Vânzările de obligaţiuni scad simţitor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 iunie 2008

Vânzările de obligaţiuni scad simţitor

Cel mai puternic declin l-au înregistrat emitenţii europeni

Guvernele şi companiile din întreaga lume au vândut cu 26% mai puţine obligaţiuni în primul trimestru din 2008, faţă de ultimele trei luni din 2007, în condiţiile în care pierderile din titlurile de împrumut au forţat instituţiile financiare să restricţioneze creditarea, anunţă Bank for International Settle­ments (BIS). Emisiunile globale de obligaţiuni au scăzut la un net de 360 de miliarde de dolari în perioada ianuarie-martie 2008, de la 487 de miliarde în ultimul trimestru din 2007, conform cifrelor BIS, bancă cu sediul în Basel (Elveţia).

Cel mai puternic declin a fost înregistrat în rândul emitenţilor europeni, vânzările acestora scăzând cu aproape 50%, la 105 miliarde de dolari. Băncile din regiune au consemnat pierderi şi deprecieri ale activelor de 202 miliarde de dolari după colapsul pieţei creditelor ipotecare subprime din SUA.

Vânzările de titluri de împrumut denominate în euro au scăzut semnificativ în Spania, Irlanda şi Franţa, arată BIS, instituţie care monitorizează pieţele financiare pentru băncile centrale din întreaga lume.

Instituţii internaţionale precum Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială au beneficiat de pe urma preferinţei investitorilor pentru titlurile de valoare cele mai sigure, ceea ce a generat aces­tor bănci un venit net din emisiuni de 22 miliarde de dolari, faţă de 5 miliarde în ultimele trei luni ale anului trecut. Instituţiile financiare private şi-au redus vânzările de titluri la un net de 208 miliarde de dolari, de la 332 miliarde, mai arată BIS.

Veniturile nete din emisiunile de titluri denominate în dolari au coborât cu aproape 12%, la 180 miliarde de dolari în perioada analizată.

Vânzările de obligaţiuni cu suportul creditelor ipotecare au scăzut până la cel mai redus nivel de după 2003, la o valoare brută de 33 miliarde de dolari, de la 71 de miliarde în perioada octombrie-decembrie 2007. Cel mai puternic declin a fost înregistrat, în acest domeniu, de Olanda, SUA, Canada şi Spania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb