• Nu avem reglementări pe bursă care să atragă investitori pe termen lung
Bursa din ţara noastră este o bursă în care investitorii existenţi sunt, în principal, interesaţi de monopoluri, cum ar fi "Transelectrica", bănci şi foarte puţine companii industriale, şi acelea fiind tot monopoluri de stat, este de părere domnul Tiberiu Urdăreanu, preşedintele UTI, subliniind că grupul pe care îl reprezintă nu se va lista pe piaţa noastră de capital: "În România nu există o cultură şi un apetit suficient al investitorilor pentru companii din domeniul industrial. De asemenea, noi nu avem nişte reglementări favorabile, care să atragă investitori pe termen lung. La Bursa din Bucureşti sunt mulţi speculatori pe termen scurt şi mult prea puţini pe termen lung, gen fonduri de pensii. Pe noi nu ne interesează speculaţiile, ci investiţiile pe termen lung, de aceea vrem să mergem la o bursă regională, unde ponderea investitorilor pe termen lung şi a fondurilor de pensii este mult mai mare decât la noi".
Listarea la bursă a corporaţiei UTI este o idee veche, ne-a declarat domnul Urdăreanu, în cadrul unui interviu, "pentru că această creştere pe care am avut-o an de an trebuie finanţată şi prin alte surse decât prin forţe proprii sau fonduri de investiţii. Mai mult decât atât, listarea la bursă este şi o cale practică şi eficientă ca fondul de investiţii care, actualmente, este investitor în UTI să-şi facă exit-ul".
Preşedintele UTI ne-a precizat că, în prezent, analizează două-trei alternative referitoare la bursa pe care se va lista grupul. Deşi ideea de listare la o bursă regională a fost adoptată de UTI încă de acum 4-5 ani, în prezent, termenul de listare a fost replanificat, cel mai târziu, pentru perioada 2013-2014, ne-a explicat domnul Tiberiu Urdăreanu, adăugând că, pentru un astfel de pas, este nevoie de un sistem informatic performant: "În momentul când te listezi la bursă trebuie să atragi investitori, deci să ai un nivel de încredere al investitorilor în compania ta, să ai transparenţă. Acest lucru se asigură printr-un sistem informatic care să permită raportările în timp real, trasabilitatea tuturor operaţiunilor, să ai posibilitatea, ca investitor, să vezi ce se întâmplă cu banii tăi".
UTI a încheiat, în urmă cu câţiva ani, un contract cu "Oracle", pentru distribuirea unui astfel de sistem, însă livrarea lui nu a fost efectuată la timp. Potrivit reprezentanţilor UTI, părţile din sistem care au fost livrate până în prezent s-au dovedit a fi defectuoase. La începutul acestui an, grupul UTI a acţionat în judecată compania "Oracle", fiind nevoit, totodată, să amâne listarea pe piaţa de capital.
1. adevarata problema
(mesaj trimis de Buffett în data de 07.02.2011, 03:36)
Investitia pe termen lung tine de EDUCATIE FINANCIARA, n-are legatura nici cu reglementarile, nici cu profilul bursei.
Noi suntem in tara in care milioanele de euro se tin in valize sub scara sau, in cel mai "fericit" caz, sunt bagati in tarana (pamant) ori case.
Sau sunt sparti pe masini pentru care nu exista sosele.
2. CINE E ASTA CU MAINILE IN SAN?
(mesaj trimis de OLTEANUL în data de 07.02.2011, 09:22)
FIRMA ASTUIA ERA IMPLICATA IN SCANDALURI IMENSE LA CRAIOVA, DACA NU MA INSEL. UTI VINDE ALARME AUTO SI SE OCUPA DE CONSTRUCTII. EI PARCA FACUSERA CENTRUL CRAIOVEI, FANTANA MUZICALA, PIATA DE LA TEATRUL NATIONAL... E SI ASTA DE LA UTI UN ABONAT LA CONTRACTELE PUBLICE CUM ESTE ASFALTANGIUL NELU IORDACHE...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2011, 15:54)
....nu era un general cu numele asta?tiberiu urdareanu?
3. fără titlu
(mesaj trimis de radu în data de 07.02.2011, 10:29)
interesanta compania asta. afaceri aproape numai cu statul, dar nu vrea sa se listeze pe bvb. cica nu exista cultura investitionala pe termen lung. dc afacerile ei erau in regiune ma gandesc e ok sa se listeze acolo, dar dc ea face afaceri numai aici nu vi se pare normal sa se listeze aici. acu ma gandesc si eu dc te dezvolti si pe spinarea statului roman nu e normal sa-ti aduci si tu contributia sa dezvolti ceva in rom. ex piata de capital rom. interesanta abordare.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Silviu în data de 07.02.2011, 11:27)
Nimic mai fals! Din pacate valoarea si seriozitatea companiilor cotate dau si valoare bursei, adica atrag investitori seriosi. Asa incat UTI ar trebui sa se gandeasca ca o cotare la bursa in afara tarii da o lumina negativa asupra companiei si tarii in care isi desfasoara activitatea. In ziua de azi orice fond poate accesa orice colt al lumii pentru investitii considerate bune. Dar probabil Urdareanu trebuie sa schimbe consultantii (AIG).
4.1. AIG - bankruptcy (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Memorex în data de 07.02.2011, 12:39)
A, stati un pic. Daca e sfatuit de AIG, atunci e clar: va gresi. Sa speram ca se trezeste inainte de faliment.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Anreea în data de 07.02.2011, 19:13)
Nu se poate spune ca la o cifra de afaceri de 130 mil Euro si peste 3000 de angajati, pentru care plateste taxe si impozite UTI nu contribuie de bugetul statului. Cred ca isi face datoria cu varf si indesat. In plus compania are afaceri internationale, poate sa se listeze la orice bursa. Nu e de condamnat ca doreste sa testeze terenul mai intai intr-o tara in care economia functioneaza normal iar progresul companiilor este incurajat de stat, pana cand Romania va avea o economie stabila pe care piata bursiera sa reziste.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Mada în data de 08.02.2011, 03:25)
Cifra de afaceri cu pricina este facuta aproape in totalitate din contracte cu statul, adica din banii nostri. Din cei 3000 de angajati scade te rog agentii de paza de la Cobra, firma care deja a fost vanduta, si vezi cu ce ramai. Nu-i o problema ca vor sa se listeze pe alta bursa. Speculatiile despre natura bursei nationale sunt gratuite insa. Listeaza-te unde vrei si incearca sa nu arunci o anatema spre bursa din tara unde tu iti faci cifra de afaceri asa cum ti-o faci. Nu sunt singurii care-s de fapt o anexa a statului si nici ce-i mai nocivi. Asta nu inseamna ca adevarul istoric nu trebuie totusi respectat.