VALENTIN LAZEA: "Va fi necesară şi o anumită creştere a ratelor de impozitare"

A.B.
Bănci-Asigurări / 19 noiembrie 2020

"Va fi necesară şi o anumită creştere a ratelor de impozitare"

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, consideră că va fi necesară şi "o anumită creştere a ratelor de impozitare", în condiţiile în care, de exemplu, impozitul pe proprietate, în România, este printre cele mai mici din Europa, conform Agerpres.

Acesta a subliniat că "tot sistemul fiscal îl încurajează pe om să scoată banii din întreprindere, să nu-i reinvestească şi să-i bage în imobiliare".

"De ce, totuşi, cred că va fi necesară şi o anumită creştere a ratelor de impozitare? De exemplu, în ceea ce priveşte impozitul pe proprietate, este printre cele mai mici din Europa, în România. Totodată, în România, factorul lipsă, factorul care este cel mai rar este capitalul, capitalul intern. Forţă de muncă avem, productivitate slavă Domnului încă mai avem, capitalul intern lipseşte dar, şi atât cât este, capital intern, 80% din el se duce în bunuri imobiliare. De ce se duce? Nimeni nu a făcut o analiză foarte atentă: pentru că tot sistemul fiscal îl încurajează pe om să scoată banii din întreprindere, să nu-i reinvestească şi să-i bage în imobiliare", a menţionat economistul-şef al BNR, în cadrul conferinţei online "Bugete naţionale în vremuri de pandemie".

Valentin Lazea a venit cu trei exemple în acest sens.

"Vă dau trei exemple: nr. 1 - taxa pe dividende, care este de numai 5%, deci mai mică decât pe celelalte forme de câştig de capital, te invită să scoţi bani din firmă şi, în loc să îi reinvesteşti în firmă şi în activităţi productive, să îi duci acasă. Punctul 2: Fiind foarte slab impozitate proprietăţile, e tot ca un fel de invitaţie de a nu te duce cu banii în acţiuni la Bursă sau în fonduri de pensii sau în asigurări sau chiar în investiţii productive şi, cel mai uşor, din punct de vedere fiscal este să investeşti în imobiliare - pentru că acolo vei fi taxat cel mai puţin şi, culmea, la asta se mai adaugă şi Punctul 3. Dacă vrei să faci tranzacţii imobiliare, odată ce ai investit în ele, iarăşi eşti ajutat fiscal, pentru că primele, nu 90.000 euro, acum Parlamentul în înţelepciunea sa a crescut la 140.000 euro vândute, sunt taxate cu TVA de numai 5%", a precizat economistul-şef al BNR.

Potrivit acestuia, este normal ca economiştii să pună problema creşterii acestor taxe.

"Pai cum să nu fii împins, în loc să investeşti în producţie, în titluri de stat, în titluri cotate în pensii şi în fonduri de investiţii, cum să nu fii tentat să scoţi bani din întreprindere, să investeşti în imobiliare, să faci tranzacţii cu imobiliare? Tot sistemul este croit în aşa fel. Şi atunci vin eu şi vă întreb: Nu este normal ca economişti să punem problema creşterii acestor taxe?", a mai spus Lazea.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Hai sa mai venim cu niste argumente:

    * bani reinvestiti in firma sunt foarte apetisanti pentru stat, ca pot fi luati mai usor ca de la o PF 

    * exista o lege a profitului reinvestit care e facuta pentru multinationale si orice amarastean care ar incerca sa o aplice doar isi cauta de lucru / amenzi 

    * cu amenintare nu o sa convingi lumea sa reinvesteasca. Intr-un mediu agresiv omul isi marcheaza profitul atunci cand il are si nu cauta si mai mult risc ci siguranta. 

    O sa fie surprize. 

    Lazea este in partea gresita a sistemului de taxare. Adica tiparirea de bani facuta de BNR trebuie sa fie rezolvata prin taxare.

    NUUUUU nea Loaza, ia du-te matale cu propunerile stii tu care direct in parlament si pensionarii de aur ai Romaniei. 

    Porkan de nesimtit ce esti ! 

    Taxarea reduse a imobiliarelor a avut initial o logica de protectie sociala, iar acum de protectie a spagii si evaziunii. Politicienii si-au bagat spagile in imobiliare, nu-i intreaba nimeni de unde au avut banii, dar sunt la adapost sigur acolo, fara taxe.

    Păi nu le trebuia prostanilor tefelişti "o ţară ca afară"? O vor primi. Dar la capitolul taxe, vor fi "ca afară".

    Taxele si impozitele cresc mereu la fiecare ciclu nou de creditare cat si in jumatatea ciclului.

    Un ciclu de credit include 2 cicluri ale afacerilor. 

    Cele doua cicluri ale afaceriilor este format ca pondere din: unul din lichiditati in piata altul din credit in piata ce balanseaza ca pondere diferit pe axul timpului si isi trenafera unul altuia socurile de cauzalitate. 

    Este normal sa se mareasca taxele si impozitele, fie ca vrem fie ca nu vrem! 

    Se for regasi, reflecta, revarsa, in preturi consul, utilitati, carburanti, chirii. 

    Ce va stimula o alta forma viitoare de creditare exact cand se termina ca pondere dominare in piata ciclul afacerii cu lichiditate mare in piata. 

    Invatati sa va folositi de avantajele oferite in jocul financiar. 

    Cine boceste si nu pune mana pe educatie financiara nu face decat sa ramana pion pe tabla de joc. 

    Era de asteptat... pana in 2022 vor creste taxele si impozitele ca sa balanseze Deficitul Guvernamental ce incepe sa aibe trend descendent din 2021 si va trebui echilibrata aterizarea lui prin colectari la buget. 

    Pana se atinge un alt targhet MTO propus de FMI si BEC... 

    Marirea taxelor si impozitelor va forta populatia care dorea sa faca exit din imobiliare sa lichideze ce poate, cat mai repede.

    Alt argument de aruncare stocuri in piata. 

    1. Foarte mulți „investitori” români își vor lua țeapă din imobiliare. Mă refer la cei care au cumpărat pentru a da la închiriere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb