Vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie şi Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, a organizat astăzi, cu sprijinul Biroului Parlamentului European din România, consultări publice privind raportul Parlamentului European referitor la elaborarea unei politici europene în materie de educaţie digitală, în care a atras atenţia asupra oportunităţilor ratate de către ţara noastră şi a oferit soluţii pentru creşterea calităţii educaţiei digitale, conform unui comunicat.
"Prin raportul nostru contribuim la crearea unei Uniuni a educaţiei digitale, oferind mijloacele, resursele financiare şi ideile care pot ajuta imediat şi direct statele membre. Educaţia digitală nu mai trebuie să fie un privilegiu, ea nu înlocuieşte educaţia tradiţională, ea creşte calitatea şi performanţa învăţământului dacă este folosită corect. Ori, în România, văzând modul haotic în care se întâmplă lucrurile acum, nu putem să vorbim de educaţie digitală. Educaţia a fost uitată de Guvernul României. Banii alocaţi pentru educaţie în planul naţional de redresare şi rezilienţă sunt insuficienţi. În raportul nostru am solicitat statelor membre să aloce minim 10%, dar România alocă doar 3,18%, inclusiv sub formă de împrumuturi" a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.
În raportul prezentat public, eurodeputatul român propune soluţii concrete privind creşterea competenţelor digitale, cu accent pe nevoia de incluziune şi de accesibilizare pentru toţi, la nivel european. Printre iniţiativele sale enumerăm crearea Universităţii Online Europene, certificarea resurselor şi infrastructurii digitale în domeniul educaţional, Academia Europeană a Profesorilor sau iniţiativa privind inteligenţa artificială şi robotica în educaţie. De altfel, eurodeputatul a propus, iar Comisia Europeană a aprobat, implementarea unui proiect pilot în vederea promovării accesului la educaţie digitală în mediul rural, zonele izolate şi montane, în valoare de 2,4 milioane de euro.
"România este o ţară divizată între o parte a societăţii conectate la noile tehnologii şi o altă parte complet izolată. Aproape 1 milion de copii nu au acces la educaţie de mai multe luni pentru că nu au acces la infrastructura digitală necesară, iar nivelul de competenţe este extrem de redus comparativ cu media europeană. De aceea, încă din 2015 am propus crearea în România a Centrului European de Competenţe în zona securităţii cibernetice. Dar, când văd confuzia făcută de unii decidenţi, care compară un centru de resurse cu o agenţie europeană, înţelegem de ce nu se atrag resursele europene disponibile în domeniu. De la începutul anului România ar fi putut folosi fondurile, platformele şi recomandările europene pentru digitalizarea educaţiei însă, din păcate, am ratat din incompetenţa guvernului aceste oportunităţi" a adăugat eurodeputatul român.
Consultările organizate astăzi fac parte dintr-o serie mai largă de dezbateri prin care vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie şi Cultură din Parlamentul European caută să promoveze facilităţile europene ce pot creşte calitatea procesului educaţional din România. De la începutul anului acesta a iniţiat mai multe demersuri, printre care, crearea primei tablete educaţionale româneşti, un canal video dedicat resurselor educaţionale şi proiecte privind accesibilizarea cu Internet a zonelor izolate. Chiar astăzi, în cadrul Summit-ului European al Educaţiei, a pledat în prezenţa Comisarului European, Mariya Gabriel, şi a mai multor miniştri europeni, pentru alocarea de finanţări suplimentare pentru educaţie.
Raportul referitor la elaborarea unei politici europene în materie de educaţie digitală va fi aprobat în prima parte a anului viitor.
La consultările publice au participat: Georgi Dimitrov, şeful adjunct al Unităţii Inovare şi EIT (DG EAC), Geert Asselbergs, coordonator al EU STEM Coalition, Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (A.P.D.E.T.I.C.), Ioan Dumitrache, membru al Academiei Române, Monica Cadogan, fondator şi CEO Vivre, Andreea Paul, preşedinte INACO şi Paul Apostol, reprezentant Digital Nation.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2020, 15:58)
Avem Romania educata a lui iohanis
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 10.12.2020, 17:00)
Adica, cea care "scoate tampiti", vorba lui Petrov! Evident, dupa chipul si asemanarea conducatorului "mult iubit"!