Autorităţile Moscovei au calificat drept "dramatică" miercuri incidenţa infecţiilor cu SARS-CoV-2 în capitala rusă şi au decretat vaccinarea obligatorie a cel puţin 60% dintre angajaţii sectorului serviciilor, relatează EFE şi Interfax, conform Agerpres.
"Trebuie pur şi simplu să facem totul pentru a efectua o vaccinare în masă cât mai repede posibil şi a opri această teribilă maladie şi decesul a mii de persoane", a anunţat pe blogul sau primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin, îndemnând oamenii să se vaccineze în efortul de a reduce spitalizările şi decesele. "Situaţia legată de propagarea coronavirusului continuă să evolueze într-un mod dramatic. Peste 12.000 de persoane (...) se află în spitale. În ceea ce priveşte morbiditatea, suntem deja la nivelul vârfurilor de anul trecut", a scris el.
Confruntat cu o creştere a numărului de cazuri, Sobianin decretase întreaga săptămână începând cu 15 iunie liberă pentru a lupta împotriva deteriorării situaţiei.
Primarul a mai spus că peste 1,8 milioane de persoane din cei 12-13 milioane de locuitori ai Moscovei au fost vaccinate împotriva COVID-19 de la începutul campaniei de vaccinare în capitala rusă.
Acest anunţ privind obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19 este o premieră în Rusia şi contravine declaraţiilor preşedintelui Vladimir Putin care, în timp ce le-a cerut ruşilor să se vaccineze, s-a opus oricărei măsuri obligatorii.
Rusia a înregistrat miercuri 13.397 de cazuri noi de contaminare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore şi 396 de decese. Moscova a raportat 5.782 de infecţii şi respectiv 75 de decese.
Chiar dacă este disponibil de la sfârşitul anului 2020, vaccinul rusesc Sputnik V este evitat de ruşi, manifestând suspiciune faţă de acest produs dezvoltat de autorităţi, notează AFP.
Din decembrie şi până în prezent, doar 19 milioane de ruşi, sau mai puţin de 13% din populaţie, au primit cel puţin o doză de vaccin, conform bilanţului efectuat de site-ul Gogov, care colectează date din regiuni şi din mass-media în absenţa unor statistici oficiale la nivel naţional.
Potrivit unui sondaj efectuat în aprilie de institutul independent Levada, peste 60% dintre ruşii chestionaţi nu intenţionează să se vaccineze, în pofida cifrelor privind contaminările cu SARS-CoV-2 care nu scad de câteva săptămâni.
Rusia este una dintre ţările cele mai afectate de pandemie. Potrivit agenţiei pentru statistică Rosstat, peste 270.000 de decese erau asociate COVID-19 la sfârşitul lunii aprilie, mai mult decât dublu faţă de 127.576 de decese recunoscute până în prezent de către guvern în bilanţurile sale zilnice.