Se anunţă vremuri grele pentru conducerea interimară a PSD prin prisma Congresului ce ar urma să aibă loc în 22 august. Recenta şedinţă a Comitetului Executiv Naţional încă nu şi-a stins disputele interne care au dominat-o şi ale căror ecouri răzbat din teritoriu înspre centru. Una dintre dispute a fost cea legată de numirea lui Vasile Dîncu în funcţia de preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD, însărcinat cu organizarea Congresului. Mai mult Dîncu ar urma să facă parte din echipa pe care actualul preşedinte interimar al PSD, Marcel Ciolacu, doreşte să o propună delegaţilor social-democraţi, în 22 august, pentru conducerea partidului în următorii patru ani.
Dumitru Buzatu, preşedintele PSD Vaslui, critică cooptarea lui Vasile Dîncu în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD şi anunţă că va candida pentru această funcţie la Congresul partidului din această lună.
"Eu cred că importul de persoane care să ocupe funcţii in partid nu face bine partidului, lezează grav cadrul democratic de dezbatere, la fel ca ideea de a candida în formule de echipă, care până la urmă retează o şansă individuală a unor persoane şi vizează eliminarea unor posibili adversari. (...) Este normal să candideze cei cu o pregătire şi experienţă. E o hotărâre pe care am luat-o ca urmare a dezbaterilor din partid. Dezbaterile din partid m-au determinat să fac lucrul acesta şi experienţa mea în cadrul partidului", a spus Dumitru Buzatu, liderul social-demcorat care a declarat recent că el crede în Dumnezeu şi nu crede în coronavirus.
Amintim că sociologul Vasile Dîncu, reprezentant al grupării social-democrate de la Cluj, a fost ales, joi, în cadrul Comitetului Executiv Naţional (CExN), preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD. Decizia a fost contestată de o parte dintre social-democraţi, printre care şi senatorul Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe şi fost preşedinte executiv al PSD.
Lia Olguţa Vasilescu a spus despre Vasile Dîncu: "Acum câţiva ani, un lider PSD, dintr-un judeţ în care partidul nu sare de genunchiul broaştei de la revoluţie încoace, se chinuia să ne convingă să citim un studiu facut de Vasile Dîncu în care se explica pe larg de ce pierduse el alegerile. A fost o băşcălie generală din partea liderilor care câştigaseră alegerile cu scoruri cu 4, cu 5 sau chiar cu 6 în faţă. Dar unul care să te fi învăţat cum să câştigi, n-a avut? Acum urmăresc, în parte amuzată, în parte enervată, insistenţa strategului care s-ar vrea lider al partidului, fiindcă (nu-i aşa?) îl califică anvergura şi cultura politică să fie şef".
Fostul premier Mihai Tudose l-a criticat şi el pe Vasile Dîncu şi l-a catalogat drept "războinicul de lut cu papuci de pluş" din PSD.
"Vasile Dîncu, mare gânditor ce se vrea a fi reformatorul partidului, dar care nu a câştigat niciodată alegerile pe acolo pe la el", a spus fostul premier social-democrat.
Se pare că liderii social-democraţi din sudul ţării au fost deranjaţi de recentele afirmaţii ale lui Vasile Dîncu referitor la organizaţiile PSD din Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.
"În acest moment, Transilvania şi Moldova nu există în Partidul Social Democrat. E adevărat că sunt câteva judeţe din sud care au câştigat alegerile în ultima perioadă. Dar nu reprezintă nimic din punct de vedere politic si nici din punct de vedere al culturii politice din România", este declaraţia care a stârnit scandalul în PSD.
"Nu voi sta cu mâna întinsă la organizaţiile din sud pentru a deveni preşedintele Consiliului Naţional", a fost mesajul transmis de Dîncu, în urmă cu două luni, la adresa contestatarilor săi din interiorul PSD.
El a precizat că respectă munca organizaţiilor din sudul ţării, dar că nu va merge cu "mâna întinsă" pentru a cere susţinerea din partea lui Mihai Tudose, Olguţa Vasilescu, Felix Stroe (liderul organizaţiei judeţene PSD Constanţa) şi Marian Mina (preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu), care l-au criticat în mai multe ocazii.
Referitor la impunerea lui Vasile Dîncu în funcţie de preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD, Marcel Ciolacu, şeful interimar al social-democraţilor, a spus că el l-a propus pe acesta pentru funcţia respectivă, propunere pentru care au fost întrunite 48 de voturi din partea membrilor Comitetului Executiv Naţional.