Varoufakis: "Achiziţiile de obligaţiuni ale BCE vor alimenta creşterea nesustenabilă a acţiunilor"

Elena Deacu
Internaţional / 15 martie 2015

Miniştrii de Finanţe din Grecia şi Italia au exprimat sâmbătă puncte de vedere diferite privind eficienţa programului Băncii Centrale Europene (BCE) de suplimentare a lichidităţilor, oficialul elen,Yanis Varoufakis, cerând un plan alternativ pentru stimularea economiei elene, transmite Bloomberg.

Varoufakis a apreciat că programul BCE de 1.100 miliarde de euro nu va avea ca efect stimularea investiţiilor, în timp ce omologul său italian Pier Carlo Padoan a salutat programul, care ar fi deja un succes, datorită deprecierii euro.

Achiziţiile de obligaţiuni ale BCE vor crea o creştere nesustenabilă a preţurilor acţiunilor, fiind improbabil să susţină investiţiile, consideră Varoufakis.

El a reiterat pe de altă parte că guvernul elen este pregătit să aplice măsurile de austeritate asumate în faţa creditelor instituţionali într-o manieră în care să ajute negocierile cu partenerii UE pentru deblocarea ajutorului financiar.

Padoan a spus în schimb că un euro mai slab corespunde perspectivelor economice pe termen lung din Europa şi va stimula redresarea economiei Italiei în acest an.

În timp ce autorităţile din Grecia negociază cu partenerii europeni continuarea finanţării ţării, pe fondul temerilor că ţara poate rămâne oricând fără lichidităţi, Varoufakis a sugerat un plan alternativ de stimulare, prin emiterea de obligaţiuni legate de proiecte de investiţii finanţate de Banca Europeană de Investiţii.

Ambii miniştri au vorbit sâmbătă la un simpozion economic care a avut loc la Cernobbio, în Italia.

Programul BCE care a început luni prevede achiziţia lunară de obligaţiuni în valoare de 60 de miliarde de euro, până în septembrie 2016, cu posibilitatea de prelungire la nevoie. În primele trei zile ale programului, BCE a cumpărat obligaţiuni de 9,8 miliarde de euro.

Achiziţiile de obligaţiuni au dus deja la scăderea randamentelor obligaţiunilor guvernamentale din zona euro la minime record şi au accentuat declinul euro, care în ultimele 12 luni s-a depreciat cu 25% faţă de dolar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb