Vasile Avram, fostul şef al arbitrilor, condamnat definitiv la 3 ani închisoare cu executare

Alexandru Costea
Anticorupţie / 8 aprilie 2015

Vasile Avram, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, a fost condamnat definitiv, azi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Mită în elicopter" pentru luare de mită şi tentativă la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Curtea Supremă a admis astăzi apelul DNA şi a desfiinţat o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, din mai 2013, prin care Vasile Avram şi ceilalţi inculpaţi au fost achitaţi.

Fostul şef al arbitrilor a primit trei ani de închisoare pentru luare de mită şi şase luni pentru tentativă la fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Cele două pedepse au fost contopite iar Avram va executa pedeapsa cea mai grea, de trei ani, din care se va scădea perioada în care a fost reţinut şi arestat preventiv, de la 24 septembrie la 21 noiembrie 2011.

Judecătorii i-au confiscat lui Vasile Avram sumele de 19.000 euro şi 6.647 euro, acesta având de plătit şi 40.173 lei (din care 3.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare din cursul urmăririi penale, 35.173 lei contravaloare expertiză tehnică judiciară şi 2.000 lei cheltuieli judiciare la instanţa de fond).

În acelaşi dosar, avocatul Adrian Penciu a fost condamnat la şase luni închisoare cu suspendare iar recepţionerul Vasile-Constantin Chiorean a fost achitat.

De asemenea, instanţa a încetat procesul penal împotriva omului de afaceri Sorin-Ioan Ţerbea şi a pilotului Nicolae Iacobescu, ca urmare a decesului acestora, după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit în iulie 2013 în judeţul Mureş.

Unul dintre judecători, Simona Cristina Nenita, a făcut opinie separată faţă de colegii săi din completul de judecată, în sensul achitării lui Vasile Avram şi Adrian Penciu.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată în 2011 pe fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu o infracţiune de corupţie.

Alături de Vasile Avram au mai fost trimişi în judecată omul de afaceri Sorin-Ioan Ţerbea, pentru dare de mită, în formă continuată, avocatul Baroului Giurgiu Adrian Penciu, acuzat de instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, Nicolae Iacobescu, acuzat de complicitate la dare de mită şi complicitate la luare de mită, ambele în formă continuată şi recepţionerul Vasile-Constantin Chiorean, acuzat de complicitate la dare de mită şi complicitate la luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, pe dată de 21 mai, în condiţiile exercitării atribuţiilor de serviciu ca supervizor la meciul de fotbal FCM Tîrgu-Mureş - Universitatea Cluj, Vasile Avram a primit de la Ţerbea suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitrii agreaţi de echipa de fotbal din Tîrgu-Mureş la jocurile ediţiei de campionat 2011-2012.

"În aceeaşi împrejurare şi în acelaşi scop, inculpatul Avram Vasile a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta Bucureşti - Tîrgu-Mureş şi retur, folos oferit de Ţerbea Sorin Ioan. Elicopterul respectiv a fost pilotat de inculpatul Iacobescu Nicolae şi închiriat, în acest scop, de o societate comercială controlată de inculpatul Ţerbea Sorin Ioan, costul acestui transport fiind de aproximativ 3.000 de euro. Suma de 19.000 de euro a fost remisă de Ţerbea Sorin Ioan lui Avram Vasile prin intermediul inculpaţilor Iacobescu Nicolae şi Chiorean Vasile-Constantin, angajat că recepţioner la un hotel din Tîrgu-Mureş, deţinut de o societate comercială controlată de inculpatul Ţerbea Sorin Ioan", susţin procurorii, transmite HotNews.

De asemenea, Sorin Ţerbea i-a oferit lui Avram o însemnată cantitate de vin, folosită la nunta arbitrului Marius Avram, fiul şefului CCA.

În plus, în condiţiile în care Vasile Avram era cercetat în stare de arest preventiv în acest dosar, avocatul Adrian Penciu, în calitate de apărător ales, i-a înmânat lui Avram spre semnare un exemplar fals al unei hotărâri din data de 21 ianuarie 2011 a Biroului Executiv al Comisiei Centrale a Arbitrilor care a fost semnat de Vasile Avram.

"Hotărârea prevedea ca delegarea arbitrilor pentru meciurile de fotbal din Liga I să se realizeze de o altă persoană decât Vasile Avram începând cu returul sezonului 2010-2011. În această modalitate, Adrian Penciu a încercat să îl exonereze de răspunderea penală pe Vasile Avram prin constituirea unor probe care nu sunt veridice", arată rechizitoriul citat de HotNews.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb