Veniturile din creditare ridică peste aşteptări profitul "UniCredit"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 noiembrie 2007

Veniturile din creditare ridică peste aşteptări profitul "UniCredit"

Analiştii cred că preluarea "Capitalia" a fost o tranzacţie prea scumpă

"UniCredit" SpA, cea mai mare bancă din Italia, anunţă o creştere de 1,1% a profitului său operaţional în trimestrul al treilea din acest an, datorită câştigurilor din creditare. Profitul operaţional al băncii a ajuns la 2,41 miliarde de euro (3,54 miliarde de dolari), de la 2,38 miliarde de euro în trimestrul al treilea din 2006. Analiştii aşteptau numai 2,33 miliarde de euro.

Câştigul net a scăzut, însă, cu 23%, la 1,12 miliarde de euro, dat fiind că anul acesta banca nu a mai beneficiat de venitul special din vânzarea diviziei de servicii de investiţii. Piaţa estima numai 1,01 miliarde de euro.

Veniturile nete din dobânzi au sporit cu 7,1%, la 3,4 miliarde de euro, în baza creşterii volumului de creditare din Europa de Est.

Directorul executiv al "UniCredit", Alessandro Profumo, se confruntă cu o încetinire a sporirii veniturilor pe segmentul investment-banking, din cauza turbulenţelor recente de pe piaţa creditelor, care au afectat achiziţiile în domeniul financiar.

Analiştii sunt de părere că "UniCredit" a fost lovită de mai mult probleme mici, printre care şi achiziţia băncii italiene "Capitalia", considerată prea scumpă. "UniCredit" a preluat "Capitalia" SpA în luna mai anul acesta, în schimbul sumei de 25 de miliarde de dolari. Cu nici două luni mai târziu, banca anunţa achiziţii în Kazahstan şi Ucraina, tranzacţii care însumează 4,1 miliarde de dolari.

În trimestrul al treilea, câştigul net al "Capitalia" a scăzut cu 66%, la 82,2 milioane de euro, din cauza deprecierii unor active şi a creşterii provizioanelor. Veniturile nete din dobânzi au sporit cu 15%, la 809,8 milioane de euro, însă comisioanele au scăzut cu 2%, la 397,9 milioane de euro. "Uni-Credit", care a cumpărat "HVB Group" din Germania în 2005, a înregistrat pierderi de 11 milioane de euro din tranzacţii, comparativ cu venitul de 431 milioane de euro de anul trecut. Profitul impozabil al diviziei MIB de investment-banking a scăzut cu 64%, la 123 milioane de euro.

În trimestrul al treilea, "UniCredit" şi-a redus investiţiile care au legătură cu creditele opotecare cu risc ridicat din SUA (subprime). Aceste investiţii subprime au scăzut cu 23%, la 213 milioane de euro.

Pentru întregul an 2007, "UniCredit" aşteaptă un câştig pe acţiune de 56 de cenţi, incluzând şi rezultatele "Capitalia".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb