Emisiunea de obligaţiuni a Capitalei este criticată dur chiar din interiorul Primăriei, de viceprimarul Cornel Pieptea, care consideră că oferta a fost gestionată prost, la scurt timp după listarea acestor titluri la Bursa de Valori Bucureşti.
"Bucureştenii trebuie să ştie că Oprescu (n.r. Sorin Oprescu, primarul Capitalei) a făcut un credit cu buletinul din banii lor, iar ei trebuie să plătească timp de zece ani dobânzi mai mari decât plătesc locuitorii din Bacău sau Timişoara, localităţi unde autorităţile s-au împrumutat tot pe 10 ani, la o dobândă de doar 3% (n.r. obligaţiunile Capitalei cu maturitatea la 10 ani au o dobândă de 5,10%)", a transmis Cornel Pieptea, adăugând: "De asemenea, Guvernul obţine o dobândă de doar 3,2%, la împrumuturi pe 10 ani".
Opinia acestuia este diamentral opusă faţă de cea a lui Sorin Oprescu care a spus că obligaţiunile emise de Bucureşti au avut o dobândă medie de 3,98%, cea mai bună obţinută de o municipalitate din România, bugetul Primăriei economisind astfel aproximativ patru milioane de lei anual.
Viceprimarul precizează că Primăria nu a apelat în acest proces de vânzare a obligaţiunilor PMB la serviciile unui consultant care să apere exclusiv interesele financiare ale municipalităţii, "aşa cum se procedează, motiv pentru care interesele financiare ale Capitalei nu au fost apărate suficient de bine": "Oprescu a ales o procedură în baza căreia a fost sfătuit pe tot parcursul procesului de către intermediarul tranzacţiei, intermediar care asigura atât interesele vânzătorului, cât şi pe cele ale cumpărătorilor.
Interesul intermediarului este să iasă tranzacţia, indiferent de costuri, mai ales că acestea sunt plătite din bani publici, banii bucureştenilor. Este ca atunci când vrei să vinzi o casă şi te consulţi la preţ doar cu agenţia imobiliară, care are interesul să-i iasă tranzacţia, să-şi încaseze comisionul şi cam atât".
De asemenea, împrumutul a fost obţinut fără ca primăria să ofere vreo garanţie, mai precizează domnul Pieptea, continuând: "Un soi de credit cu buletinul, în care, bineînţeles, dobânda este mai mare, deoarece lipsesc garanţiile. Împrumuturile luate de Oprescu, în aceste condiţii, aduc în următorii 10 ani costuri mari pentru bucureşteni, care vor plăti din buzunarul lor incompetenţa actualului primar".
Viceprimarul este de părere că primarul general trebuie să răspundă la la câteva întrebări: "Prima ar fi aceea privind retragerea Nomura International din asocierea care a câştigat intermedierea împrumutului, în plin proces de emitere a obligaţiunilor, în condiţiile în care Nomura era singura entitate cu ratingul AAA.
De asemenea, Oprescu trebuie să spună public de ce a restricţionat accesul micilor investitori la obligaţiunile emise de Primărie. Succesul listării acţiunilor Electrica, spre exemplu, s-a datorat într-o oarecare măsură şi acestor mici investitori. Potrivit specialiştilor, stabilirea unei tranşe dedicată acestor investitori ar fi adus condiţii extrem de bune, adică dobânzi mai mici. Decât să işi ţină banii la banca, cu dobânda 1%, mulţi probabil s-ar fi reorientat către o astfel de investiţie, cu un randament mult mai bun pentru ei (2 sau mai mult, adică dublu), aducând în paralel şi o dobândă mai bună pentru municipalitate".
Potrivit domnului Pieptea, Oprescu trebuie să explice de ce a ales să vândă la bursă obligaţiunile PMB cu o zi înainte de şedinţa în care, în mod previzibil, BNR a luat o decizie cu impact asupra împrumuturilor: a redus rezervele minime obligatorii in lei de la 10% la 8%, aruncând pe piaţă o lichiditate de 3 miliarde de lei: "Aşadar, condiţii excelente pentru împrumuturi, pe care Oprescu le-a ratat la mustaţă, deoarece a emis obligaţiunile cu o zi înainte ca BNR să adopte noile reguli. Asta după ce ne-a asigurat tot timpul că s-a consultat cu Mugur Isărescu pe tema listării la bursă".
Domnul Pieptea calculează că obţinerea de către PMB a unui randament similar emisiunilor guvernamentale ar fi adus în bugetul municipalităţii peste 200 de milioane de lei.
Primăria Bucureşti şi reprezentanţii intermediarului ofertei nu ne-au transmis, până la închiderea ediţiei, un punct de vedere asupra acuzaţiilor lui Cornel Pieptea.
Primăria Bucureşti a emis obligaţiuni de 2,2 miliarde de lei, ca să-şi asigure suma necesară pentru plata datoriei de 500 de milioane de euro, emisă în 2005, care ajunge la scadenţă luna viitoare.
Pentru ca banii atraşi să ajungă pentru plata datoriei, însă, euro trebuie să fie sub 4,4 lei, iar în ultimele zile moneda europeană a depăşit acest . Ieri, Banca Naţională a afişat un curs de 4.4588 lei pentru un euro.
Marţi, Sorin Oprescu a spus că există o procedură pentru schimbarea sumei din lei în euro şi că Primăria "nu va arunca în aer piaţa".
" Avem la dispoziţie aproape o lună să putem efectua acest schimb", a spus primarul general.
Oferta a fost structurată în patru tranşe, de 3, 5, 7 şi, respectiv, 10 ani, toate fiind suprasubscrise. În medie, au cumpărat obligaţiuni municipale aproximativ 40 de investitori instituţionali, diferiţi pe fiecare tranşă.