VASILE DÎNCU: "Nu este o opţiune reintroducerea serviciului militar obligatoriu"

G.B
Politică / 30 ianuarie 2022

Vasile Dîncu

Vasile Dîncu

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, anunţă că, în acest moment, nu există nicio opţiune pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu, precizând că, în viitor, se intenţionează lansarea proiectului privind stagiul militar voluntar, potrivit Agerpres.

El a fost întrebat astăzi, la Prima TV, dacă în acest moment se pune problema revenirii la stagiul militar obligatoriu.

"În niciun caz, aceasta nu este o opţiune pentru noi în acest moment. Se discută, am discutat-o în zona comisiei de apărare din Parlament, unde mi-au pus această problemă parlamentarii noştri, mi-au pus-o şi alţi rezervişti, de exemplu în întâlnirile mele cu rezerviştii mi-au spus că ar fi necesar, din nou, să se ajungă la asta. Însă, în acest moment, nici din punct de vedere economic şi nici din punct de vedere al nevoilor noastre nu este o opţiune pentru o decizie de genul acesta, de aceea vă spuneam că avem variante de altfel. Acest stagiu militar obligatoriu ar trebui să însemne un buget mult mai mare al Armatei. Sigur că, dacă ar fi să fie, ar fi gândit într-un alt fel, nu ar mai fi un an şi patru luni sau nici pentru 'TR-işti' cum era înainte 9 luni, ar fi alt tip de pregătire, modernă. Deja, Armata s-a schimbat foarte mult faţă de acea perioadă. Deci, în acest moment, nu avem în niciun fel o opţiune pentru serviciul militar obligatoriu ", a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul a arătat că MApN are în pregătire un proiect alternativă la serviciul militar obligatoriu.

"Nu am lansat-o încă, dar este un proiect de-al nostru, care mi se pare foarte interesant şi foarte frumos, stagiul militar voluntar. Adică, avem o formulă pe care o vom lansa pentru tinerii care vor să facă un stagiu de pregătire militară şi să ştiţi că sunt mulţi. Am primit pe Facebook, după ce am vorbit despre asta, am primit sute de mesaje. Desigur, este un alt tip de armată, este o armată mai pe termen scurt, avem nevoie de specialişti ", a spus Dîncu.

El a precizat că nu s-a stabilit încă durata unui astfel de stagiu.

"S-ar putea să fie şi stagii mai scurte şi mai multe, într-un an sau doi, sau maxim trei luni de zile, vom vedea. Este retribuit în acest timp, beneficiază... şi este şi ofertant financiar. Încercăm să optimizăm, în acest moment, aceste compensaţii financiare pe care le au voluntarii, pentru că am lansat serviciul de voluntariat şi nu am avut o foarte importantă cerere, tocmai pentru că nu era, din punct de vedere financiar, ofertant ", a explicat Dîncu.

El a menţionat că sumele primite de voluntari s-au mărit.

"Erau mai multe sisteme. În perioada de pregătire, de exemplu, aveau o mie şi ceva pe lună, perioada de pregătire de şapte săptămâni, şi după acea aveau, nu ştiu, câteva sute de lei în perioada în care este este în rezervă, dar lucrează în civil. Acum am multiplicat sumele, are în jur de 2.700 pentru perioada de pregătire şi o soldă care, în funcţie de grade şi altele, este în jur de 1.500 pentru perioada când nu este convocat. Deci, a început să devină interesant şi văd că avem înscrieri pentru concursuri destul de bune în acest moment", a mai spus Vasile Dîncu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. eu cred ca ar fi o optiune - asta e parerea mea.

    orice tanar trebuie sa stie baza principiilor de aparare/atac si cum se manipuleaza o arma. 

    nu va bazati pe NATO la infinit sa nu aveti surprize in cativa ani.  

    Romania e un organism care trebuie sa isi refaca sistemul imunitar (armata), independent de suportul imunitar extern (NATO).  

