VAMA, CEA MAI PUTERNICĂ ORGANIZAŢIE DIN ŢARA NOASTRĂ Statul român al vămilor

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 28 septembrie 2005

Traian Băsescu acuza, în urmă cu mai bine de o lună, numirile pe bază clientelară în funcţia de şef de vamă şi promitea că va cere în scris Guvernului să facă schimbări în domeniu.

Intenţiile preşedintelui par să nu coincidă cu cele ale premierului, iar tocmai în acest sens fostul ministru al finanţelor, Ionuţ Popescu, declara că schimbarea sa din fruntea ministerului a urmat dorinţei de curăţenie în sistemul vamal.

Liderul Grupului de Investigaţii Politice (GIP), Mugur Ciuvică, susţine că actuala conducere a vămilor ar orbita în jurul deputatului Partidului Naţional Liberal Dan Radu Ruşanu şi a fostului general de Securitate Ion "Gioni" Popescu.

Mugur Ciuvică susţine că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Dan Radu Ruşanu ar fi şeful din umbră al vămilor

Dan Radu Ruşanu spune sec: "Nu este adevărat".

Mugur Ciuvică afirmă că actualul şef al vămilor, Gelu Ştefan Diaconu, a fost coleg la "Centrocoop", încă înainte de 1990, cu Gioni Popescu şi Dan Radu Ruşanu, cînd între aceştia s-a legat o puternică prietenie, care a condus în cele din urmă la numirea lui Diaconu în funcţia de conducere a vămilor.

În legătură cu afirmaţiile lui Mugur Ciuvică, Dan Radu Ruşanu ne-a declarat sec: "Nu este adevărat".

Pe de altă parte, Mugur Ciuvică l-a acuzat pe premierul Călin Popescu Tăriceanu că protejează mafia din sistemul vamal. Astfel, în ciuda acuzaţiilor de corupţie şi de clientelism lansate de preşedintele Traian Băsescu, de fostul ministru de finanţe - Ionuţ Popescu, şi de preşedintele Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală (ANAF), Sebastian Bodu, la adresa conducerii Vămii, primul ministru a refuzat să facă schimbări în această structură.

Gelu Ştefan Diaconu, directorul Autorităţii Naţionale a Vămilor, Theodor Anton, şeful Biroului Vamal Antrepozite, şi Iulian Butnaru, directorul adjunct al Direcţiei Supraveghere şi Control Vamal, sînt doar trei dintre şefii Vămii care ar fi trebuit schimbaţi din funcţii, în opinia preşedintelui GIP, Mugur Ciuvică.

În urmă cu mai bine de o lună, Traian Băsescu vorbea despre "numirile pe baze clientelare în funcţia de şef de vamă" şi promitea că va cere în scris Guvernului să facă schimbări la Vamă. Însă, se pare că interesele premierului nu sînt aceleaşi. Tocmai în acest sens, la începutul lunii în curs, ex-ministrul finanţelor Ionuţ Popescu declara că schimbarea sa din fruntea ministerului a urmat dorinţei sale de a face curăţenie în sistemul vamal. În legătură cu această declaraţie a lui Ionuţ Popescu, deputatul PNL Dan Radu Ruşanu ne-a spus că ex-ministrul de finanţe a fost schimbat din funcţie numai din cauza incapacităţii sale de a conduce ministerul.

Pe de altă parte, Sebastian Bodu, preşedintele ANAF, spunea, tot în urmă cu o lună de zile, că "în vamă este mafie, iar vama este stat în stat". Declaraţia preşedintelui ANAF este cu atît mai gravă cu cît, teoretic, autoritatea Naţională a Vămilor este în subordinea ANAF.

Amintim că Theodor Anton este vameşul pus sub învinuire pentru evaziune fiscală în afacerea contrabandei cu afişele lui Ion Iliescu, din campania electorală din 1996. Theodor Anton, la acea vreme şef al Vămii Tîrguri şi Expoziţii, a fost acuzat că a aplicat pe documentele vamale o ştampilă, închizînd tranzitul, deşi destinatarul materialelor electorale nu-şi plătise obligaţiile faţă de stat.

Iulian Butnaru, directorul adjunct al Direcţiei Supraveghere şi Control Vamal, este şi el un apropiat al actualului şef al Vămii, Gelu Ştefan Diaconu. La începutul lunii august, Ionuţ Popescu, la acea vreme ministrul al finanţelor i-a cerut lui Iulian Butnaru să demizioneze. Cel schimbat a fost însă Ionuţ Popescu, Iulian Butnaru continuînd să îşi păstreze funcţia.

În aprilie 2005, premierul Călin Popescu Tăriceanu declara că guvernul pe care îl conduce va stopa corupţia din vama românească.

"Nu am de gînd să tolerez ciupercăria care a crescut în sistemul vamal", spunea primul ministru. La cinci luni de la angajamentele premierului, nu s-a schimbat nimic şi nimeni...

Gelu Ştefan Diaconu se află în conflict de interes

Gelu Ştefan Diaconu, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, este şi vicepreşedinte al Agenţiei de Administrare Fiscală. Diaconu a fost, din aprilie 1997 pînă în februarie 2001, director general adjunct al Direcţiei Generale a Vămilor, fiind, practic, mîna dreaptă a lui Nini Săpunaru. După alegerile din 2000, Diaconu a fost păstrat de PSD într-un post cheie, acela de director general adjunct al Direcţiei generale de soluţionare a contestaţiilor din Ministerul Finanţelor Publice. Numit şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor în 2 februarie 2005, de către premierul Tăriceanu, Gelu Ştefan Diaconu s-a remarcat, în cele opt luni de cînd conduce Vama. Conform spuselor lui Mugur Ciuvică, prin două lucruri. Mai întîi, printr-un scandal legat de un conflict de interese, soţia sa deţinînd un hotel în Bucureşti împreună cu doi patroni de magazine duty-free. În al doilea rînd, printr-o serie de reorganizări şi numiri prin care apropiaţi ai săi au ajuns în funcţii cheie. De menţionat că, în 14 martie 2005, Gelu Ştefan Diaconu, a emis ordinul 396 prin care "punctele vamale înfiinţate în municipiul Bucureşti se rearondează în subordinea birourilor vamale". Astfel, în urma acestei "rearondări", Biroul Vamal Antrepozite din Bucureşti a devenit cel mai important birou vamal din ţară. Şeful Biroului Vamal Antrepozite este Theodor Anton, şi el un vechi apropiat atît al lui Gelu Ştefan Diaconu, cît şi al fostului preşedinte Ion Iliescu.

(Rezumat din investigaţiile GIP)

Iulian Butnaru face jocul lui Nini Săpunaru

Iulian Butnaru a ocupat o funcţie similară celei în care se află astăzi şi în perioada în care Vama era condusă de Nini Săpunaru. După 2001, Butnaru a intrat în afaceri, înfiinţînd o firmă de consultanţă financiară, "F&C Consulting Cont" SRL. Asociaţii lui Butnaru erau Camelia Săpunaru, soţia fostului şef al Vămii, Ion Busuioc, în prezent director general în cadrul Direcţiei generale legislaţie impozite indirecte din Ministerul Finanţelor şi Tudorel Harabor, în prezent denunţat penal de o serie de păgubiţi ai MTS Leasing. "F&C Consulting Cont" SRL, firma în care acum acţionar şi administrator a rămas doar Camelia Săpunaru, a fost firma de consultanţă financiară a MTS Leasing.

Înainte de 2005, "F&C Consulting Cont" SRL se ocupa, între altele, cu consultanţa pentru societăţile comerciale care doreau să obţină rambursări de taxe de la Ministerul Finanţelor. De aceste rambursări se ocupă Direcţia generală de soluţionare a contestaţiilor din Ministerul Finanţelor, al cărei director general adjunct era Gelu Ştefan Diaconu.

(Rezumat din investigaţiile GIP)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031