VALERIU TABĂRĂ: 2011 a fost anul producţiilor agricole de excepţie

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 22 decembrie 2011

2011 a fost anul producţiilor agricole de excepţie

2011 a fost anul producţiilor agricole de excepţie, datorită condiţiilor climatice şi subvenţiilor acordate la timp, cu valori de piaţă duble faţă de anul trecut, de circa 12 miliarde euro, cu o contribuţie serioasă în PIB, dar şi anul în care ţara noastră a reuşit să intre pe piaţa internaţională a produselor agricole, potrivit lui Valeriu Tabără, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, citat de Agerpres: "Anul agricol 2011 a fost o continuitate a lui 2010, sub aspectul creşterii producţiilor din agricultură şi prin reintrarea României pe piaţa internaţională a produselor agricole. Am spus că 2011 a fost un de excepţie din toate punctele de vedere, pentru că s-au cumulat mai mulţi factori, în primul rând contribuind factorii naturali fără de care, indiferent cât ai investi, nu poţi realiza mare lucru. De foarte mulţi ani, România nu a avut, pe ansamblu, producţii de calitate, iar acest lucru a făcut ca România să fie un partener serios în piaţa internaţională, dar şi să îşi asigure fără rezerve produsele interne necesare".

În opinia domniei sale, valoarea producţiei agricole a înregistrat o dublare, în acest an, comparativ cu anul trecut, fiind situată între 10 şi 12 miliarde euro.

"Valoarea producţiei agricole se situează între 10-12 miliarde de euro, valoare confirmată şi de economişti, ceea ce înseamnă o creştere aproape dublă faţă de anul trecut, datorită preţurilor de valorificare mai mari comparativ cu 2010. De asemenea, aportul agriculturii la PIB a fost, în 2011, în medie, de 16 procente, deşi în anumite perioade contribuţia domeniului a depăşit 24%. Agricultura a fost pe primul loc în ceea ce priveşte activităţile economice cu contribuţie la PIB. Şi veniturile reale ale angajaţilor din sectorul agricol au înregistrat în acest an cea mai mare creştere din UE, iar la acest lucru au contribuit producţiile de foarte bună calitate şi o piaţă extrem de favorabilă", a sub-liniat Valeriu Tabără.

Oficialul consideră că ţara noas-tră ar putea exporta anual în jur de 12 milioane de tone de cereale, fără a avea probleme în susţinerea necesarului intern: "România ar putea exporta anual fără a avea probleme cu necesarul intern în jur de 11-12 milioane de tone de cereale, respectiv 4,5 milioane tone şi în jur de 5-6 milioane de tone de porumb, fără să mai socotim celelalte soiuri precum orzul, orzoaica, sorgul sau orezul. Dacă nu am fi avut probleme cu transportul cantităţilor de apă din Dunăre am fi putut exporta anul acesta până la două milioane de tone de cereale.

Şeful de la MADR s-a arătat mulţumit şi de creşterea producţiei la carnea de pasăre, unde România a devenit excedentară la export, din punct de vedere valoric, precum şi de redeschiderea exporturilor de carne de porc.

"Cred că într-un an de zile nu vom mai avea probleme în privinţa importurilor de carne de porc, decât pe anumite categorii de carne. Susţin că am făcut paşi importanţi la producţia de lapte, în special pentru dezvoltarea creşterii vacilor de lapte şi mai ales a celor de carne, pe care le susţinem din 2012 cu aproape 6 milioane de euro. De asemenea, la ovine s-a realizat un plus de 800.000 de capete şi estimăm o valoare de piaţă de un miliard de euro în 2012 pe aceste segment. Cred că marea problemă rămâne păstrarea durabilităţii acestor producţii pentru că sunt foarte greu de repetat condiţiile climatice din 2011", a subliniat Valeriu Tabără.

Pe de altă parte, insatisfacţiile ministrului Tabără sunt legate de sectorul de legume şi fructe, care nu s-a dezvoltat suficient pentru asigurarea necesarului în perioada de iarnă.

"Sectorul de legume şi fructe nu a funcţionat cum ar fi trebuit şi, din păcate, rămânem tributari importurilor. Deşi a fost un an cu progrese în privinţa creşterii suprafeţelor de spaţii protejate pentru cultivarea legumelor, un plus de 650 hectare, faţă de 2010 cu toate acestea fluxurile de aprovizionare sunt inegale în perioadele de toamnă-iarnă şi primăvară timpurie. Nu avem încă suficiente legume realizate în spaţii protejate", a mai spus ministrul Agriculturii.

Producţia de cereale a României se apropie, în acest an, de 24 de milioane de tone, cu peste opt milioane de tone mai mult decât anul trecut, din care grâul a reprezentat circa 8 milioane de tone, iar porumbul aproape 11,5 milioane de tone. De asemenea, producţia de floarea soarelui a fost de 1,9 milioane tone, rapiţă de 800.000 de tone, iar la cartofi s-au obţinut aproape 7 milioane de tone.

Daciana Sârbu şi Viorica Dăncilă, eurodeputate PSD, membre în Comisia de Agricultură a PE, solicită sprijinul Comisiei Europene pentru ca producătorii români de roşii să primească în continuare bani de la UE, în condiţiile în care fondurile destinate acestora vor fi sis-tate la sfârşitul anului 2011, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Producătorii români au beneficiat de plăţi cuplate tranzitorii pentru roşiile destinate procesării, însă acestea sunt prevăzute să fie acordate numai până la 31 decembrie 2011. În ţara noastră, schema a utilizat 869.000 de euro din plafonul corespunzător tomatelor, ceea ce a făcut ca suprafaţa cultivată cu roşii pentru procesare să ajungă la aproximativ 1000 ha.

Eurodeputatele interpelează Comisia Europeană în legătură cu posibilitatea extinderii perioadei de acordare a ajutoarelor cuplate pentru roşiile destinate procesării şi după decembrie 2011, şi solicită Executivului comunitar să găsească o formulă prin care producătorii de roşii din România să poată beneficia de o formă de ajutor suplimentar pentru menţinerea producţiei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb