Comisia Europeană va continua să monitorizeze cu atenţie situaţia din sistemul bancar elen, afectat de nivelul ridicat al creditelor neperformante, a afirmat, astăzi, la Bucureşti, vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis.
Declaraţia lui Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, precum şi pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare şi Uniunea pieţelor de capital, a fost făcută la sosirea la reuniunea Eurogrup şi la reuniunea informală a miniştrilor de finanţe (ECOFIN).
Cele două evenimente au loc la Bucureşti, astăzi şi mâine, şi sunt organizate în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
Comisia Europeană va prezenta participanţilor, astăzi, în cadrul Eurogrup, stadiul actual în implementarea reformelor de către autorităţile greceşti în baza ultimei variante a celui de-al doilea Raport de supraveghere consolidată publicat săptămâna aceasta.
De asemenea, la reuniune se va discuta despre proiectul de plan bugetar pentru anul 2019 al statului Luxemburg, ca urmare a adoptării în luna martie a opiniei Comisiei Europene.
Potrivit celor mai recente cifre, băncile greceşti au cea mai ridicată pondere a creditelor neperformante din zona euro, 44,8% din totalul creditelor, mult mai mare decât în Italia, unde ponderea creditelor neperformante este de 9,7%.
Comisia Europeană estimează că Grecia va înregistra o creştere economică de 2,2% în acest an şi un avans de 2,3% în 2020.
Modul în care va evolua economia Greciei în lunile următoare va fi crucial pentru sprijinirea sau împiedicarea planurilor băncilor de a-şi reduce creditele neperformante, apreciază analiştii.
"Vom analiza situaţia din Grecia, care înregistrează progrese bune, şi implementarea reformelor de către autorităţile de la Atena, în baza ultimei variante a celui de-al doilea Raport de supraveghere consolidată", a explicat Dombrovskis, potrivit Agerpres.
Acesta a adăugat că la reuniunea Eurogrup vor fi discutate şi instrumentele bugetare pentru zona euro, iar luna viitoare vor continua discuţiile pe partea veniturilor.
"Ideea este să avem în iunie un proiect general pentru instrumentele bugetare ale zonei euro", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene.
Ca parte a lucrărilor în desfăşurare pentru aprofundarea Uniunii Economice Monetare (UEM), Eurogrupul va aborda aspecte de guvernanţă în contextul instrumentului bugetar pentru convergenţă şi competitivitate. De asemenea, preşedintele Sistemului European de Asigurare a Depozitelor (EDIS) va prezenta ultimele evoluţii cu privire la foaia de parcurs pentru demararea discuţiilor politice privind EDIS.