VALERIU TABĂRĂ: Irigaţiile - principalul motor ca să fim exportatori de produse agricole

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 11 mai 2011

Irigaţiile - principalul motor ca să fim exportatori de produse agricole

Autorităţile caută parteneri pentru construirea canalului Siret-Bărăgan

Pentru ca ţara noastră să fie exportator de produse agricole are nevoie de un sistem de irigaţii performant şi de constanţă în producţie, este de părere Valeriu Tabără, ministrul agriculturii, care susţine că irigaţiile ar trebui să se numere printre principalele noastre preocupări.

Domnia sa a spus, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că instituţia pe care o conduce este interesată de identificarea unor parteneri pentru construirea canalului Siret-Bărăgan: "Suntem interesaţi să găsim parteneri în mediul privat pentru finanţarea lucrărilor. Avem cadrul legislativ necesar. Nu este exclus să găsim surse de finanţare inclusiv din fonduri europene. Dacă vrem să devenim o ţară exportatoare de produse agricole, este necesară realizarea acestui obiectiv".

Ministerele Agriculturii şi Mediului intenţionează să încheie un parteneriat public-privat pentru realizarea acestui obiectiv, care ar facilita irigarea a 500.000 de hectare de teren. Valoarea totală a proiectului se ridică la 3,6 miliarde euro şi prevede construirea unui canal în lungime de 190 de km. Potrivit unei evaluări făcute la începutul anului 2003, pe lângă această variantă completă, mai exis-tă trei alternative pentru realizarea proiectului. Prima dintre ele, care vizează tronsonul de la kilometrul 0 la kilometrul 11, necesită investiţii de 83 de milioane de euro şi urmează să asigure irigarea unei suprafeţe de 23.000 de hectare. O a doua variantă este realizarea unui canal cu o lungime de 26 de kilometri, care ar iriga 47.000 de hectare de teren şi ar costa 238 milioane euro. A treia variantă presupune un canal cu lungimea de 50 de kilometri care să irige 154.000 de hectare şi care ar necesita investiţii de aproape 685 milioane euro.

În prezent, proiectul de construcţie a canalului prevede o lungime de 190 kilometri şi un debit de 50-200 metri cubi pe secundă, care ar putea alimenta o suprafaţă de aproximativ 500.000 de hectare, din care 420.000 de hectare reprezintă sisteme noi şi 80.000 de hectare prin racordarea unor sisteme deja existente.

"Aceste investiţii nu presupun doar construcţia canalului în sine, ci şi amenajările de irigaţii, poduri şi un întreg ansamblu de lucrări", a spus Valeriu Tabără. Prin realizarea canalului se poate asigura un debit de cinci metri cubi pe secundă, pentru alimentarea cu apă potabilă a localităţilor (urbane şi rurale) aflate în vecinătatea traseului.

Prin realizarea canalului şi a amenajărilor pentru irigaţii pot fi obţinute, de asemenea, sporuri anuale de recoltă de 330.000 de tone de grâu, 513.000 tone porumb, 32.000 de tone de soia, 60.000 de tone de floarea soarelui, 1,8 milioane tone furaje şi 133.000 de tone de fructe şi struguri.

Echivalentul acestor sporuri de recoltă la preţul mondial al pieţii este de aproximativ 120 milioane de euro pe an, ceea ce va conduce la eliminarea importurilor de cereale, putându-se crea chiar disponibilităţi pentru export, a precizat ministrul de resort.

Potrivit domniei sale, prin realizarea canalului, pot fi irigate, în anii medii şi ploioşi, pe lângă cele 500.000 de ha, încă aproximativ 200.000 ha de teren, care folosesc, în prezent, apa prin pompare din Dunăre, realizându-se o economie de energie electrică de 35 Gwh/an (echivalentul a 2,25 milioane de euro anual).

Din totalul suprafeţei de 500.000 ha ce va fi racordată la Canalul magis-tral, 80.000 de ha sunt deja amenajate pentru irigaţii, în acest caz fiind necesare doar lucrări de modernizare.

Realizarea Canalului Siret-Bărăgan a fost aprobată în anul 1986, iar în anul 1987 a început execuţia primului tronson de canal aferent primei etape, în lungime de 50 de km. Acest tronson este amplasat pe teritoriul judeţului Vrancea, asigurând apa pentru irigarea unei suprafeţe de 154.283 de hectare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb