VALERIU ZGONEA: "Dezbaterile pentru legea lobby-ului vor fi reluate în Senat"

LUCIA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Politică / 29 ianuarie 2014

"Dezbaterile pentru legea lobby-ului vor fi reluate în Senat"

Numeroasele critici aduse de către ambasadele străine şi de către societatea civilă, după "Marţea Neagră" (n.r. mai mulţi parlamentari, în 10 decembrie 2013, au avizat, în bloc, modificarea Codului Penal şi legea lobby-ului), nu par să-i sperie pe reprezentanţii statului, care doresc să meargă mai departe cu aceste legi.

Dezbaterile care vizează legea lobby-ului vor fi reluate în Comisia juridică, actul normativ putând suferi unele îmbunătăţiri, susţine Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. "Legea lobby-ului, iniţiată de ministrul Energiei Constantin Niţă, este perfectibilă. Aştept de la companiile interesate să vină la Parlament, să ne aşezăm toţi la masă şi să găsim cea mai bună soluţie", a menţionat, ieri, Valeriu Zgonea.

Domnia sa a precizat că a discutat cu premierul Victor Ponta despre Legea lobby-ului, acesta transmiţându-i că Executivul este dispus să participe la conturarea unui proiect care să întrunească consensul la nivelul societăţii româneşti.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că Parlamentul şi-a atins scopul în decembrie 2013, când a atras atenţia asupra faptului că este instituţia care legiferează şi îşi asumă responsabilitatea pentru proiectele de lege propuse. "Noi ne-am atins scopul. Noi nu am promovat niciun proiect de lege în decembrie care să afecteze societatea românească, dar am atras atenţia că suntem acolo, suntem aleşi şi vrem să participăm la o dezbatere cu cei care sunt interesaţi de toate aceste proiecte de lege", a mai adăugat Valeriu Zgonea.

Ludovic Orban: "Noii legi a lobby-ului îi lipsesc transparenţa, integritatea şi comportamentul etic"

Proiectul de lege privind activitatea de lobby, în forma actuală, nu răspunde celor trei deziderate - transparenţă, integritate şi comportament etic, consideră Leonard Orban, preşedintele Consiliului de Administraţie al Institutului European din România.

Potrivit declaraţiilor domniei sale, actualul act normativ poate să ducă la apariţia unei clase de lobby-işti, "un nou Barou", dar mare parte din activitatea de lobby şi demersurile grupurilor de interese ar intra într-o piaţă neagră.

Ludovic Orban consideră legea lobby-ului, propusă în momentul de faţă, nu numai că nu ajută lobby-ul, dar chiar poate să creeze probleme semnificative pentru diferiţi actori, nu numai de pe piaţa zonei de business, în demersurile pe care le fac pentru conturarea unor poziţii la nivel naţional şi ulterior în influenţarea deciziilor la nivel european.

Fostul comisar european a menţionat că legea se orientează numai către o categorie restrânsă, consultanţi sau servicii de consultanţă, motiv pentru care aceasta devine o "o lege inutilă". Leonard Orban a explicat: "Eu, personal, sprijin ideea unei reglementări în acest domeniu, dar e de preferat ca reglementarea să fie foarte bine făcută, pentru că, altfel, este preferat să avem autoreglementare sau să nu avem nimic".

Leonard Orban a mai menţionat că s-a întâlnit cu mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri, sindicate, patronate, ONG-uri, care au militat pentru susţinerea de către România a unor poziţii legate de modificarea legislaţiei comunitare.

Corina Vinţan, CEO Links Associates, a declarat: "Prin noua lege care ni se propune aceste principii nu par să se regăsească. Dorim să le transmitem decidenţilor că o lege a lobby-ului care este îngustă în sensul în care se adresează unei singure categorii - consultanţii - nu va eradica nici corupţia şi nici nu va asigura un acces mai larg al publicului la decizia politică". Links Associates consideră că, înainte de a face pasul către o lege a lobby-ului, este necesar un proces amplu de consultare pentru a decide dacă aceasta este necesară sau dacă nu cumva există resorturile de funcţionare în legea transparenţei decizionale, care poate fi îmbunătăţită.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb