Veneto Banca, banca-mamă a Veneto Banca România, a revenit pe profit, închizând prima jumătate a anului 2014 cu un rezultat net de 8,39 milioane de euro, conform unui comunicat remis redacţiei. "Această primă jumătate a anului a adus revenirea pe profit a Veneto Banca, arătând că aceasta este capabilă să abordeze cu hotărâre provocările unei pieţe incerte", a declarat preşedintele Veneto Banca, Francesco Favotto.
Produsul bancar brut a ajuns la 66,01 miliarde de euro, în creştere cu 3,9% comparativ cu sfârşitul anului 2013, ca rezultat al creşterii volumului de credite şi depozite directe şi indirecte.
Volumul creditelor s-a ridicat la 25,19 miliarde de euro, în creştere cu 2% faţă de 31 decembrie 2013, în condiţiile în care, la nivel de sistem bancar italian, s-a înregistrat o reducere a creditelor acordate populaţiei şi companiilor cu 2,2% pe baza anuală, au subliniat oficialii Veneto Banca.
Volumul depozitelor directe a înregistrat o creştere de 6,1% (de la 24 de miliarde de euro la sfârşitul anului 2013 la 25,47 la sfârşitul lunii iunie 2014), ca urmare a finalizării cu succes a mai multor operaţiuni. Volumul depozitelor indirecte a crescut cu 3,6% comparativ cu sfârşitul anului 2013 (de la 14,81 la 15,35 miliarde de euro).
Faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, marja de dobânda este în creştere cu 8,3% ajungând la valoarea de 275,53 milioane de euro în timp ce valoarea comisioanelor nete încasate a ajuns la 146,42 milioane de euro, fiind în creştere cu 7%, conform sursei citate.
Marja de intermediere a crescut cu 8%, trecând de la 433,7 milioane de euro la 468,6 milioane de euro.
Pe parcursul primului semestru, Veneto Banca a înregistrat o îmbunătăţire a raportului cost/venituri, astfel încât la sfârşitul lunii iunie acesta a fost de 61,5%, în scădere cu 7% faţă de sfârşitul anului 2013 (66,1%).
Patrimoniul net al Grupului este, în prezent, la valoarea de 3,46 miliarde de euro, considerând conversia obligaţiunilor convertibile (la 30 iunie) şi majorarea de capital finalizată la 28 iulie şi marcând totodată o creştere a fondurilor proprii (Common Equity Tier 1 - CET 1) până la 10,46%, valoare aflată peste cea de 8% solicitată băncilor de către BCE, conform Veneto Banca. Odată cu finalizarea vânzării pachetului majoritar de acţiuni deţinut de Bancă în Banca Intermobiliare şi în Banca IPIBI, aprobată de Consiliul de Administraţie la dată de 7 august, valoarea fondurilor proprii (CET 1) va creşte cu încă 0,87%, ajungând la 11,33%.
Francesco Favotto a mai declarat: "Într-un context economic încă fragil, într-o ţară reintrată în recesiune tehnică, după două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului, Grupul nostru a fost în măsură să reacţioneze şi să obţină rezultate foarte bune, cu realizarea într-o singură lună a operaţiunii de majorare de capital de 474,3 milioane de euro. Mulţumită acestei operaţiuni şi conversiei obligaţiunilor convertibile, nivelul fondurilor proprii (CET 1) a ajuns la 10,46%, fiind peste valoarea de 8% solicitată băncilor de BCE. La finalizarea operaţiunii de vânzare a pachetului majoritar de acţiuni deţinut în Banca Intermobiliare şi în Banca IPIBI, acest indicator va creşte cu încă 0,87%, ajungând astfel la 11,33%. Rezultatele economice din prima jumătate a anului şi îndeplinirea integrală a planului de consolidare patrimonială, ne permit să aşteptăm cu seninătate, împreună cu cele mai importante bănci europene, următoarele întâlniri cu BCE".
Paolo Mariani, fostul director general al Băncii Italo-Romena, care şi-a schimbat denumirea în Veneto Banca în luna mai a acestui an, a declarat, recent, pentru ziarul BURSA, că rezultatele anului trecut pot fi considerate pozitive din unele puncte de vedere, dar şi negative pentru că banca nu a înregistrat profit.
Domnia sa a precizat: "Am crescut în clasamentul sistemului bancar pe poziţia a 17-a, urcând 3 locuri. Acest lucru înseamnă că avem mai multe credite şi depozite şi că piaţa are încredere în instituţia noastră. Dar încă plătim preţul pentru «bula» de dinaintea crizei curăţând încă bilanţurile. Am făcut-o în 2012, 2013 şi cred că şi în 2014. Dar din 2015, este posibil să vedem luminiţa de la capătul tunelului".
Veneto Banca este prezentă în România din 2000, an în care a achiziţionat pachetul majoritar al Băncii Italo Romena, care a fuzionat prin încorporare în banca mamă în data de 26 mai 2014. Odată cu achiziţionarea sa de către Veneto Banca, instituţia şi-a dezvoltat continuu portofoliul de clienţi, adresându-se la început investitorilor italieni şi apoi societăţilor româneşti şi segmentului persoanelor fizice.
Veneto Banca operează, pe piaţa noastră, prin intermediul Sucursalei Bucureşti, care deţine o reţea de 22 de agenţii, dintre care 5 se află în Capitală şi 16 în cele mai importante oraşe ale ţării.