Varoufakis, Grecia: "Acordul cu creditorii va fi realizat în următoarele zile"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 mai 2015

Atena nu acceptă tăierea pensiilor

Ministrul elen de finanţe, Yanis Varoufakis, anticipează că Grecia va ajunge la un acord cu creditorii săi internaţionali în următoarele zile, ceea ce va determina deblocarea tranşei de care Atena are nevoie urgentă pentru acoperirea obligaţiilor sale financiare.

"Cred că un acord va fi realizat în următoarele zile sau săptămâni", a declarat ieri Varoufakis, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Bruxelles.

În prezent, divergenţele dintre Grecia şi creditorii săi privesc reforma pieţei muncii din ţară, însă negocierile continuă. În acest sens, Gabriel Sakellaridis, purtătorul de cuvânt al Executivului elen a afirmat: "Atunci când negociezi, ar trebui să fie făcute concesii de ambele părţi (...) În mod cert, noi nu putem tăia pensiile".

Amintim că autorităţile de la Atena au reluat săptămâna trecută negocierile cu creditorii, pentru deblocarea tranşei de 7,2 miliarde de euro pe care Grecia o mai poate primi din programul de sprijin financiar de 240 de miliarde de euro obţinut în 2010, de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Unele surse citate de agenţia Reuters declară că Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat, miercuri, cu două miliarde de euro plafonul liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinată instituţiilor de credit elene. Astfel, băncile din Grecia pot accesa, acum, fonduri totale de 78,9 miliarde de euro.

La începutul acestui an, BCE a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale, iar în aceste condiţii, sarcina finanţării acestora îi revine bancii centrale de la Atena. Totuşi, BCE păstrează controlul situaţiei, în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul finanţării de urgenţă de la banca centrală trebuie aprobate de BCE.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Din experienta mea, atat noi cat si alte tari au "taiat" pensiile, direct sau indirect, depinzand de experienta si profesionalismul angajatilor din ministerele lor de resort si de politicienii care au propus, votat si aplicat asta. Pensionarii pot suferi la fel ca toti cetatenii tarilor, in general, putand rezista 4-5 ani chiar cu reduceri de 30% in valoarea nominala sau reala a pensiei. Deci, de ce zice nea Varulu'fakis prostiile astea? Eu cred ca ei sunt baieti buni, dar Pamantul e rau si propun ca ei sa plece in zone mai prielnice, unde pamantul e mai bun pentru ei, adica prin alte tari, pe alte meleaguri, sa lase ei pe altii, care pot rezolva situatiile fara sa enerveze asistenta. Macar atat, daca altceva nu se poate face... Nu de alta, insa prestanta nu este de "fatada" ci trebuie sa arate doar seriozitatea comportamentala. Totusi, vedem ca mistocareala prinde bine prin zona noastra geo-politica si ce se mai bucura strainii, care vor profita evident de aceasta. Apropo, pentru "binele" tarii cineva trebuie sa se sacrifice, nu? Cel putin istoria cam asta arata, in mod evident. Deci, se sacrifica acesti oameni sau se sacrifica natia? La noi a fost sacrificat Ceausescu, deci persoana, iar acum persoanele s-au unit pentru a nu mai putea fi sacrificate pentru pasivitatea noastra economica din ultimii 25 de ani. Dar noi suntem mai "destepti", mai experti, poporul nostru este mai disciplinat, mai muncitor, mai platitor, fata de altii.

    1. Unde ma-ta-n cur ai vazut taiate pensiile in Romania?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb