VALER MARIAN, ÎNTR-O SCRISOARE CĂTRE BĂSESCU: "Parchetul, aservit de Kovesi mai mult ca în timpul lui Ceauşescu"

E.O.
Ziarul BURSA #Politică / 3 aprilie 2013

În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este notorie obedienţa procurorului general Laura Codruţa Kovesi faţă de preşedintele Traian Băsescu, faţă de ex-ministrul de interne Vasile Blaga, actualmente preşedintele Senatului şi faţă de şefii serviciilor secrete, îndeosebi faţă de generalul Florian Coldea, primul adjunct al directorului SRI, remarcă senatorul PSD Valer Marian într-o scrisoare adresată preşedintelui României Traian Băsescu, intitulată "Laura Codruţa Kovesi, procuror general din milă şi din mită portocalie".

Prezentată şi în plenul Senatului, scrisoarea apreciază că "obedienţa a fost mai mult decât vizibilă în cazul Alro, care afecta securitatea energetică naţională şi în care au fost vizaţi foştii consilieri prezidenţiali Theodor Stolojan şi Elena Udrea, sau în dosarele lui Omar Hayssam privind acte de terorism, afaceri cu armament sau fuga sa din România. Foştii procurori şefi adjuncţi ai DIICOT, Ciprian Nastasiu şi Angela Ciurea, au acuzat-o pe Laura Codruţa Kovesi că le-ar fi solicitat să tergiverseze dosarele privind privatizările strategice. Procurorul general Kovesi este suspectat că l-ar fi delegat pe procurorul Valentin Horia Şelaru, care era omul său de încredere în calitate de consilier personal, să emită soluţie de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în cazul Alro. Kovesi l-a adus pe acest procuror de la Serviciul teritorial Braşov al DNA la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, l-a numit consilier al procurorului general şi l-a detaşat la DIICOT o perioadă scurtă de timp pentru a da NUP în cazul Alro faţă de Elena Udrea, Theodor Stolojan, Verestoy Attila ş.a. Recent, Kovesi l-a răsplătit pe Şelaru cu funcţia de procuror şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, numindu-l în locul unui alt yesman de-al său, procurorul Marius Iacob, pe care l-a promovat prim-adjunct al său".

Potrivit lui Valer Marian, cel mai mare reproş care i se aduce lui Kovesi este acela că a aservit total Parchetul şi serviciile secrete, îndeosebi Serviciul Român de Informaţii (SRI), "cum n-a fost aservit nici măcar în regimul totalitar comunist al lui Nicolae Ceauşescu".

"Tot mai mulţi procurori se plâng că Parchetul şi-a pierdut independenţa şi a devenit o anexă a SRI, întrucât procurorul general Laura Codruţa Kovesi se supune orbeşte cererilor şi ordinelor generalului Florian Coldea", susţine senatorul de Satu Mare, apreciind că lui Kovesi i se impută şi că ar fi favorizat corupţia şi contrabanda din vămile româneşti, inclusiv pe fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, datorită prieteniei sale cu fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale Vamale (ANV) Viorel Comăniţă.

Citând unele informaţii apărute într-o carte a fostului procuror şef adjunct al DIICOT Ciprian Nastasiu, Valer Marian spune că Laura Codruţa Kovesi este şantajabilă din partea şefului statului şi a serviciilor secrete, precizând: "La numirea sa în funcţia de procuror general, în octombrie 2006, preşedintele Traian Băsescu a fost informat că soţul (Eduard Kovesi) şi tatăl acesteia (Ioan Lascu) se aflau sub urmărirea informativă a SRI. Eduard Kovesi avea dosar de urmărire informativă la SRI Sibiu din 1995, iar din acest dosar rezulta că ar fi furnizat date şi informaţii de interes operativ unui ofiţer de informaţii maghiar, care actualmente este europarlamentar din partea Ungariei. Tatăl actualului procuror general al României, Ioan Lascu, a fost timp de 30 de ani procuror şef al Parchetului local Mediaş. Profitând de această funcţie, în exercitarea căreia a fost un colaborator apropiat al Securităţii şi al Miliţiei, respectiv al Poliţiei, Ioan Lascu a fost un protector şi un beneficiar al afacerilor din capitala gazului românesc. Cu origini romanes (din Întorsura Buzăului), acesta avea obiceiul să se laude că a deţinut cea mai îndelungată funcţie de conducere în procuratura românească şi că a obţinut cea mai înaltă funcţie în procuratură pentru fiica sa. Ioan Lascu s-a pensionat anticipat în primăvara anului 2010, când a organizat o mare petrecere la un restaurant din Mediaş (Binder Bubi), ocazie cu care accesul în zonă a fost blocat de importante forţe de ordine, întrucât invitaţii de onoare erau procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, ministrul de interne Vasile Blaga şi directorul general de atunci al Societăţii Naţionale Transgaz, Florin Muntean".

Potrivit senatorului PSD, "Florin Muntean, un prosper şi controversat om de afaceri, beneficiar al unor afaceri bănoa­se cu statul (prin Transgaz şi Romgaz), fost deputat PDL, preşedinte de mai mulţi ani al organizaţiei municipale Mediaş a PDL, este cel mai bun prieten din Mediaş al tatălui procurorului general al României, Ioan Lascu". Florin Muntean şi Ioan Lascu ar fi apropiaţi şi de milionarul Ilie Carabulea, considerat cel mai bogat om de afaceri din judeţul Sibiu şi cunoscut ca patron al holdingului Atlassib şi al Băncii Carpatica

În ultimii ani au apărut informaţii şi indicii care generează suspiciunea că pentru promovarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al României a fost oferită o mită substanţială de anumite cercuri de afaceri din judeţul Sibiu, susţine Valer Marian, care precizează: "În anul 2007, ex-ministrul Vasile Blaga, primul şi principalul susţinător al lui Kovesi în anul de graţie 2006, a primit, conform menţiunilor din declaraţia sa de avere, suma de 1.100.000 RON (circa 330.000 euro la cursul valutar din perioada respectivă) de la doi apropiaţi ai directorului Transgaz Florin Muntean: 600.000 RON de la Doina Stoia, sora lui Muntean, angajată la SCGN Romgaz Mediaş şi 500.000 RON de la Valer Crişan, prieten şi asociat cu Muntean la SC Baza Auto de Transport Mediaş, la care deţinea funcţia de director general. Vasile Blaga şi-a trecut aceste sume în declaraţia de avere ca împrumuturi fără dobândă şi cu termen de scadenţă de 10 ani, respectiv la 1.07.2017. (...) Se naşte întrebarea dacă suma de 1.100.000 RON nu a constituit o mită mascată, o răsplată via Florin Muntean, sora şi asociatul acestuia, pentru implicarea lui Vasile Blaga în promovarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al României. La fel, se pune întrebarea dacă suma de 1 milion de euro oferită PDL de Ilie Carabulea n-a reprezentat tot o mită mascată pentru promovarea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere că la Sibiu şi în Parchetul General se discută că numirea acesteia a fost plătită de afaceristul sibian".

Valer Marian solicită DNA şi CSM să se sesizeze şi să efectueze cercetări pentru elucidarea aspectelor sesizate în scrisoarea adresată lui Traian Băsescu.

"În condiţiile în care şefii Consiliului Superior al Magis­traturii, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Jus­tiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Serviciului Român de Informaţii manifestă supunere (şi încă oarbă) numai faţă de dumneavoastră, vă solicit să dispuneţi verificarea veridicităţii declaraţiei mele, precum şi iniţierea procedurilor de tragere la răspundere disciplinară şi penală pentru faptele imputate", mai solicită senatorul PSD în scrisoarea sa.

Valer Marian îl întreabă, printre altele pe preşedintele ţării, cine i-a recomandat-o pe Laura Codruţa Kovesi, în 2005, pentru a fi numită procuror general al României: "ministrul justiţiei, Monica Macovei, şi/sau ministrul de interne Vasile Blaga?", ce criterii de performanţă, experienţă, competenţă şi integritate au recomandat-o pe Laura Codruţa Kovesi pentru această funcţie, de ce a renumit-o, în septembrie 2009, în funcţia de procuror general al României, deşi Secţia de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a respins renominalizarea sa, precum şi de ce a menţinut-o în funcţie după ce SRI l-a informat că se află sub urmărire operativă atât soţul său Eduard Kovesi, pentru furnizarea de date şi informaţii serviciului secret ungar, cât şi tatăl său Ioan Lascu, pentru implicare în afaceri cu companiile naţionale Romgaz şi Transgaz.

În finalul scrisorii, Valer Marian îl anunţă pe Traiana Băsescu că, săptămânile următoare, o să-i trimită alte trei declaraţii "relevante şi interesante", la documentarea şi elaborarea cărora a lucrat aproape trei ani: "Procurorul şef Morar, avocatul principal şi slujitorul preaplecat al preşedintelui Băsescu", "Generalul Predoiu-gherţoiul lui Băsescu de la SIE" şi "Generalul Coldea, câinele de pradă al democraţiei de la SRI".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb