Ritmul vaccinării este mult încetinit la Buzău, iar printre categoriile unde se înregistrează cea mai scăzută rată de imunizare se numără şi copiii cu vârste de la 12 ani. Nici în rândul cadrelor didactice nu se înregistrează o situaţie care să asigure un confort din punct de vedere epidemiologic mai ales că în două săptămâni va începe noul an şcolar.
Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică, doar 3% dintre elevii cu vârste de peste 12 ani au acceptat administrarea serului anti-COVID, în timp ce rata de imunizare în rândul profesorilor este una mai ridicată, cea mai bună situaţie înregistrându-se în municipiul Râmicu Sărat, unde au mai rămas nevaccinaţi doar 150 de cadre didactice din totalul celor care urmează să revină în clase începând cu 13 septembrie. În această situaţie, medicul epidemiolog şef din cadrul DSP, Carmen Scântei, a purtat din nou discuţii cu toţi directorii de şcoli şi le-a explicat ce au de făcut pentru a creşte rata de imunizare atât în rândul elevilor cât şi al cadrelor didactice.
Imunizarea în rândul copiilor a fost, până acum, un eşec total. La Buzău, sunt vaccinaţi mai puţin de o mie de elevi, adică doar 3%. De asemenea, peste 1300 de cadre didactice vor ajunge în şcoli neimunizaţi.
"Copiii între 12 şi 17 ani avem 987 vaccinaţi, adică foarte puţini, respectiv 3,3%. Cadrele didactice care sunt vaccinate sunt 2.642 în tot judeţul faţă de 3.996 numărul total. Dintre acestea, 1.528 din municipiul Buzău faţă de 1780 cât sunt în total în evidenţă, iar pe munipiul Râmnicu Sărat 360 faţă de 510 câte cadre didactice sunt în total angajate în unităţile de învăţământ din localitate", a spus Carmen Scântei.
Imunizarea în şcoli nu conferă o linişte în ceea ce priveşte răspândirea noului coronavirus, astfel că epidemiologul şef atrage atenţia că, odată cu valul patru, când printre cei bolnavi se regăsesc tot mai des şi copiii şi tinerii, şcolile ar putea oricând închise ca urmare a apariţiei unor focare. În plus, spun specialiştii, şi copiii pot dezvolta forme grave de boală, situaţia care ar putea fi evitată prin vaccinare.
"Am avut deja o întâlnire la nivelul Inspectoratului Şcolar General cu toţi conducătorii de şcoli din judeţ. Ideea este de a promova şi de a discuta cu părinţii pentru a-i convinge despre importanţa şi eficacitatea vaccinării acestor copii, deoarece şi ei la un moment dat pot risca forme grave de boală şi care pot compromite continuitatea sistemului de învăţământ fizic", a spus Carmen Scântei.
Ritmul vaccinării este mult încetinit la Buzău. De exemplu, în ultimele 24 de ore au fost imunizate anti COVID doar câteva zeci de persoane. Totuşi, reprezentanţii DSP sunt de părere că este bine că nu a fost nicio zi fără nicio persoană vaccinată şi că , pe viitor, ar putea creşte numărul celor care accept serul antiCOVID.
"Pânp la ora aceasta, pe judeţ, s-au aplicat 159.594 de doze, 129.321 de persoane vaccinate complet cu Pfizer, 7.316 cu Moderna, 14.386 cu Astra Zenecca, 8.571 cu Johnson & Johnson. Raza de acoperire pe judeţ este de 29,21%, nu este o rată foarte proastă, dar nici nu ne poate asigura liniştea epidemiologică pe care ne-o dorim. Ideea este ca în continuare, şi dacă o să-mi permit, s-a mers aşa, picătură cu picătură, dar progresiv crescând această vaccinare. Deci n-am avut săptămâni cu 0, n-am avut zile cu 0, deci, în toate centrele s-au mai aplicat vaccinuri", a concluzionat medicul epidemiolog şef din cadrul DSP Buzău.
1. Vaccinul: moarte in timp
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2021, 13:57)
Sau in cateva zile!