Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, se arată convins că reacţiile adverse post-vaccinare sunt mai multe decât cele raportate, însă a precizat că nu este vorba despre reacţii grave, acestea fiind cunoscute. El precizează că cele mai multe reacţii au fost raportate de către pacienţi, informează news.ro.
"În platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentului, uitându-ne pe reacţiile adverse, mai mult de două treimi din ele sunt raportate de pacienţi. Până într-o treime sunt raportate de către profesioniştii din sănătate. (...) Sunt convins că avem o subraportare a reacţiilor adverse şi că evident nu cunoaştem adevărata frecvenţă a reacţiilor adverse pentru toate cele trei tipuri de vaccinuri", a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri, la Digi 24.
El a precizat că este vorba despre reacţii adverse "comune, minore".
În opinia medicului, aceste reacţii, fie nu au fost atât de severe încât cei vaccinaţi să ajungă la spital, fie au fost "trecute cu vederea", nefiind grave.
"Nu cred să sunt reacţii adverse grave care nu sunt cunoscute", a spus el, precizând că, în general cei care dezvoltă reacţii adverse grave ajung la spital, iar medicii le raportează.
Gheorghiţă a menţionat că încurajează raportarea oricăror reacţii post-imunizare, arătând că aceste reacţii pot fi raportate într-un termen de până la 28 de zile de la inocularea serului. Cei care se vaccinează pot lua acasă o fişă de raportare a reacţiilor adverse din centrele de vaccinare, sau le pot raporta online.
Valeriu Gheorghiţă a adăugat că există posibilitatea ca cei care dezvoltă reacţii adverse post-imunizate să solicite medicului de familie una sau două zile de concediu medical pentru recuperare, adăugând că nu consideră că acest lucru "trebuie să devină o lege".
De la debutul campaniei de vaccinare s-au raportat 8.270 reacţii adverse, rata fiind de 3,4/1000 doze administrate, potrivit news.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Mirel în data de 20.03.2021, 10:43)
Ma tot intreb ce trusa de machiaj foloseste asta bai tata, ca m-a rugat o colega sa ma interesez....