Jumătate dintre pacienţii care au primit un vaccin experimental pentru cancerul pancreatic, dezvoltat de Roche şi BioNTech, în cadrul unui studiu aflat în faza incipientă, erau încă în viaţă, majoritatea fără semne de recidivă a bolii, la peste trei ani după tratament, conform unui raport publicat de Reuters.
• Un nou pas în tratamentul cancerului pancreatic
Cancerul pancreatic este cunoscut pentru rata sa extrem de scăzută de supravieţuire, însă studiul recent oferă speranţă pacienţilor afectaţi de această boală. Cercetătorii au observat că pacienţii cu o supravieţuire pe termen lung au sisteme imunitare capabile să recunoască şi să atace proteinele mutante, sau neoantigenele, prezente în celulele canceroase. Vaccinul terapeutic Autogene cevumeran, bazat pe tehnologia ARN mesager, a reuşit să declanşeze acest efect imunologic la opt din cei 16 participanţi la studiu. Rezultatele, publicate în revista Nature, arată că şase dintre cei opt pacienţi care au răspuns pozitiv la vaccin nu prezentau semne de recidivă după un interval mediu de monitorizare de 3,2 ani.
• Cum funcţionează vaccinul?
Autogene cevumeran este un vaccin personalizat, conceput pentru a livra instrucţiuni sistemului imunitar astfel încât acesta să recunoască şi să distrugă celulele tumorale specifice fiecărui pacient. Schema de tratament a inclus: O intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii; Administrarea vaccinului experimental; Imunoterapia Tecentriq (atezolizumab) dezvoltată de Roche; Chimioterapie standard.
• Diferenţe în răspunsul pacienţilor
Cercetătorii nu pot explica de ce doar unii pacienţi au răspuns la vaccin. Cei doi pacienţi care au suferit recidive, în ciuda răspunsului iniţial la vaccin, au prezentat reacţii imune mai slabe decât ceilalţi şase. Pe de altă parte, dintre cei opt pacienţi care nu au răspuns la vaccin, şapte au avut recidive ale cancerului la un interval mediu de 13,4 luni după operaţie.
• Paşii următori în cercetare
Studiul de fază incipientă a fost conceput pentru a testa siguranţa vaccinului, nu eficacitatea acestuia. Prin urmare, cercetătorii nu pot confirma încă faptul că vaccinul a fost cauza directă a întârzierii recidivei cancerului. În prezent, se desfăşoară un studiu clinic mai amplu, de fază intermediară, care ar putea aduce mai multe informaţii despre eficienţa tratamentului. "Pentru pacienţii cu cancer pancreatic, cele mai recente rezultate ale noastre continuă să susţină abordarea utilizării vaccinurilor personalizate pe bază de ARN mesager pentru a viza neoantigenele din tumora fiecărui pacient", a declarat dr. Vinod Balachandran, conducătorul studiului, de la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center din New York. Dacă rezultatele viitoare vor confirma beneficiile observate, vaccinul experimental ar putea reprezenta o inovaţie majoră în tratamentul cancerului pancreatic, oferind pacienţilor o şansă reală la supravieţuire pe termen lung.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2025, 18:12)
Stai ca se face Ursula actionară prin "decret de stare de pericol ne mai avut" si cumpara vreo 10 miliarde cu banii de inarmare (pe firma Pfizer)