Valoarea pieţei de consultanţă din România este estimată la 260 milioane de euro, în creştere cu peste 20% faţă de anii precedenţi şi în ascensiune, în mare parte datorată integrării în UE, se arată într-un raport emis către Federaţia Europeană a Asociaţiilor de Consultanţă în Management (FEACO).
Acelaşi raport al FEACO mai precizează şi faptul că experţii în domeniu sunt de părere că piaţa de consultanţă în management din România nu este încă matură, mai mult din cauza fragmentării provocate de numărul mare de competitori. În prezent, piaţa de consultanţă în management din Europa are o valoare estimată la 74 miliarde de euro, în creştere cu 10,7%, fiind a doua oară când înregistrează o creştere de două cifre, prima fiind în 2001, se mai arată în raport.
Raportul identifică Germania ca fiind cea mai mare piaţă pentru consultanţă în Europa, urmată de Marea Britanie pe locul doi. Franţa sau Spania se situează pe locul trei, în funcţie de criteriile folosite. Serviciile de consultanţă sunt mai bine reprezentate în Franţa, în timp ce vânzările totale din Spania sunt mai mari decît cele din Franţa. Consultanţa în Management contribuie la ora actuală cu 0,62% la PIB al Europei, iar cele mai multe ţări au raportat o creştere consistentă a pieţei de consultanţă în management.
Serviciile de consultanţă (consultanţă în afaceri şi consultanţă IT) reprezintă 56% din cifra de afaceri totală a acestor servicii, iar cele de externalizare se află la egalitate cu dezvoltarea şi integrarea sistemelor, reprezentând 19%. În cadrul serviciilor de consultanţă în afaceri, cele două fruntaşe sunt managementul operaţiunilor şi managementul strategic.
Creşterea economică şi stabilitatea au fost principalele motive pentru creşterea acestei pieţe, la fel şi faptul că organizaţiile europene au realizat că, pentru a putea fi competitive pe piaţa globală trebuie să se dezvolte şi să investească. Alte motive au fost integrarea în Uniunea Europeană, pentru statele recent devenite membre şi creşterea exportului către ţările Est-Europene. Industria, sectorul public şi afacerile bancare au rămas sectoarele fruntaşe în cele mai multe dintre statele Est şi Vest-Europene, reprezentând 70% din totalul pieţei.
FEACO este cea mai mare structură mondială a organizaţiilor de consultanţă. În FEACO sunt înregistrate în prezent asociaţii din 23 de ţări europene, inclusiv majoritatea ţărilor cu economie în tranziţie. Domeniile de consultanţă în management prevăzute de statutul FEACO şi adoptate şi de către Asociaţia Consultanţilor în Management din România (AMCOR) sunt: serviciile de strategie corporativă, managementul operaţional, managementul resurselor umane, tehnologia informaţiilor şi serviciile externalizate. AMCOR reprezintă un număr de 76 de firme de consultanţă şi training în management din piaţa românească.