Valoarea bursieră a Fondului Proprietatea coboară cu 80%

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 7 septembrie 2023

Valoarea bursieră a Fondului Proprietatea coboară cu 80%

Astăzi este data ex-dividend pentru alocarea aferentă încasărilor din vânzarea pachetului deţinut la Hidroelectrica

BVB a eliminat variaţia maximă de preţ pentru acţiunile Fondul Proprietatea

Evaluarea bursieră a Fondului Proprietatea (FP) a coborât cu circa 80%, în urma corecţiei ex-dividend aferentă alocării banilor încasaţi pe pachetul de 19,94% din Hidroelectrica.

Astăzi, la ora 14:00, acţiunile FP se tranzacţionau la preţul de 0,395 lei, ce echivalează cu o evaluare bursieră de 2,45 miliarde de lei, faţă de cea de 12,33 miliarde din şedinţa anterioară. Interesant este că preţul acţiunilor FP este în creştere.

Bursa de Valori Bucureşti a stabilit, pentru astăzi, o referinţă de 0,2615 lei în cazul acţiunilor FP, rezultată din preţul de închidere de ieri al acţiunii Fondului Proprietatea, de 1,984 lei, minus dividendul brut de 1,7225 lei. Cum astăzi la ora 14:00 preţul acţiunilor FP era de 0,395 lei, cu tot cu dividendul brut se ajunge la un preţ teoretic (fără corecţie) de 2,1175 lei, cu 6,7% peste preţul de închidere din sesiunea anterioară. Faţă de preţul de referinţă stabilit de BVB, cotaţia este cu 51,05% mai mare, în condiţiile în care bursa a eliminat variaţia maximă de preţ pentru acţiunile Fondul Proprietatea.

"BVB a ajustat preţul de referinţă pentru acţiunile FP cu dividendul brut. Or, acel 8% reprezentând impozit pe dividend se putea câştiga, ceea ce dădea un anumit spaţiu de creştere al acţiunii. Dar a existat încă de la început o creştere mult mai importantă a preţului (...) cred că există şi o componentă psihologică la mijloc. Înainte de corecţia tehnică, acţiunile FP se tranzacţionau la aproape 2 lei iar acum vorbim de o valoare subunitară, în bani; preţul pare mic şi probabil există un impact psihologic în acest sens", spune Marcel Mugoci, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest.

Piaţa DEALS nu este disponibilă astăzi pentru acţiunile FP, iar de mâine variaţia maximă de preţ pentru piaţa REGS va redeveni la +/-25%. De asemenea, piaţa DEALS va fi din nou disponibilă.

Dividendele, în sumă totală de peste nouă miliarde de lei, vor fi plătite acţionarilor în data de 29 septembrie a acestui an. Din acţionariatul Fondului Proprietatea fac parte fonduri de pensii private, fonduri de investiţii străine, SIF-uri şi investitori persoane fizice din ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 59 )

  1. A înnebunit lumea. Acțiunea FP a sărit de 0.4, care mi se pare mie a fi un maxim de preț corect. Nu vreau să mă hazardez, dar cred că se vor pierde bani zilele următoare, când beția se va termina.

    1. Potrivit Hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Fondului nr. 2 / 15 noiembrie 2022, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea IV-a, nr. 5051/05.12.2022, programul de rascumparare aferent anului 2023 se refera la achizitionarea de catre Fond a unui numar maxim de 3.500.000.000 actiuni si / sau echivalentul in certificate de depozit avand la baza actiuni suport ale Fondului (“GDR-uri”). Perioada de derulare a programului de rascumparare aferent anului 2023 se incheie in 31 decembrie 2023. Actiunile achizitionate in cadrul acestui program de rascumparare vor fi anulate (“programul de rascumparare aferent 2023”).

      si mai aveau la 1 sept de rascumparat 3.165.486.325 actiuni

      Știu asta. Bănuiesc că asta se și întâmplă acum - FP cumpără în draci până ce acțiunea va ajunge la prețul dorit de ei, preț care se va situa undeva pe la 0.5.

      a unui numar maxim de 3.500.000.000 actiuni ,dar MINIM?

      la data de 1 septembrie

      Numărul de acțiuni rămase de răscumpărat în cadrul programului de răscumpărare aferent anului 2023 la data prezentei notificări 3.165.486.325 acțiuni

      probabil pentru restul urmeaza sa faca oferta publica de rascumparare aprobata de ASF cum au facut si anii din urma. 

      mai au cash doar pentru 20% din actiunile in circulatie, daca le cumpara cu 0,4 lei

      3 miliarde actiuni x 0,4 lei/actiune = 1,2 miliarde lei

      in septebrie incaseaza dividendul de la H2O si mai au disponibil in depozite dupa vanzarea enel. 

      Depozite bancare= 1.700.422.995,57 lei

      Sa ne spui cate actiuni pot rascumpara de banii astia acum? 

      Piata nu evolueaza dupa ce crezi tu, ca nu esti W.B.

      Nu a innebunit nimeni. La cotatia de inchidere de azi, profitul/castigul unui cont pe care nu s-a rulat nimic este aproximativ similar cu cel corespunzator cotatiei de la inchiderea de ieri.

      Nu este nicio betie! 

      Mare adevăr. Plătești în 06.09 cu 1,95/act ca să primești înapoi 0,4 acum și 1,5..peste o luna! Unde este dividendul, unde este câștigul?

      Unde e câștigul din dividend? La stat - impozit și cass.

    ce manipulare mizerabila...

    1. pe ce te bazezi?

      ...

      Nu este manipulare. Au bani aprobați de acționari sa răscumpere un anumit nr maxim de acțiuni. Cum e asta manipulare?!

      sunt cam in urma cu planul de rascumparare

      e nevoie de actiuni in ask 

      Vom vedea la următorul VUAN pe 15 Sep. dacă e manipulare sau o acțiune de reducere a discountului - "obiectivul declarat al FP" ...

      De ex. la un VUAN (estimat) de 0,6 lei/act. , un pret de 0,5 lei/act este posibil, intrucat ar fi la un discount de 16,7 % , depinde de cerere si oferta ... 

      total de acord, ieri in data de 06 sept rulaj urias de cca 123 mil ron comparativ cu media zilnica pe o luna inainte de sa zicem 10-12 mil ron, adica de 10x mai mult media si nu ca urma exdate. Tot rulajul facut aproximativ pe cumparare. Evident unii stiau ca pretul va fi ridicat cu cca 50% in deschidere. Frumos sa ai un randament intr o singura zi de +50%. Manipulare si inside information. Evident ne facem ca nu stim si nu intelegem nimic. ASFul de mult nu mai are nici o treaba cu a creea un trading corect si sanatos la bvb.

      Uiti de impozitul pe dividend reținut (stopaj la sursa). Deocamdată sunt pe minus cei de au încasat dividendul

      Am cumparat la 1.9629 (cu tot cu comision broker). Tot ce este peste 0.378231 este pe profit..

      Greu de crezut că va ajunge acțiunea la 0,5 lei pe bursă , si la un discount sub 20% , poate in vreo oferta de răscumpărare a FP sa fie posibilă aceasta valoare.

      Asta spun, creșterea (45%) închiderea de azi 0,3810 acoperă doar impozitul pe divid.

      Deocamdată câștigul a mers doar la bugetul de stat 

      Cum ai calculat randamentul asta de 50% ca dupa artimetica pe care am invatat-o in scoala nu iese nici pe departe asemenea randament.

      Ai actiuni FP in portofoliu? 

      La aproximativ 0,3993 lei/actiune este echilibru (cine vinde la cotatia asta are acelasi castig/pierdere ca si la inchiderea de ieri/miercuri, daca ignora impozitul pe castig de 1 sau 3% in functie de perioada de detinere a actiunii).

      cei ce urmeaza sa incaseze dividendul la pretul actiunii de azi sunt pe plus cu ceva lei depinde de nr de actiuni detinute de fiecare.

      aduna valoarea actiunilor la pretul actual cu dividendul net pe care il incasezi si vezi cati banii ai in total si scade imobilizarea initiala inainte de dividend.

      da cu plus in cazul de fata. 

      Va contrazic, este chiar f. posibil sa treaca de 0,5 lei dacă FP va reduce prin răscumpărare nr. de actiuni actual (~5,3 mild. ) la sub 3 mild. actiuni , probabil pe asta mizează cei mai multi care cumpără acum sub 0,4 lei...

    ...

    1. Actiunile H2O din portofoliul FP au fost puternic SUPRAEVALUATE, cam asta ar fi fost unul dintre principalele motive pentru care H2O s-a listat la bursa.

      Scapand de actiunile H2O, devenite prea "toxice", de fapt FP s-a primenit...este vorba de un reset...altfel, FP in totalitatea sa incepea sa se transforme in ceva f toxic. 

      Raportul financiar al FP prezentat pe 31.08.2023 este f clar in acest sens. 

      Majoritatea celor care l-au citit si l-au inteles NU si-au vandut actiunile ...si le-au pastrat, intelegand ca dividenul baban + valoarea reala a actiunilor de dupa se situeaza undeva in jurul valorii de 2,4 lei, adica peste valoarea maxima atinsa in ultimii 5 ani. 

      Mare lovitura de maestru...pentru baietii si fetele care administreaza FP sa avem un mare respect si "hats off".

      aberezi amice...aberezi...daca prin vanzarea h2o FP a devenit mai valoros....inseamna ca tocmai ai venit din vama si mai ai ceva halucinogene prin tine..sau esti pur si simplu un broker care contribuie la manipularea bursei (a doua varianta este mult mai plauzibila)

      Nu am scris ca "prin vanzarea h2o FP a devenit mai valoros"...nu are cum vanzandu-si cam 72% din portofoliu.

      Am scris ca "dividenul baban + valoarea reala a actiunilor de dupa se situeaza undeva in jurul valorii de 2,4 lei, adica peste valoarea maxima atinsa in ultimii 5 ani". 

      Asa ca baga la cap informatia corecta...si las-o mai moale cu halucinogenele.

      Asta cu "valoarea reală" este pentru fraieri. S-a văzut la listare și dupa cat a fost valoarea reală a H2O, fata de cea trecută în portofoliul FP. Așa este și cu restul deținerilor, a căror "valoare reală" se poate încasa abia peste câțiva ani. Daca administratorul FP face ce vrea cu lichiditățile din cont, că să închidă gura fraierilor de acționari până la reînnoirea mandatului, este altceva.

      Sunt curios cum ati estimat/dedus valoarea reală "de dupa" ~ 0,82 lei ( 2,4 - 1,584)??

      Atat timp cat cele mai importante dețineri actuale din portofoliul FP nu sunt listate la bursa (cu o mica exceptie ALRO), deci nu avem valoarea de piață a lor, nu putem ști valoarea reală a lor si implicit a actiunii... 

      Pai nici despre actiunile H2O detinute de FP INAINTE de listarea la bursa nu prea stiam cat de "valoroase" sunt...dar ne-am prins cat de valoroase sunt DUPA listarea la bursa...valoroase pentru noi, dar nu si pentru FP... deoarece erau prea mult SUPRAEVALUATE in cadrul portofoliului FP!

      Si printr-o listare la bursa, facuta cu mare tam-tam, au scapat la un pret f bun de partea toxica. 

      Capisci?

      singurele companii cu valoare reala din portofoliu FP mai raman Engie si, poate, Alro. participatia ENEL este deja vanduta si se vor incasa 650 mn lei. statul nu va lista companiile nationale (CN) si nici dividende nu prea dau. asa ca VUAN-ul ala ramas, in afara de cash+Engie+ALR este doar fudulie pe hartie

      Am înțeles cu listarea H2O cate ceva , insa eu am făcut referire la acea valoare "de după" dividend , rezultată din valoarea "reala" de 2,4 lei minus div. brut 1,7225 lei

      = 0,6775 lei ( si nu 0,82 lei cum am calculat initial cu div.net).

      Cat de reală este vom vedea in timp pe piata bursiera... 

      Capisco, H2O...e de ploaie.

    este un emitent in lichidare.sunt curios cine cumpara.

    1. ...sa ne explicati cand se va realiza lichidarea si in ce mod? Adica se poate sa "ne lichideze" cu 0.26 lei / actiune ? Mc

      pana la lichidare mai e cale lunga si dividende de primit plus programe de rascumparari de facut.

      cumpara cei ce stiu ca valoarea unei actiuni e mult mai sus. 

      in cazul lichidarii primesti cel putin valoarea nominala de 0,52 lei/actiune.

      n-ai inteles nimic!

