Veto-ul Schengen "îngrijorător şi de neînţeles"

Michael Laczynski
Politică / 16 decembrie 2022

Andreas Treichl

Andreas Treichl

Andreas Treichl, preşedintele Forumului European Alpbach, critică blocarea accesului României în spaţiul Schengen de către Guvernul Austriac

Die Presse: Ce părere aveţi despre atitudinea Guvernului Federal al Austriei faţă de dorinţa României de a intra în Schengen?

Andreas Treichl: Cred că este păcat că Austria îşi foloseşte dreptul de veto în UE într-o astfel de situaţie. Veto-ul este o slăbiciune instituţională a Uniunii Europeană şi trebuie evitat pe cât de mult posibil. Mă întristează faptul că am folosit acest instrument ca să blocăm accesul României în spaţiul Schengen.

Die Presse: Viena justifică veto-ul prin situaţia dramatică de la frontiere.

Andreas Treichl: Putem avea opinii diferite în această privinţă. De altfel, este surprinzător faptul că cifrele privind migraţia, pe care Austria le foloseşte ca argument, sunt semnificativ diferite de cifrele vehiculate de Frontex, agenţia UE de protecţie a frontierelor. Pentru cei din exterior, este imposibil de înţeles cine are dreptate aici. La toate astea se adaugă şi faptul că Austria şi-a arătat poziţia de respingere a aderării mult prea târziu. Se pare că în ultimele săptămâni, guvernul de la Viena şi-a schimbat opinia, din motive neştiute, iar acest fapt este îngrijorător pentru pentru toată lumea.

Die Presse: Reprezintă securitatea frontierelor un interes vital pentru Austria astfel încât a fost necesară folosirea dreptului de veto?

Andreas Treichl: Cu siguranţă nu. A fost o decizie de politică internă, care a fost mai importantă pentru guvernul Austriei decât pentru efectul pe care l-ar avea pe plan extern.

Die Presse: Politica internă controlează politica europeană - credeţi că îi lipseşte Austriei o perspectivă strategică asupra UE?

Andreas Treichl: În acest moment, nu ne aflăm deloc într-o poziţie strategică favorabilă. Încercarea de a convinge UE să preia gestionarea problemei pan-europene a azilului şi a migraţiei nu se poate realiza prin utilizarea dreptului de veto. Această problemă ar fi trebuit discutată din timp, cu propuneri realiste şi soluţii. Iar acest lucru nu s-a întâmplat.

Die Presse: Ce ar trebui să facă acum Guvernul Federal [al Austriei] pentru a remedia disensiunile care au apărut?

Andreas Treichl: Austria şi-a exprimat dreptul de veto; acum ar trebui să lucreze pentru a se asigura că sunt îndeplinite condiţiile pentru aderarea României la Schengen. Ceea ce am împiedicat să se întâmple săptămâna trecută ar trebui remediat cât mai curând posibil. Aceasta este singura cale de a ieşi din această situaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb