor de la USR şi draftului avizului Comisiei de la Veneţia ce urmează a fi publicat în 19 martie, oficialii europeni recomandă Guvernului ca parchetele specializate în investigarea infracţiunilor de corupţie ca DNA şi DIICOT să capete competenţe de investigare a infracţiunilor comise de procurori sau judecători. Potrivit draftului citat, Comisia de la Veneţia "regretă graba cu care controversata lege de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţiei (SIIJ) a trecut de Parlament, ceea e înseamnă că legea a fost adoptată înainte ca un punct de vedere să poată fi elaborat de către Comisie".

În scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, USR arată că avizul Comisiei de la Veneţia urmează să fie publicat pe 19 martie, în mai puţin de zece zile, aşa că şeful statului nu trebuie să se grăbească să promulege legea, fără a lua în considerare recomandările experţilor internaţionali. Reprezentanţii USR reamintesc că angajamentele asumate de autorităţile de la Bucureşti prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, prevăd consultări cu Comisia de la Veneţia în privinţa modificărilor importante care vizează domeniul justiţiei.

"Singura soluţie firească, în acord cu obligaţiile constituţionale ale României, raportat la instituţiile europene, rămâne desfiinţarea necondiţionată a Secţiei Speciale şi restabilirea competenţelor parchetelor specializate, precum DNA şi DIICOT, aşa cum au propus organismele europene relevante, propunerea legislativă criticată fiind de natură a încălca Raportul MCV şi Avizele Comisiei de la Veneţia, în concret obligaţiile României de stat membru al Uniunii Europene şi al Consiliului Europei", se arată în scrisoarea USR transmisă preşedintelui Klaus Iohannis.

Legea privind desfiinţarea SIIJ a trecut în 21 februarie de Camera Deputaţilor şi în 28 februarie de Senat, în calitate de for decizional. Actul normativ a fost avizat pozitiv atât de Consiliul Legislativ, cât şi de Consiliul Superior al Magistraturii. În 2 martie, legea a fost contestată la Curtea Constituţională a României de parlamentarii USR, dar şi de parlamentarii AUR şi câţiva deputaţi din partea PSD. În 9 martie, CCR a respins ca neîntemeiată obiecţia de neconstituţionalitate ridicată de parlamentarii USR şi ca inadmisibilă obiecţia ridicată de parlamentarii AUR şi unii deputaţi PSD.

După decizia CCR, înainte de promulgare, doar preşedintele Klaus Iohannis poate solicita Parlamentului o reexaminare a actului normativ. În cazul în care preşedintele solicită acest lucru, iar Camera Deputaţilor şi Senatul revotează textul în actuala formă, Klaus Iohannis va fi obligat să promulge imediat actul normativ prin care se desfiinţează Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Preşedintele Iohannis a participat ieri la Versailles, la summitul informal al Consiliului European, aşa că o decizie privind promulgarea legii sau retrimiterea ei la Parlament este aşteptată a fi luată astăzi sau în zilele următoare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb