Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat ieri, întrebat într-o conferinţă de presă cum comentează zvonurile potrivit cărora ar urma să fie remaniat, că funcţia de ministru este efemeră şi că premierul îşi poate modifica echipa când sunt "schimbări de program sau un alt mod de abordare". Tabără a adăugat că printre rezultatele avute în funcţia de ministru se numără asigurarea la timp a resurselor financiare pentru beneficiari şi relaţia foarte bună cu organizaţiile de crescători de animale sau de producători. În luna iulie, Tabără a declarat, referitor la o posibilă remaniere guvernamentală, că nu are emoţii că ar putea fi schimbat din funcţie şi că "premierul şi preşedintele sunt cei care analizează fiecare moment al guvernării şi decid" pe această temă.
• Recoltă record de cereale şi subvenţionarea motorinei
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a prezentat ieri bilanţul unui an de mandat, printre realizări enumerând iniţierea a 67 de acte normative, producţia record de cereale şi subvenţionarea preţului motorinei pentru agricultură. Potrivit bilanţului, deşi suprafaţa cultivată cu grâu anul trecut a fost de 1,97 milioane de hectare, cu 9% mai mică decât cea din 2009, recolta din acest an a fost de aproape 7,2 milioane de tone, cu 24% mai mare decât cea obţinută în 2010. Tabără crede că producţia de grâu nu a atins încă potenţialul maxim şi că poate ajunge în următorii ani la 10-12 milioane de tone. "Anul acesta, România are o capacitate de export de aproape 4 milioane de tone de grâu. Acum sunt contractate şi gata de export peste 800.000 de tone", a spus ministrul, citat de Mediafax.
El a anunţat producţie record şi la porumb, de 12 milioane de tone, respectiv cinci tone pe hectar, mai mult cu o tonă faţă de producţia la hectar realizată anul trecut.
Ministrul a mai spus că producţii record au mai fost înregistrate în acest an la floarea-soarelui (peste 1,7 milioane de tone), la struguri, legume şi fructe. Potrivit lui Tabără, în ultimul an au fost şi mai multe forme de sprijin acordate fermierilor români.
"Vrem ca anul viitor, până pe data de 15 martie, banii pentru 2011 să fie acordaţi în totalitate fermierilor", a afirmat ministrul.
• Tabără: Culturile de rapiţă şi de lucernă de anul viitor ar putea fi compromise din cauza secetei
Culturile de rapiţă şi de anumite furaje, printre care lucerna, ar putea fi compromise din cauza secetei care a împiedicat cultivarea lor în această perioadă, a declarat ieri Valeriu Tabără. Domnia sa a adăugat că seceta a întărit solul şi va periclita cultivarea anumitor soiuri de plante. Nu vor fi compromise însă culturile de grâu, orz sau orzoiacă. Ministrul a arătat că până la această dată există riscuri privind semănarea rapiţei şi a anumitor culturi furajere, printre care şi lucerna. "Sunt convins de pe acum că preţul rapiţei va fi unul excesiv anul viitor", a spus ministrul. Tabără a explicat că pentru mai mult de jumătate din cultura de rapiţă, de peste 860.000 de tone, realizată în acest an există cereri de la companii din Austria.
• Tabără: Finalizarea proiectelor contractate prin PNDR va crea 100.000 de locuri de muncă la sate
Cele peste 38.000 de proiecte contractate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) vor crea, atunci când vor fi finalizate, peste 100.000 de locuri de muncă în mediul rural, a mai spus ieri Valeriu Tabără. "Avem peste 38.000 de contracte prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, din care peste 2.000 de proiecte sunt finalizate la această dată. Noi estimăm ca la finalizarea acestor proiecte, PNDR să aducă spre zona rurală peste 100.000 de locuri de muncă", a spus Tabără. Ministerul Agriculturii estimează că cele 2.000 de proiecte finalizate, finanţate prin PNDR, au creat deja aproape 20.000 de locuri de muncă la nivel naţional. "Circa 80% din beneficiarii proiectelor sunt tineri de până la 40 de ani şi femei", a mai spus Tabără.
Fondurile alocate prin PNDR în perioada 2007-2013 sunt de aproape zece miliarde de euro, dintre care 8 miliarde de euro bani europeni, res-tul provenind de la buget.
Ministrul a precizat că a cerut la Bruxelles suplimentarea fondurilor alocate prin PNDR cu 700 milioane euro, banii urmând să fie destinaţi investiţiilor în infrastructura rurală.