Activişti loiali puterii venezuelene au propus un "schimb" de cetăţeni americani deţinuţi în Venezuela şi Alex Saab, uin apropiat al preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro şi totodată un intermediar al puterii în străinătate, acuzat de spălare de bani în Statele Unite, unde este încarcerat din octombrie 2021, informează news.ro.
"Acest (schimb de deţinuţi) ni se pare o opţiune bună", a anunţat într-o conferinţă de presă un purtător al mişcării "Free Alex Saab", Roi Lopez.
Un columbian naturalizat venezuelean, Alex Saab a fost extrădat de Republica Capului Verde către Statele Unite, în urma unei escale a avionului acestuia în arhipelagul african, în iunie 2020.
Caracasul cataloghează această extrădare drept ilegală, din cauză că Saab deţine, potrivit autorităţilor venzuelene, un paşaport diplomatic.
"Aici, în Venezuela, există un anumit număr de deţinuţi americani care ispăşesc pedepse, unii din cauză că au încercat să-l asasineze pe preşedintele (venezuelean Nicolas maduro), alţii din cauza unor infracţiuni economice comise împotriva naţiunii (venezuelene), etc (...). Dacă se poate un schimb, este excelent, pentru că noi ne vom aduce diplomatul acasă", a declarat luni Lopez.
Doi americani deţinuţi în Venezuela au fost eliberaţi în martie, chiar înainte de vizita la Caracas a unei delegaţii de nivel înalt de la Casa Albă.
Este vorba despre Gustavo Cardenas, un fost cadru din grupul Citgo, o filială a companiei petroliere venezuelene publice PDVSA, condamnat cu privire la corupţie, şi cubanezo-americanul Jorge Alberto Fernandez, arestat la începutul lui 2021 la frontiera cu Columbia, acuzat de "terorism".
Statele Unite cer eliberarea lui Matthew Heath, un fost militar, arestat în septembrie 2020, catalogat drept "spion" şi acuzat de faptul că voia să atace instalaţii petroliere şi electrice.
Venezuela şi Statele Unite şi-au întrerupt relaţiile la începutul lui 2019, din cauză că Washingtoul nu recunoaşte realegerea lui Nicolas Maduro, pe care o consideră "frauduloasă".
Membrii "Free Alex Saab" îi îndeamnă pe membrii familiilor americanilor încarceraţi în Venezuela "să facă presiuni" asupra Washingtonului.
"Toate opţiunile sunt pe masă", a anunţat alt purtător al mişcării, Pedro Carvajalino.
Statele Unite "depun mai multe eforturi să elibereze o baschetbalistă din Rusia decât peste zece cetăţeni americani din Venezuela", acuză el, referindu-se la vedeta Brittney Griner, condamnată în Rusia la nouă ani de închisoare cu privire la trafic de droguri.
Puterea şi opoziţia venezuelene au reluat negocieri - în Mexic, în august 2021 -, în urma unor iniţiative ratate în 2018, în Republica Dominicană, şi în 2019 în Barbados. Încă acestea au fost blocate de către Caracas două luni mai târziu, ca represalii faţăă de extrădarea lui Alex Saab.