      Unde este stipulata aceasta prevedere cu valoarea nominală ? Totuși, până la lichidare fond este posibil ca aceasta valoare de 0,52 lei sa mai scadă în urma potentialelor răscumpărari...

      inn cazul lichiarii, primesti exact cat se poate recupera din active

      primul este daca distribuie dividend care nu este impozitat de stat si reduce valoarea nominala a actiunii ceea ce au mai facut in trecut de la 1 leu a ajuns la 0,52 acum.

      a doua prin divizare cu cresterea numarului de actiuni si micsorare valoare nominala. 

      inainte de divizare aveam 100 actiuni cu VN de 1 leu iar dupa divizare sa zicem ca avem 1000 actiuni cu VN de 0,10 lei sau 200 actiuni cu VN de 0,50 lei.

      rascumpararile pe care le fac reduc doar capitalul social nu si valoarea nominala a actiunii. 

    unii vad crestere de 50%

    depinde din ce unghi te uiti. 

    ce explicatii fanteziste pe aici pt a legitimiza o manipulare evidenta. Are program de rascumparare...asadar intr o zi crestem cu +50%. Parca rascumpararile se fac fara a distorsiona piata...parca asa scria la manual.

    Partea tragica si urata este ca manipularea incepe sa se faca pe fata, fara nici un ocolis, fara nici o teama de nimic si asta decurge doar din niste organisme pur corupte (ASF) si niste brokeri care nu mai au teama deloc. 

    1. te asteapta av. PI PErea sa faceti plangere penala pentru manipulare.

      De unde știi tu câte actiuni au răscumpărat?

      altul...pai vezi ca se comunica saptamanal

    In draftul nr 3 se revine la impozitarea cu 3 si 5 % si CASS de 12, 24 si 36 salarii.

    1. 12 24 36 este doar pentru activitati independente. dar, intradevar, in ultimul draft se revine la 3/5%

      Dividende = activități independente

      unde sunt acum asociatiile de investitori si brokerii sa protesteze impotriva shimbarii regulilor de catre guvern.

      plecam cu banii pe alte burse mai predictibile din punct de vedere fiscal. 

    am iesit la timp…

    investor trap!… 

    s c c r e t 

    put si call au mers de minune

    1. Nu inteleg de ce se mai cumpara Call!? pretul activului de referinta nu va mai atinge val 2 pana in decembrie

    cumparati uraniu!!!

    si armament! 

    s c c r e t 

    1. MAI , OAMENI BUNI !!! ACUMA ... JUDECATI SI VOI .... SI DESPICATI FIRUL in 4 !!!! S-AU in 6 !!!! S-AU in ..... CAPITALISTUL ALA DE ADMINISTRATOR ..... MEYER !!! ORI MINTE DE INGHEATA APELE , CEEA CE E FOARTE GRAV ..... ORI ..... SPUNE 1 ADEVAR !!!!!!!!! LUCRU .... CUMPLIT DE RAR , IN TARA ASTA !!!!!!! CICA : FONDUL ''''''' FP '''''' , SE V-A RESETA ..... V-A FI 1 NOU ( 2 . 0 !!! ) ...... SE V-OR IDENTIFICA OPORTUNITATI ..... V-A INTRA LA CUMPARARE !!!! CAND ??? ASTA ..... NU POATE SPUNE IN MOMENTUL DE FATA , DAR ..... ASA V-A FI !!!!!!!!!!!!! SI CE ??? DACA V-OR FI DE PE BURSA NOASTRA , S-AU DE PE ALTE BURSE MAI DEZVOLTATE ..... CE SA CUMPERE ??? STIE EL .... ASA SE LAUDA !!!! SI .... CU CE BANI DISPONIBILI ?????? ASTA ... E ALTA POVESTE !!!!! DECI ...... SCARPINATI-VA BINE IN CAP , SI CUMPANITI ..... CUM ZIC AIA , DE LA TARA ..... FACETI CALCULE , NU DORMITI NOAPTEA .... CA .... PANA LA URMA ... E VORBA DE BANII VOSTRII ....... S-AU ..... VRETI SA VA ANGAJATI UNDEVA , LA PAZA S-AU INTR-UN MAGAZIN '''''''''' MEGA '''''''' , LA RIDICAT DE MARFURI ????? CA ... ASTA VA ASTEAPTA , DACA ''''''''''' ESUATI '''''''''' !!!!!!!!!!!!!!! ASTA E CAPITALISMUL ...... CICA ....... !!!!!!!!!!!

    Si s-a stricat imediat si conversatia... Multa bafta baieti!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb