Faptul că astăzi Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina este un motiv de bucurie şi cred că va exista o susţinere din partea Consiliului European pentru ca aceste două state să înceapă aceste negocieri, a declarat miercuri, într-un interviu acordat AGERPRES, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, informează sursa menţionată.
Potrivit agerpres, ''Este un moment de bucurie pentru Republica Moldova şi Ucraina faptul că astăzi Comisia Europeană face o recomandare privind începerea negocierilor privind aderarea acestor state la Uniunea Europeană. Este un proces accelerat, pentru că să nu uităm că a trecut un timp relativ scurt de când s-a acordat statutul de ţară candidată, cu o perspectivă clară, cu câteva indicaţii. De exemplu, Republica Moldova a avut un pachet de nouă reforme legislative sau administrative pe care ar fi trebuit să le îndeplinească şi de care ar fi depins o evaluare pozitivă a parcursului. Din aceste nouă recomandări, şase au fost îndeplinite pozitiv. Atenţie că aceste recomandări înseamnă de fapt un progres în felul în care este organizată societatea, economia şi statul de drept în Moldova. Deci e un lucru pozitiv pentru ei în primul rând, dar a fost considerat un succes de către Comisia Europeană'', a spus Vălean.
Comisarul european a adăugat, ''Pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina, această începere a negocierilor o preconizăm noi, dacă totul merge bine, să fie hotărâtă din punct de vedere tehnic în pasul doi pentru martie. Asta înseamnă că avem o perspectivă destul de scurtă în care să vedem că încep negocierile de aderare cu Republica Moldova'', a explicat Vălean.
Ucraina a avut de îndeplinit şapte paşi de reformă prevăzuţi în avizul Comisiei Europene privind cererea sa de aderare la UE, transmite sursa citată.
Având în vedere rezultatele obţinute de Republica Moldova şi Ucraina şi eforturile de reformă în curs, Comisia a recomandat Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu ambele ţări, conform agerpres. În plus, Comisia recomandă Consiliului să adopte cadrele de negociere după ce Ucraina şi Moldova vor fi adoptat anumite măsuri-cheie, informează sursa. Comisia este pregătită să raporteze Consiliului până în martie 2024 cu privire la progresele legate de aceste măsuri, relatează agerpres.