     

    si mai cred ca Armata Romana ar trebui sa investeasca in tehnica eficienta de lupta si in inventica-cercetare (nu doar achizitii, ci si cercetare, deci - ex: drone de atac - cat mai ieftine si cat mai fiabile, armament bazat pe principii optice - arme anti-tehnica si anti-personal-, armament bazat pe principii electromagnetice / puls magnetic intr-o arie data - arme anti-tehnica- si armament bazat pe principii sonice - arme anti-personal - adica pe emisii de frecventa alternativa rapida - cand la nivel subaudibil, cand la nivel supraaudibil , adica la granitele spectrului uman al auzului ....vezi armele care produc sindromul Havana).  

    studiati de asemenea aplicarea principiilor Tesla in focalizarea energiei disponibile natural catre un camp de actiune dat catre care sa fie emis un puls EM (electromagnetic).  

    Conform principiilor de lupta moderne, nu multi mai dau cu rachete sol-aer dupa avioane militare cand apar (primele) sa deschida campul de actiune pentru vehicule militare terestre si trupe.  

    Haideti sa imaginam un tun EM (electromagnetic) independent de o sursa de energie continua care sa fie alimentat conform principiilor Tesla si care emitand un puls EM intr-o arie tridimensionala data sa dezactiveze orice inseamna sistem electric pe orice inseamna masinarie de atac (avioane, device-uri de bruiaj, etc...) 

    Si ar mai fi idei.  

    De exemplu (si pentru partea de show, gustata intens de public) in caz de boots on ground si razboi cald ... nimic nu ar distra mai mult publicul ( :D ) decat o modalitate de imprastiere/proiectare de combustibil comun (kerosen? din aer? de la sol?) peste locurile unde invadatorii sunt campati / locurile unde sunt in miscare (ma refer preponderent la trupe) si apoi sa fie incendiati de vii ! Ce poate fi mai distractiv si reconfortant decat sa vada romanii la tv omuleti verzi invadatori fugind in grupuri largi in timp ce ard in flacari, pe campuri ? Oh, ce imagini incantatoare! :)  

    Ok, ma opresc aici ca deja devin liric :) sau poate pur si simplu m-am uitat la mult prea multe filme de groaza! :)  

    1. Banchere,m-ai bagat in ceatza.Esti un simpatic da-n acelasi timp un complicat.Eu ash zice ca simplul fapt,al invatarii artei de a coase un nasture(ca sa nu mai vorbim de gulerul de plastic)ar fi o adevarata revelatie pentru generatia asta de looseri.Spalatul ciorapilor si al chilotilor deja-l vad ca si o adevarata aventura.Pentru ei.

      Nu-i subestima.

      Am prieteni si prietene din zona de varsta 16/18 - 30 de ani. Nu sunt deloc looseri, exceleaza printr-un grad mai ridicat de flexibilitate decat cei din generatia mea (sa zicem) - adica 40-50 ani. Sunt mult, mult mai creativi (ca solutii) in fata unei probleme. Sunt mai tech-savvy (mai cunoscatori pe IT si chestii asociate).  

      Eu in general am incredere in ei.  

      Ca aspecte negative (in cazul celor mai tineri) ar fi: un nivel de cunostinte generale mai mic decat generatiile anterioare (mai ales in cazul aspectelor nationale - istorie, literatura, geografie, etc... aspectele identitare ale Romaniei in general), un nivel potential mai mic de empatie si intuitie in relatiile inter-umane (probabil penetrarea tehnicii si a retelelor de socializare i-a facut nitel mai incapabili cand vine vorba de intuitie si empatie... nu mai vorbim de capacitati extrasenzoriale care sunt " Coroana" intuitiei si empatiei comune)...  

      Dar per ansamblu eu am incredere in ei.  

      Sunt baieti si fete de incredere si oricand mi-as pune baza in ei (cu limitele de rigoare datorita varstei lor si gradului lor de experienta generala de viata).

      Nu va luati de copii, sunt viitorul nostru! ;) :D !  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb