Varoufakis: "Rambursarea datoriei Greciei către BCE ar trebui amânată, dar aceasta nu este o opţiune"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai 2015

Varoufakis: "Rambursarea datoriei Greciei către BCE ar trebui amânată, dar aceasta nu este o opţiune"

Rambursarea datoriei Greciei către Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui amânată, dar aceasta nu este o opţiune întrucât "îi umple sufletul de teamă" preşedintelui instituţiei, Mario Draghi, declară ministrul de finanţe de la Atena, Yanis Varoufakis.

În opinia sa, Draghi nu poate risca să irite Germania cu o astfel de amânare întrucât Berlinul are obiecţii cu privire la programul BCE de achiziţii de obligaţiuni.

Yanis Varoufakis, care consideră că datoria Greciei nu este sustenabilă, a afirmat: "Ministerul elen de Finanţe va trebui să împrumute 6,7 miliarde de euro, într-un fel sau altul, în perioada iulie-august, pentru rambursarea obligaţiunilor cumpărate de BCE. Din aceste obligaţiuni au mai rămas titluri în valoare de aproximativ 27 de miliarde de euro, care ar trebui rambursate în următoarele luni sau în ani viitori. Este clar că aceste bonduri ar trebui amânate în viitorul îndepărtat".

Ministrul grec s-a referint la bondurile achiziţionate de BCE în perioada 2010-2011.

De curând, Yanis Varoufakis a avertizat că Grecia riscă să intre în criză de lichidităţi în decurs de două săptămâni dacă nu ajunge la un acord cu creditorii internaţionali, care să permită deblocarea unei noi tranşe din programul de ajutor. Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de asistenţă obţinut în 2010 de la UE şi FMI, însă această tranşă nu va fi deblocată până când Grecia nu va adopta măsurile de reformă dorite de creditori.

500 de milioane de euro de la BERD, pentru Grecia

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Grecia au semnat, ieri, un nou acord de investiţii, în valoare de până la 500 milioane de euro pe an, conform anunţului făcut de Ministerul de Finanţe de la Atena.

"Acordul de investiţii în valoare de 500 milioane de euro pe an va stimula semnificativ redresarea ţării", potrivit declaraţiei Ministerului de Finanţe.

Acordul este încheiat pe o perioadă de cinci ani, iar BERD se va implica în primul rând în susţinerea companiilor elene medii să recâştige accesul la finanţare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deci, Varoufakis vrea sa impuna status quo-ul Greciei actuale, nu? Adica sa nu continue masurile de eficientizare fiscala a Greciei, ci doar vrea bani sa treaca puntea. Fiind de fapt pregatit oarecum sa se faca frate cu dracu'. Dar de ce oare el se refera doar la lichiditati? Pai unde au fugit ele in ultimii 10 ani? Sa mearga pe urma lor si sa le gaseasca, apoi sa vada de ce nu s-au facut investitii pana acum. Sa micsoreze cheltuiala bugetara cu angajatii la stat, cu pensiile lor, asa cum au facut si altii, 5-7 ani. Sau ii este frica sa nu o ia pe coaja pe strada, cand vine cu motocicleta la servici?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb