Varoufakis: "Ceea ce creditorii fac cu Grecia are un nume: terorism"

A.C.
Internaţional / 4 iulie 2015

Greci adunaţi, ieri în Atena, manifestându-şi opţiunile pentru votul de mâine.

Greci adunaţi, ieri în Atena, manifestându-şi opţiunile pentru votul de mâine.

Actualizare 14:40 Ministrul german de Finanţe: "Întreruperea negocierilor era previzibilă, Atena nu a dorit reforme"

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat într-un interviu pentru Bild, că întreruperea negocierilor cu Guvernul de la Atena a fost "previzibilă", ţinând cont că grecii "nu au dorit un program de reforme", transmite Ekathimerini.

"Acesta este motivul pentru care am fost mereu sceptic cu privire la rezultatul negocierilor cu guvernul de la Atena", a spus Schaeuble.

La întrebarea dacă Grecia ar trebui să rămână în zona euro sau nu, ministrul german a spus că "doar grecii pot răspunde".

"Un lucru este cert: nu vom abandona poporul grec", a adăugat Schaeuble.

(M.C.)

---

Actualizare 14:25 Varoufakis: "Dacă Grecia se prăbuşeşte, un trilion de euro se va pierde"

Yanis Varoufakis a declarat că este şi în interesul Uniunii Europene să sălveze Grecia şi să n-o lase să se prăbuşească, deoarece, în caz contrar, se va pierde un trilion de euro, informează El Mundo.

"Sunt prea mulţi bani şi nu cred că Europa îşi permite", a spus Varoufakis.

(M.C.)

---

Actualizare 12:24 Alexis Tsipras a cerut alegătorilor să respingă "şantajul" creditorilor

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a cerut, ieri, alegătorilor să respingă "şantajul" creditorilor la referendumul de mâine, îndemnându-i să voteze "Nu", deoarece statutul Greciei în zona euro nu este în discuţie, informează BBC.

(M.C.)

---

Actualizare 12:05

Ministrul de Finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, acuză creditorii internaţionali că au forţat Grecia să închidă băncile pentru a insufla teamă cetăţenilor, iar această acţiune este de fapt "terorism", a spus oficialul grec într-un interviu pentru publicaţia spaniolă El Mundo.

Varoufakis şi-a arătat încrederea în partidul Syriza, precizând că în toată Europa este nevoie de astfel de formaţiuni politice, pro-europene şi democratice, informează El Mundo. El a mai adăugat că oficialii de la Atena nu sunt anti-europeni.

(M.C.)

Actualizare 11:55 Preşedintele Consiliului European: "Referendumul nu este despre a fi sau nu în zona euro"

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, consideră că referendumul de mâine nu este despre a fi sau nu în zona euro, informează publicaţia Ekathimerini.

Uniunea Europeană caută modalităţi de a menţine Grecia în interiorul zonei euro, dar asta poate însemna să păstreze o ţară în stare de faliment, a precizat Tusk.

"Poate că UE va trebui să se obişnuiască să trăiască cu o ţară, membră a zonei euro, în faliment", a spus preşedintele Consiliului European.

(M.C.)

---

Actualizare 10:25 FT: "Grecia intenţionează să taie 30% din depozitele de peste 8.000 euro"

Varoufakis: "Sub nici o formă nu vom tăia depozitele, nu suntem Cipru"

Oficialii de la Atena intenţionează să taie 30% din depozitele mai mari de 8.000 de euro, precizează Financial Times (FT).

Ministrul de Finanţe al Greciei, Varoufakis a spus, într-o postare pe Twitter, că aceste informaţii nu sunt decât "zvonuri mailiţioase" pe care oficialii de la Antena le-au negat deja.

Controalele de capital impuse în această săptămână au declanşat temeri că Atena ar putea urma exemplul Ciprului din 2013, când depozitele au fost tăiate pentru a salva băncile falimentare, transmite publicaţia newser.

Ministrul grec de Finanţe Yanis Varoufakis, urmărit de reporteri, miercuri, în timp ce pleca de la minister cu motocicleta, a negat această posibilitate, precizând: "Sub nici o formă nu vom tăia depozitele. Nu există nici un motiv să facem acest lucru. Noi nu suntem Cipru", citează publicaţia newser.

Planul Guvernului grec este acela de a tăia cu 30% depozitele bancare mai mari de 8.000 de euro, iar o astfel de măsură s-ar asemăna cu planul de salvare al Cirpului, din 2013, când au fost tăiate depozitele negarantate de peste 100.000 de euro, precizează Financial Times.

Potrivit sursei, recapitalizarea băncilor greceşti va urma să fie discutată cu creditorii internaţionali - Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană.

"Taierea s-ar face în contextul unei restructurări generale a sectorului bancar odată ce Grecia se întoarce în cadrul programului de bailout", a declarat o sursă bancară pentru Financial Times. "Nu e ceva ce se va întampla imediat", mai adaugă sursa.

(M.C.)

---

Liderul opoziţiei din Grecia, fostul premier conservator Antonis Samaras, le-a cerut grecilor ca la referendumul convocat de actualul premier Alexis Tsipras pe tema propunerilor creditorilor internaţionali să voteze "Da", pentru a se evita ieşirea ţării din zona euro, potrivit agenţiei EFE, citate de Agerpres. "Duminică (mâine, n.r.) votăm da sau nu pentru euro, nu votăm pentru nicio propunere", a afirmat Samaras într-un mesaj televizat. În opinia sa, partidul Syriza, aflat la guvernare, "a dorit de la început să scoată ţara din zona euro cu consimţământul poporului nostru".

Samaras a acuzat de asemenea Syriza că a divizat populaţia prin convocarea referendumului şi că minte atunci când spune că dacă votul majoritar va fi "Nu", atunci va semna imediat un acord mai bun cu creditorii internaţionali.

"Fac apel la toţi grecii să vină uniţi la urne şi să rămână uniţi şi în ziua următoare, pentru că nu votăm doar pentru euro, votăm pentru Grecia, pentru o Grecie puternică", şi-a încheiat Samaras mesajul.

Referendumul de mâine provoacă îngrijorare în Spania

Referendumul din Grecia a stârnit o intensă dezbatere şi în Spania, unde partidele de stânga cred că acum s-a ivit o ocazie "istorică" de a schimba Europa, în timp ce formaţiunile de dreapta se tem de un efect de contagiune care va submina progresele economice, arată un comentariu publicat ieri de AFP.

Dreapta spaniolă se teme de fapt că, la alegerile legislative de la sfârşitul anului, ar putea fi înlăturată de la putere de o coaliţie de stânga condusă de Podemos (stânga radicală spaniolă), care, la fel cum se întâmplă cu Syriza în Grecia, mizează pe voturile aduse de criticarea politicii de austeritate impusă Spaniei în ultimii patru ani.

De altfel, cele şase formaţiuni care alcătuiesc stânga spaniolă şi-au declarat ieri la Madrid sprijinul pentru respingerea propunerilor creditorilor internaţionali la referendumul din Grecia şi s-au pronunţat împotriva a ceea ce au numit "austericidul". "Ne aflăm în faţa dilemei fundamentale între democraţie şi austericid", a declarat Jaime Pastor, unul dintre mentorii partidului Podemos. "Viitorul nostru depinde de ce se va întâmpla în Grecia", a adăugat el, considerând că acum a apărut o "oportunitate istorică de a lupta pentru o Europă mai socială".

Spania şi-a reluat creşterea economică, ce a fost anul trecut de 1,4%, dar rata şomajului rămâne foarte ridicată, de 23,78%, nu departe de cea din Grecia, care ajunge la 25%. Şi acest element amplifică temerea că scenariul grec s-ar putea repeta şi în Spania, unde populaţia traumatizată de criză ar putea aduce Podemos la guvernare.

Deocamdată, ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, a calificat decizia de organizare a referendumului din Grecia drept un "nonsens" şi o "greşeală", având asupra liderilor europeni efectul unui "duş rece". Şi premierul spaniol, Mariano Rajoy, s-a pronunţat indirect împotriva acestui referendum, criticând guvernul de la Atena pentru "deciziile unilaterale şi politica faptului împlinit".

O petiţie privind ieşirea Austriei din UE a adunat peste 2/3 din semnăturile necesare pentru a fi dezbătută

O petiţie care prevede organizarea unui referendum privind ieşirea Austriei din Uniunea Europeană a fost semnată de 261.159 de cetăţeni austrieci, informează ediţia austriacă a publicaţiei The Local.

Cei 261.159 de cetăţeni care susţin petiţia reprezintă 4,12% din electorat. În aceste condiţii, petiţia mai are nevoie de încă 100.000 de semnături pentru a fi discutată în Parlament. Cea mai mare susţinere a petiţiei s-a înregistrat în provinciile Lower Austria (5,18%) şi Carinthia (4,85%).

Petiţia a fost iniţiată de Inge Rauscher, o translatoare în vârstă de 66 de ani, care a lansat o solicitare similară în 2000. Petiţia nu a ajuns să fie dezbătută în Parlament pentru că nu a întrunit numărul necesar de semnături, fiind susţinută doar de 3,35% din electorat.

Inge Rauscher şi-a exprimat constant dezacordul privind intrarea Austriei în Uniunea Europeană încă de la semnarea acordului de apartenenţă. Alături de susţinătorii săi, ea este de părere că situaţia în Austria ar fi mai bună punct de vedere economic, social şi al mediului dacă ţara nu ar fi membru al UE.

Rauscher pune pe seama crizei financiare din Grecia numărul mare de susţinători ai petiţiei, considerând că este "un rezultat extraordinar".

Premierul Alexis Tsipras a decis organizarea pe 5 iulie a unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării. Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendumul programat mâine. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă plata către FMI.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. "Da" nu este pentru ramanerea in zona Euro ci pentru amanarea iesirii din aceasta zona. "Nu" inseamna demnitate si calea rapida (si poate mai dureroasa) spre redresare. "Da" inseamna mentinerea pozitiei actuale de "papusa gonflabila" a finantelor vest-europene . Grecia (ca si noi, dealtfel) nu numai ca este "regulata" dar trebuie sa mai si plateasca pentru asta. Noi am platit deja cu petrolul, industria grea, sistemul bancar, asigurarile, utilitatile, comertul, padurile si acum cu terenurile agricole. Ei nu au platit inca, dar sunt vizate activele de stat si insulele (adica terenurile pe care noi le dam deja cu mare succes, prin vanzare directa sau retrocedari catre diverse entitati).

    1. Subscriu pe deplin unghiului de vedere.

      Face ce spune EPP (și Frau Merkel). Dar, din păcate, înseamnă și trădare națională. Asta este ce face Samaras, distorsionând mesajul referendumului.

      nu am platit cu petrolul, industria grea , sistemul bancar s.a.m.d. Ne-a fost indiferent si am acceptat tacit cum niste baieti avand cas la gura sunt lasati sa negocieze in calitate de sef vanzarea unor active care daca le-ar fi analizat ar fi avut nevoie de ani de zile, cum a spus si domnul Davies de la OMV. Daca vrem sa avem orgasm citind despre Leo de la Strehaia si nu ne excitam atunci cand citim un bilant e logic sa spunem ca am fost regulati :-)

    "Da" nu este pentru ramanerea in zona Euro ci pentru amanarea iesirii din aceasta zona. "Nu" inseamna demnitate si calea rapida (si poate mai dureroasa) spre redresare. "Da" inseamna mentinerea pozitiei actuale de "papusa gonflabila" a finantelor vest-europene . Grecia (ca si noi, dealtfel) nu numai ca este "regulata" dar trebuie sa mai si plateasca pentru asta. Noi am platit deja cu petrolul, industria grea, sistemul bancar, asigurarile, utilitatile, comertul, padurile si acum cu terenurile agricole. Ei nu au platit inca, dar sunt vizate activele de stat si insulele (adica terenurile pe care noi le dam deja cu mare succes, prin vanzare directa sau retrocedari catre diverse entitati).

    1. Grecii au avut de ani de zile conduceri impuse de la Bruxelles de marile finante si rezultatul se vede. Acum Samaras&Papandreu isi fac reancalzirea sa revina sustinuti de televiziunile din afara tarii cu bani, logistica, media etc. In romania, lucrurile sunt la fel de simple, cei ce beneficiaza de cel mai mare suport din afara tarii vor indatora si vor pradui toate activele romaniei pentru a-si plati datoria. Nu e prea greu de vazut. CIne este laudat constant din afara, munceste impotriva Romaniei !!!!

      va putea fi traita in toata splendoarea ei. Si anume sa legifereze ca obligatiunile sa fie in bilanturi evaluate printr-o garantie in capitalul propriu, asa cum se face cu obligatiunile pentru intreprinderi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb