VALERIU GHEORGHIŢĂ: "Imunitatea dată de vaccinul anti-COVID poate dura şi peste un an"

A.P.
Politică / 31 ianuarie 2021

"Imunitatea dată de vaccinul anti-COVID poate dura şi peste un an"

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că imunitatea dată de vaccinul anti-COVID poate dura şi peste un an, conform estimărilor şi datelor existente în acest moment, iar anticorpii încep să apară la 14 zile de la administrarea primei doze de ser, în cazul vaccinului bazat pe tehnologia ARN mesager, dar beneficiile "nu sunt masive" după doar o doză, scrie News.

"Avem date deja la circa şase luni (...) ceea ce ne estimează probabil o durată de peste un an al răspunsului imun, posibil şi mai mult. Sunt date care vor veni, sunt în dinamică, această durată de peste un an este doar o estimare, trebuie să subliniez acest lucu, urmează să fie consolidat de date", a declarat Valeriu Gheorghiţă sâmbătă seară, la Antena 3.

Medicul a precizat că anticorpii încep să apară la aproximativ 14 zile de la prima doză în cazul vaccinului produs pe Pfizer şi Moderna şi la trei săptămâni în cazul serului livrat de AstraZeneca, însă beneficiile "nu sunt masive" după doar o doză.

După administrarea rapelului, răspunsul imunitar apare la 10 zile în cazul serurilor de la Pfizer şi Moderna şi 2 săptămâni pentru vaccinul produs de AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiţă a explicat şi care este motivul pentru care România a decis să nu amâne vaccinarea cu a doua a doză a celor care au fost deja imunizaţi.

"Agenţia Europeană a Medicamentului a făcut nişte precizări cât se poate de clare şi anume că nu se recomandă amânarea rapelului şi anume rapelul pentru Pfizer trebuie făcut la trei săptămâni. Practic, cu cât distanţăm rapelul faţă de prima doză, creştem probabilitatea ca persoana respectivă să se infecteze între prima doză şi rapel. Or, ar fi păcat să se întâmple acest lucru, având în vedere că avem o rată mare de acoperire vaccinală pentru lucrătorii din sistemul medical şi social şi cred că este de datoria noastră să asigurăm rapelul tuturor persoanelor care au primit prima doză", a adăugat Gheorghiţă.

Întrebat dacă acest vaccin va deveni unui sezonier, precum cel gripal, medicul a răspuns: "Este un virus care nu are o variabilitate genetică atât de mare ş nu are o rată de acumulare de mutaţii atât de mare. Virusul gripal îşi cumulează circa 12-14 mutaţi lunar, spre deosebire de acest virus SARS-CoV-2 care îşi acumulează circa două mutaţii lunar".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu cred în poveștile lu Gheorghiță..nu sunt studii în acest sens, bate câmpii la fel cum face întreaga presa mainstream in aceasta probleme

    De unde drku știu ăștia că sistemul imunitar e activ un an de la vaccin cât timp a trecut abia o lună de la primul vaccin și vreo 6 luni de la vaccinarile de testare? Și încă nu vorbim de noile tulpini. E vrăjeală totală. 

    1. Dar imunizarea naturala cat dureaza> Au spus ca maxim 6 luni...am priteneni care au fost dupa 2 luni iar la spital pentru ac erau pozitivi! A fost negatic la spital si s-a pozitivat acolo prima data. Avea pneumonie si l-au intubat cu testul negativ la intrare, repet.

      Au creat un vaccin, e o investitie trebuie sa il foloseasca pe cobai, asa cum creeaza armamanet si trebuie sa il testeze si chiar sa il foloseasca, In astfel de lume traim! 

    Adica, Gheorghiţă taticule, tu ne spui de fapt ca acest vaccin care-ti modifica informatia ADN-ului celular(nu mai repet ce consecinte dramatice are pt cel care s-a vaccinat), are o valabilitate posibil mai slaba decat un vaccin gripal si deci, trebuie ca oamenii(adica fraierii) sa si-l faca in fiecare an? Nu mai bine, Gheorghiţă, iti duci calul troian sa pasca in poienita?

    1. cristian si tepes :luati-va de mana , duceti-va unde a intarcat dracu' copiii , lumea merge inainte si fara sa va auda latratul. vom fi o lume modificata si voi veti ramine sanatosi si , mai ales , culti si ...inteligenti. (si probabil deja vaccinati !)

      Tu, boschetarule si aurolacule, la ce ineptii scoti din putzul gandiriit ale, sigur te masturbezi atat fizic cat si intelectual! Pt d-astia ca tine, in popor exista expresiile, "si ei sunt ai nostri" sau, "de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere"!

    adica sa ne luam abonament la vaccin , ca la metrou ?

    Proști da mulți , mulți da proști....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb