VALERIU GHEORGHIŢĂ: ''Nu este exclus să se genereze o nouă tulpină a coronavirusului, mai contagioasă''

G.U.
Miscellanea / 1 noiembrie 2021

''Nu este exclus să se genereze o nouă tulpină a coronavirusului, mai contagioasă''

Perioada sezonului rece este favorabilă răspândirii SARS-CoV-2, asistăm deja la o tendinţă a creşterii cazurilor de COVID şi în alte ţări şi nu este exclusă în următoarele luni apariţia unei noi tulpini a coronavirusului, care să fie şi mai contagioasă şi să genereze un al cincilea val al pandemiei. Tocmai de aceea, este important să ne vaccinăm, spune coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat dacă va veni şi valul 5 al pandemiei, Valeriu Gheorghiţă a declarat la Digi24 că vedem deja ţări care au o recrudescenţă a numărului de cazuri. "În Marea Britanie este o tendinţă de creştere a numărului de cazuri şi nu vreau să uităm că suntem în plin sezon rece. Iarna se apropie şi oamenii vor sta din ce în ce mai mult în spaţii închise, vor interacţiona din ce în ce mai mult, aerisirea încăperilor se va face mai puţin, iar riscul de infectare evident că va creşte, deci nu suntem sub nicio formă într-o perioadă care din punct de vedere al condiţiilor epidemiologice să fie în favoarea noastră, ci dimpotrivă", a arătat Valeriu Gheorghiţă.

Suntem dispuşi să o luăm de la capăt peste două luni?

Dacă certificatul verde nu se introduce şi pentru anumite categorii profesionale, atunci va fi greu să ajungem la 70 la sută populaţie vaccinată nu numai până la sfârşitul acestui an, dar nici în primele luni ale anului viitor, avertizează coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare. "Va fi foarte greu să facem acest lucru, pentru că este evident că în perioada următoarelor două luni, situaţia epidemiologică ar trebui să se liniştească, să se echilibreze. Probabil că în momentul acesta suntem deja într-o perioadă de platou, însă depinde foarte mult de cât de bine sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii bolii şi cât de mult va creşte rata de vaccinare, dar problema este dacă suntem iarăşi dispuşi, ca ţară, să ne confruntăm cu un viitor val de îmbolnăviri şi s-o luăm de la capăt", a arătat Valeriu Gheorghiţă.

"Nu cred că mai putem să ne permitem să repetăm la nesfârşit aceste valuri de îmbolnăviri, pentru că nu este exclus ca în perioada lunilor viitoare să se genereze o nouă variantă virală, care să se asocieze - şi vedem că de obicei au fost asociate - cu o creştere a transmisibilităţii, care să fie mai contagioasă şi care poate să fie asociată şi cu scăderea protecţiei imunităţii care se obţine după vaccinare. Deci, noi trebuie să preîntâmpinăm aceste lucruri", a subliniat Valeriu Gheorghiţă.

Cum ne-ar ajuta vaccinarea să facem faţă unui nou val al pandemiei

Tocmai de aceea, campania de vaccinare trebuie să continue la un ritm cât mai ridicat, pentru că vaccinarea este cea care ne va asigura o stabilitate epidemiologică nu doar pentru momentul actual, ci pentru lunile următoare, spune medicul Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a arătat că în acest fel, "putem să sperăm la o viaţă cât mai aproape de normalitate fără să mai avem acest risc de suprasolicitare a sistemului medical, fără ca pacienţii cu celelalte afecţiuni cronice, care nu sunt COVID, care au alte probleme medicale, acute sau cronice, să mai aibă limitat accesul la serviciile medicale. Cred că avem nevoie cu toţii de această siguranţă şi de o predictibilitate pentru perioada următoare", a punctat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

În momentul de faţă, aproximativ 50 la sută din populaţia globului a primit cel puţin o doză de vaccin, ceea ce este peste media acoperirii vaccinale din România, care se apropie de doar 45 la sută din populaţia adultă. Ţine de noi să mergem să ne vaccinăm, capacitate de vaccinare există, susţine Valeriu Gheorghiţă. Acesta a spus că experienţa ultimelor zile a arătat că centrele de vaccinare au putut să-şi crească repede capacitatea, astfel încât să preia numărul mare de persoane care erau în aşteptare, informează Digi24. "Practic avem această capacitate de a se creşte progresiv. În ultimele zile am redeschis multe centre şi am înfiinţat centre noi de vaccinare. Suntem la peste 1.000 de cabinete de vaccinare la nivel naţional", a anunţat Valeriu Gheorghiţă.

În ceea ce priveşte mediul rural, autorităţile vor trimite din nou echipe mobile de vaccinare, dar la solicitarea autorităţilor locale. "Pentru noi e foarte important să avem o colaborare bună cu autorităţile locale", a subliniat Valeriu Gheorghiţă.

"Nu-mi doresc să mai trimitem echipe mobile într-o comunitate şi să se întoarcă aşa cum s-au dus, adică fără să vaccineze pe nimeni. Este foarte importantă implicarea reprezentanţilor comunităţii locale, începând de la primar şi de la cei care se bucură de credibilitate - preot, pastor, învăţător, poliţist, toţi cei care pentru comunitatea respectivă sunt oamenii de bază", a punctat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Medicii de familie ar trebui să-şi sune pacienţii

Persoanele în vârstă şi cele care au comorbidităţi rămân cele mai vulnerabile în faţa bolii. "Aici, certificatul verde digital clar nu va avea un impact", recunoaşte Valeriu Gheorghiţă, care subliniază, în schimb, rolul medicilor de familie.

Numai 3.000 de medici de familie - adică aproximativ 30 la sută din total - vaccinează efectiv în cabinetele lor, dar mulţi activează ca personal în centrele de vaccinare, notează sursa citată.

"Am discutat cu o parte din reprezentanţii medicilor de familie şi una dintre soluţiile găsite şi propuse ar fi interviul telefonic, adică practic să sunăm pacienţii pe care îi avem în lista proprie, mai ales cei vulnerabili, cei după o anumită vârstă, să stăm de vorbă cu ei. Sigur că asta necesită timp. Am trimis în mod oficial această solicitare şi am şi discutat cu preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie şi am trimis către toţi reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor de medicină de familie această solicitare de a intensifica partea de informare prin interviul telefonic", a mai declarat la Digi24 coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. E SIGUR !!!

    nu e exclus sa nu beneficiati de procese libere si echilibrate la tribunal pentru porcariile de dictatura sanitara pe care le faceti din 2020 pana acum... .ci sa fiti linsati de mase mari si furioase de oameni... .

    nu e deloc exclus 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb