Vânzările globale de obiecte de artă au atins cel mai scăzut nivel de după criza financiară

Ziarul BURSA #Companii / 23 martie 2017

Piaţa globală de obiecte de artă s-a contractat pentru al doilea an la rând în 2016, coborând la cel mai scăzut nivel de după criza financiară, pe măsură ce volatilitatea economică şi politică a afectat licitaţiile de obiecte de artă, informează Bloomberg, potrivit Agerpres.

Conform unui raport publicat ieri de UBS Group şi Art Basel, vânzările de obiecte de artă şi antichităţi au scăzut cu 11% în 2016 până la 56,6 miliarde de dolari. Scăderea din 2016, care vine după un declin de 7% înregistrat în 2015, a anulat câştigurile înregistrate de piaţa de artă în 2013 şi 2014 când vânzările au atins un nivel record de 68,2 miliarde de dolari

"A fost un an dificil pentru piaţa de artă", a precizat Clare McAndrew, fondatorul Arts Economics, care a elaborat raportul.

Prognozele pentru 2017 sunt prudente, vânzătorii fiind reticenţi în condiţiile în care în multe ţări continuă incertitudinile economice şi geopolitice. Pe de altă parte, cumpărătorii ar putea considera obiectele de artă şi antichităţile drept investiţii relativ sigure pe fondul volatilităţii din alte sectoare, ceea ce ar putea duce la creşterea preţului pentru lucrările care vor apărea pe piaţă.

Raportul Art Basel/UBS, elaborat pe baza unui sondaj care a inclus 1.100 de dealeri internaţionali, mai arată că licitaţiile de obiecte de artă au fost cele mai afectate de declinul de anul trecut, în condiţiile în care vânzările au scăzut cu 26% până la 22,1 miliarde de dolari.

Vânzările de lucrări de artă postbelice şi contemporane la licitaţie au scăzut cu 18% până la 5,6 miliarde de dolari, arta modernă a scăzut cu 43% până la 2,6 miliarde de dolari iar categoria impresioniştilor a înregistrat un declin de 31% până la 1,3 miliarde de dolari.

Segmentul de vârf al pieţei de licitaţii, unde preţurile pentru obiecte de artă depăşesc un milion de dolari, a înregistrat o scădere de 34%. Cel mai mare declin, 53%, s-a înregistrat în cazul obiectelor cu un preţ de peste 10 milioane de dolari.

Liderii mondiali ai licitaţiilor cu obiecte de artă, Sotheby's şi Christie's, au pierdut cote de piaţă controlând împreună 38% din vânzările la licitaţie, faţă de 42% în 2015.

În ceea ce priveşte câştigătorii de anul trecut, SUA au rămas cea mai mare piaţă mondială, 40% din totalul tranzacţiilor în funcţie de valoare, urmată de Marea Britanie, 21%, şi China, 20%. Vânzările de obiecte de artă de către dealeri şi galerii au reprezentat 57% din piaţa totală, în creştere cu 3% până la 32,5 miliarde de dolari.

Vânzările la târgurile de artă s-au ridicat la 13,3 miliarde de dolari, în creştere cu 5% faţă de 2015. Vânzările online au crescut cu 4% până la 4,9 miliarde de dolari, controlând 9% din piaţa globală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb