Potrivit VELUX, unul dintre principalii producători de ferestre de mansardă, ce comercializează produse şi soluţii pentru case inteligente, ferestrele pentru mansardă pot economisi peste 39% din necesarul energiei pentru încălzirea caselor în România, arată un comunicat de presă transmis redacţiei.
Astfel, scăderea temperaturii din termostat cu 2°C poate fi realizată fără a afecta gradul de confort, ajutând la economisirea a 446,5 KWh/ m2 an, mai ales în contextul crizei energetice din prezent.
Costurile locuinţelor reprezintă o provocare pentru mulţi cetăţeni din Uniunea Europeană. Chiar şi înainte de pandemie, 9,4% dintre persoanele din UE erau deja afectate de supraîncărcarea costurilor utilităţilor, alocând mai mult de 40% din venitul lor pentru plata acestora. În prezent, 15% dintre europeni trăiesc în condiţii precare, iar 50 de milioane de gospodării sunt afectate de sărăcia energetică, neputând să-şi încălzească locuinţele în mod corespunzător iarna.
Potrivit datelor publicate de Eurostat, cea mai mare creştere a inflaţiei se înregistrează în cazul gazelor, media europeană ajungând la 51,4% în luna iunie, ceea ce reprezintă o majorare de 10,7% faţă de ianuarie 2022, pe fondul războiului din Ucraina. Carburanţii, inclusiv benzina, motorina şi alţi combustibili au atins o inflaţie de 45,2% în luna iulie. Preţurile la electricitate au crescut şi acestea foarte mult, cu o inflaţie de 29,7%. Acest lucru este consecinţa mai multor factori, inclusiv temperaturile ridicate, o iarnă şi o primăvară cu un regim pluviometric scăzut ce a dus la secetă, contribuind la scăderea energiei nucleare şi hidrolectrice.
Conform raportului Eurostat, rata inflaţiei în sectorul energetic înregistrează în prezent cea mai mare rată din 1997, de când a fost publicat pentru prima dată Indicele Armonizat al Preţurilor de Consum.
"Preţurile la energie continuă să crească în Europa şi după cum confirmă datele publicate de Eurostat în luna august, acest proces este, din păcate, departe de a se fi încheiat. În acest context, este foarte important să ne folosim de eficienţa energetică pentru a reduce consumul de energie necesar încălzirii încăperilor în timpul sezonului rece. De exemplu, ferestrele pentru mansardă pot ajuta la economisirea a circa 40% din necesarul de energie pentru încălzirea casei, fără a scădea gradul de confort. Astfel, dacă reuşim să obţinem o pozitivitate energetică, diminuând pierderea de energie prin ferestre, nu numai că facturile de încălzire vor fi mai mici, dar şi impactul asupra mediului", a declarat Noemi Ritea, Director de Piaţă VELUX România şi Moldova.
Eficienţa energetică, instrumentul esenţial în economisirea consumului de energie
Performanţa de izolare şi eficienţa energetică a ferestrelor au un impact semnificativ asupra consumului de energie al clădirilor şi asupra mediului interior. Datorită echilibrului energetic superior, ferestrele de mansardă VELUX contribuie la reducerea consumului de energie în locuinţe şi implicit a facturilor la utilităţi.
Măsurătorile efectuate de VELUX au arătat, de asemenea, că înlocuirea a două ferestre de mansardă poate reduce energia de încălzire necesară pentru acea încăpere cu până la 11%. Totodată, pierderile de căldură pot fi reduse cu până la 60% per unitate de fereastră. Astfel, ferestrele pentru mansardă cu geam triplu permit reducerea termostatului cu 1-2°C, fără a pierde nivelul de confort din încăpere.
Potrivit reprezentanţilor VELUX, în timpul iernii, lumina solară contribuie pozitiv la necesarul de încălzire. Utilizarea automatizată a roletelor şi rulourilor asigură cea mai bună reducere a pierderilor de căldură acestea putând fi adaptate în funcţie de nevoile fiecărui sezon. Mai mult decât atât, roletele exterioare pot îmbunătăţi izolarea ferestrelor în timpul iernii, iar această izolaţie suplimentară poate reduce consumul de energie pentru încălzire.
1. da, frate...
(mesaj trimis de ian în data de 20.10.2022, 04:22)
....da daca stau la bloc? csf, ncsf!