Vicepreşedintele Samsung, Jay Y. Lee, a contestat pedeapsa de cinci ani de închisoare

ADI IACOB
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 august 2017

Cu mai mult de două decenii în urmă, procurorii din Coreea de Sud l-au acuzat pe liderul conglomeratului Samsung, Lee Kun-hee, de mituirea preşedintelui ţării, însă acesta a fost eliberat, fiindu-i oferită o sentinţă cu suspendare, iar apoi o iertare prezidenţială, potrivit presei internaţionale.

Aproximativ un deceniu mai târziu, a fost din nou acuzat de evaziune fiscală şi de deturnare de fonduri, şi din nou a scăpat de închisoare, precizează Forbes.

Mesajul a fost clar: Samsung a fost, în esenţă, de neatins, iar familia care a condus compania a avut puterea adevărată în Coreea de Sud, scrie New York Times.

Vineri însă, tribunalele din ţară au trimis un mesaj diferit.

Lee Jae-yong, moştenitorul imperiului Samsung, şi alţi patru directori Samsung au fost condamnaţi pentru oferirea de mită în valoare de 7,2 miliarde woni (6,38 milioane de dolari) unei companii şi mai multor fundaţii înfiinţate de Choi Soon-sil, o veche prietenă a preşedintei Park Geun-hye, în schimbul sprijinirii fondului public de pensii pentru un proiect controversat de fuziune a două dintre filialele Samsung în 2015.

Procurorii au spus că mita a fost plătită oamenilor şi grupurilor legate de un confident secret al preşedintelui. Verdictul ar putea fi inversat în apel, pe care avocaţii domnului Lee au spus că îl vor continua.

Condamnarea lui Lee Jae-yong este un semn că ţara nu mai este dispusă să ofere liderilor de afaceri impunitate politică în schimbul unei creşteri economice neîncetate, notează NYT. Acum Coreea de Sud şi Samsung - cel mai mare imperiu de afaceri din ţară şi o forţă globală în industria tehnologică - se află la un punct de cotitură.

"Până acum, Samsung a fost întotdeauna considerat mai presus de lege în Coreea de Sud", a spus Jong-il, economist la Şcoala de Management şi Politică Publică KDI, adăugând: "Acest lucru marchează un pas mare în stabilirea justiţiei în ţară".

Pentru Samsung, un vast conglomerat, verdictul este un test care va arăta dacă societatea poate supravieţui fără familia care la fondat-o şi a folosit-o pentru a acumula avere şi putere, potrivit publicaţiei americane.

Totuşi, este posibil ca Lee Jae-yong şi alţi membri ai familiei să-şi poată exercita puterea din spatele scenei, spun oamenii care studiază cele mai mari companii din Coreea de Sud, în modul în care unele imperii de afaceri din ţară au fost conduse din celulele închisorii.

"El încă are putere de control, chiar dacă este în închisoare", a declarat Chang Sea-jin, profesor la Universitatea Naţională din Singapore, vorbind despre Lee Jae-yong. Domnia sa a afirmat: "El poate concedia orice şef executiv, iar managerii ar trebui să-i raporteze".

Speranţa pentru inversarea verdictului primit de Lee Jae-yong nu este lipsită de sens: tatăl lui Lee Jae-yong, Lee Kun-hee, a primit de două ori iertare prezidenţială. Însă, actualul preşedinte, Moon Jae-in, şi partidul său politic s-au angajat să desfiinţeze practicile ilegale ale imperiilor de afaceri din Coreea de Sud, cunoscute sub numele de "chaebols".

La fel ca multe alte "chaebols", Samsung a fost un beneficiar timpuriu al unei înţelegeri între liderii din Coreea de Sud şi liderii de afaceri, de după războiul din Coreea, în vederea colaborării pentru o creştere economică puternică, bazată pe export. Pe măsură ce relaţia s-a intensificat, conexiunile politice ale companiei Samsung au crescut.

În 2005, conversaţiile înregistrate dintre un executiv senior al Samsung şi deţinătorul unei agenţii de presă, în care aceştia discutau despre mita plătită politicienilor de vârf şi procurorilor de rang înalt, au fost scoase la iveală în presa locală. Înregistrările nu au fost folosite ca dovezi deoarece au fost înregistrate ilegal.

Tatăl lui Lee Jae-yong, Lee Kun-hee, iertat de două ori de preşedinţi după ce a fost condamnat pentru dare de mită, a câştigat respectul sud-coreenilor pentru că a contribuit la transformarea Samsung Electronics într-un brand de înaltă calitate, precizează The Verge.

În prezent, Lee Kun-hee este în comă, lăsându-l pe fiul său lider de facto al Samsung.

Deşi Lee Jae-yong a fost prezentat de multe ori ca un gânditor strategic, care colaborează cu marii parteneri străini precum Apple şi Google, el a mărturisit în instanţa de judecată, în această lună, că nu cunoştea deloc detaliile administrării afacerii.

Alte întreprinderi mari din Coreea de Sud au fost conduse din spatele gratiilor. Preşedintele SK Group, un alt imperiu de afaceri sud-coreean, a fost condamnat în 2013 pentru deturnarea fondurilor companiei. Un parlamentar sud-coreean, citând datele oficiale, a declarat că preşedintele companiei, Chey Tae-won, a avut aproape 1800 de vizitatori în timpul celor 500 de zile de închisoare, depăşind cu mult recomandările oficiale. De asemenea, funcţionarii şi avocaţii companiei sale au deschis un birou în apropierea închisorii unde acesta era închis, a informat presa locală.

Cu toate acestea, dacă Samsung operează independent de familia Lee, compania poate funcţiona bine datorită managerilor profesionişti. Samsung Electronics a înregistrat rezultate puternice în ultimele luni, revenindu-şi în urma scandalului din jurul smartphone-urile sale "Galaxy Note 7". În al doilea trimestru, Samsung a raportat câştiguri record, deoarece a depăşit performanţa companiei americane Intel şi a devenit cel mai mare producător de chipuri din lume, din punct de vedere al vânzărilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb