Guvernul şi BNR trebuie să prezinte Parlamentului un raport detaliat cu privire la datoria publică susţine deputatul Varujan Vosganian (ALDE), care a cerut convocarea premierului Ludovic Orban şi a guvernatorului Băncii Naţionale, în Legislativ.
Varujan Vosganian afirmă: "Guvernul Orban va îndatora România, numai într-un an, cu incredibila sumă de 140 miliarde lei, ducând datoria publică totală la 500 miliarde lei. În ciuda tuturor calomniilor care s-au debitat despre perioada în care Călin Popescu Tăriceanu a fost prim-ministru, iar eu am condus economia şi finanţele, realitatea de necontestat este că am lăsat, la încheierea guvernării, în decembrie 2008, o datorie publică de numai 13,6% din PIB, echivalentul a 69 miliarde lei, cea mai mică datorie publică de când România a intrat pe pieţele internaţionale (în anul 1996). În luna iunie 2020, datoria publică ajunsese la 430 miliarde lei (40,2 % din PIB) şi, potrivit previziunilor Consiliului Fiscal, va ajunge până la sfârşitul anului la incredibila sumă de aproape 500 miliarde lei (46% din PIB), ceea ce înseamnă o creştere, în 12 ani, cu peste peste 420 miliarde lei".
Deputatul susţine că această creştere a datoriei publice este un argument suficient pentru "o moţiune de cenzură simbolică pe care urmaşii noştri s-o adopte împotriva actualului Guvern".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2020, 06:56)
Bă, da insistent ești!
2. Se repeta
(mesaj trimis de Si jocul în data de 03.09.2020, 12:07)
Uniunea europeana cere Romaniei o cota de indatorare de 60-62%!
Cere aceasta cota pentru ca in viitor inflatia nominala in etc forme de active tranzactionate sa stinga cota parte datorii generate in trecut.
Va recomand sa vedeti Grecia, Cipru, Italia unde toate au stagnare economica si inceput deflationist mai nou in timp ce media salariului stagneaza, activele cu rata lenta si accelerata de degradare cresc in nominal, in timp ce procentual GDPul real se duce in cap de 10 -15 ani.
Cine a castigat cota de piata din acest joc?
Germania!
Indatorar ea Romaniei este un joc economic orchestrat inca din ‘75 ... ce se intampla acum nu este nou.
Viitorul o sa demonstreze generarea deficitelor reale sau artificiale a natiilor cu nota de plata pe seama populatiei.
Toate in timp ce pancile si cuvernele isi recupereaza profiturile accelerat.
Banci prin etc active si profituri; Guverne prin etc trezorerii, taxe, active, impozite.