Conform unor articole publicate pe site-urile "Romania curată" şi "Impolitics", pe site-ul Guvernului Dacian Cioloş a făcut public la începutul lunii februarie a.c. un raport al Corpului de Control al primului ministru Victor Ponta întocmit în martie 2014, prin care s-a constatat că, în perioada 2009 - 2013, angajaţii Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaş au beneficiat de tot felul de avantaje băneşti, beneficii şi sporuri, inclusiv pentru condiţii penibile de muncă, care au fost considerate un exces din partea societăţii naţionale susmenţionate, care în calitate de companie cu acţionariat majoritar de stat a făcut astfel o serie de "cheltuieli neeconomicoase", se arată într-o interpelare a senatorului Valer Marian.
"Raportul Corpului de Control arată că, în perioada 2009 - 2013, în baza unor contracte colective de muncă, angajaţii Transgaz au beneficiat de 37 de adaosuri sau beneficii şi 13 sporuri sau indemnizaţii, printre care spor pentru condiţii penibile, pentru condiţii vătămătoare sau condiţii grele şi periculoase de muncă", scrie în interpelarea lui Valer Marian, remisă redacţiei.
Potrivit sursei citate, în perioada 1 ianuarie 2009 - 31 martie 2013, Transgaz a făcut "excese" şi la concedii, cheltuind 116,998 milioane lei cu decontarea biletelor de odihnă ale salariaţilor.
"Societatea Naţională obişnuia să acopere în acea perioadă 65% din biletele de odihnă şi tratament în ţară sau în străinătate pentru angajaţi şi 50% din cele ale membrilor de familie ai acestora. Pe lângă biletele de odihnă, Transgaz deconta şi transportul în vacanţă pentru salariaţi şi membrii familiilor, ceea ce alături de biletele de odihnă a însemnat o cheltuială de 38,381 milioane lei, dar şi primele de vacanţă, pentru care s-au cheltuit 78,616 milioane lei. În aceste condiţii, salariaţii au profitat la maxim de aceste beneficii, alegând destinaţii de vacanţă din cele mai exotice pentru "odihnă şi tratament": China, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Italia, Malta, Spania, Grecia, Turcia, Muntenegru, Rusia sau Finlanda", se mai arată în interpelarea senatorului Valer Marian.
Corpul de Control a constatat că, pe lângă asigurările suplimentare de sănătate, contribuţiile la pensiile facultative sau echivalentul a 6.500 de metri cubi de gaz metan pentru salariaţi, conducerea Transgaz a oferit şi o serie de premieri speciale, potrivit sursei citate.
Pentru "aport deosebit în realizarea sarcinilor din programele de activitate", în trei ani s-au cheltuit peste 11 milioane de lei. Principalii beneficiari au fost 11 salariaţi cu funcţii de conducere, respectiv directorul general, directorul general adjunct, directorii de departament şi directorii de direcţie, a adăugat senatorul, în interpelarea transmisă redacţiei.
Premierile acestora au pornit de la 6 - 7.000 de lei şi au ajuns la 26 - 28.000 de lei. Pentru unii din angajaţii cu funcţii de conducere (directorul general adjunct, directorul Direcţiei de organizare resurse umane şi directorul Departamentului de operare) aceste "premii" au fost suplimentate şi cu ajutoare de pensionare, cuprinse între 115.000 lei şi 191.580 de lei, precizează Valer Marian.
Conform raportului, Transgaz a mai realizat cheltuieli neeconomicoase decontând deplasări în ţară şi în străinătate în interes de serviciu pentru unii angajaţi care nu au prezentat documente justificative.
De asemenea, Corpul de Control al primului ministru arată în raportul său că, din 2009 până în mai 2013, s-au făcut chetuieli de protocol în valoare de 4,585 milioane lei. O parte din bani, respectiv 754.965 de lei, a fost cheltuită pentru organizarea a două evenimente, respectiv "Centenarul gazului românesc" şi "35 de ani de tranzit internaţional al gazelor naturale în România şi Balcani", susţine Valer Marian.
Cu aceşti bani, Transgaz a cumpărat 15 sticle de vin de colecţie din anul 1959, la preţul de 1.249 de lei/sticlă, 100 de sticle de vin de colecţie din 1974 la preţul de 200 lei/sticlă şi a achitat trataţii şi mese oficiale în valoare de 195.516 lei, potrivit sursei citate.
Totodată, inspectorii Corpului de Control arată că din cele 80 de contracte de achiziţie publică alese prin sondaj pentru verificare, 90%, adică 72, au fost atribuite cu încălcarea dispoziţiilor legale, valoarea acestora depăşind 90,5 milioane lei, susţine senaatorul în interpelare.
Corpul de Control a mai constatat, printre altele, divizarea nejustificată a anumitor contracte de achiziţie publică, în vederea atribuirii fără aplicarea procedurilor prevăzute de lege, atribuirea prin negociere directă fără anunţ de participare, în condiţiile în care nu exista o situaţie imprevizibilă care să impună acest lucru sau invocarea, contrar realităţii, a unei situaţii neprevăzute pentru a atribui direct un contract, informează Valer Marian.
În baza acestui raport, Corpul de Control al primului ministru a adresat în anul 2014 un număr de 15 sesizări penale către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), prin care a solicitat efectuarea de cercetări privind implicarea reprezentanţilor Transgaz în acte şi operaţiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni prevăzute de Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, se arată în interpelare.
"Menţionez că, în perioada supusă controlului, funcţia de director general al Transgaz a fost deţinută de Florin Muntean, fost deputat şi lider local al PDL, cunoscut drept un prieten apropiat al copreşedintelui PNL Vasile Blaga şi al tatălui actualului procuror şef al DNA, Ioan Lascu (care a deţinut funcţia de procuror şef al Parchetului Mediaş timp de 30 de ani), iar una din funcţiile de director adjunct a fost deţinută de fratele actualului procuror şef al DNA, Sergiu Lascu", susţine senatorul în interpelare.
"Mai fac precizarea că în aceeaşi perioada majoritatea românilor a trebuit să suporte privaţiuni în numele redresării economico-financiare a ţării prin măsuri de austeritate, iar lupta anticorupţie a devenit problemă de siguranţă naţională şi prioritate zero a guvernării, campion proclamat al acesteia fiind procurorul general al României din perioada respectivă, Laura Codruţa Kovesi, care a devenit procuror şef al DNA în aprilie 2013", concluzionează Valer Marian.
Acesta a solicitat dispunerea unor verificări şi comunicarea numărului de înregistrare şi stadiul de soluţionare al celor 15 sesizări penale adresate DNA în anul 2014 de către Corpul de Control al primului ministru cu privire la potenţiale fapte de corupţie ale reprezentanţilor Transgaz şi motivele tergiversării soluţionării acestora.
1. Fapte vechi
(mesaj trimis de aurelian în data de 01.03.2016, 11:38)
De cate ori mai publicati stirea asta?
Sunt date vechi.Trebuia sa le publicati in 2014.Sau aveti vreun interes ascuns?
Transgaz este o companie de elita.